Kasakhstans president taler til nasjonen

Den 1. september holdt Kasakhstans president Qasym-Jomart Toqaev en tale i parlamentet der han tok for seg forholdene i Kasakhstan i dag og myndighetenes planer for utviklingen i de kommende årene. Talen vitnet om optimisme og tro på fremtiden, men den inneholdt ingen oppsiktsvekkende punkter.

Toqaev innledet sin tale med å påpeke at store offentlige reserver og lite gjeld gjorde at Kasakhstan hadde klart seg rimelig godt gjennom korona-epidemien. Således hadde et offentlig tiltak reddet over 150 000 arbeidsplasser. Et annet tiltak hadde skapt over 70 000 arbeidsplasser. Dessuten hadde bruk av pensjonsfond gjort det mulig for over en million personer å forbedre sine boforhold.

Samtidig understreket presidenten at offentlige midler ikke var ubegrensede og måttte forvaltes på en god måte. Målet for myndighetenes politikk var mer effektiv bruk av offentlige midler, utbygging av næringer med høy bearbeidelsesgrad og redusering av statens andel av økonomien.

Videre fremhevet Toqaev behovet for videre utbygging av helsevesenet, skole, utdanning og forskning.

En stor del av talen dreide seg om forbedringer av statsforvaltningen og demokrati. Toqaev erklærte at det var nødvendig å overføre makt og ressurser til lokale styrings- og administrasjonsorganer og samtidig å utvikle rutiner som gjorde det mulig å stille lokale ledere til ansvar.

Som eksempel på demokratiske reformer som allerede var blitt gjennomført, trakk Toqaev frem at det var blitt lettere å gjennomføre offentlige møter, at sperregrensen ved parlamentsvalg var blitt senket til 5 prosent, at det var blitt innført direkte valg av lokale styringsorganer, og at det var blitt vedtatt kvoter for kvinner og unge på valglister. Som et ytterligere demokratiseringstiltak tok han til orde for innføring av kvoter også for personer med funksjonshemninger.

Avslutningsvis snakket presidenten om viktigheten av å sikre harmoni og enhet gjennom likebehandling av borgerne og bekjempelse av diskriminering basert på språk, nasjonalitet eller rase. I den forbindelse fremhevet han nødvendigheten av å finne en balanse mellom fremme av kasakhisk språk og borgernes lovforankrede rett til å bruke russisk i alle sammenhenger.

Antirussiske språkaktivister i Kasakhstan. Aktivistenes leder, Kuat Akhmetov, er tiltalt for fremme av etnisk hat og har måttet flykte til Georgia.

Kasakhstan, som i år feirer 30-årsjubileet for sin selvstendighet, virker å være et rimelig stabilt land med en god økonomi som har all grunn til å se optimistisk på fremtiden. Toqaev og resten av den styrende eliten har mye å være stolte over. Samtidig skal det ikke underslås at Kasakhstan i det siste har opplevd noe som kan gi grobunn for alvorlige konflikter, nemlig oppkomsten av språkpatruljer i form av aktivister som trakasserer og truer folk som snakker russisk. Det amerikanske sammenbruddet i Afghanistan gjør dessuten at mye er usikkert i Sentral-Asia. Et mulig scenario – som vil kunne bli forsøkt virkeliggjort i en situasjon der kinesere og russere lykkes både i å samarbeide og å fylle tomrommet amerikanerne etterlater seg – er at USA prøver å fremprovosere språklige og etniske konflikter i Kasakhstan, for dermed å skape uro og problemer i et land som vil måte spille en nøkkelrolle i ethvert forsøk på eurasisk integrasjon.

Les om parlaments- og lokalvalget i Kasakhstan i 2021 her.

Les om utvidelse av det lokale selvstyret i Kasakhstan her.

Trykket i Friheten 30. september 2021.

Dette innlegget ble publisert i Samveldet av uavhengige stater. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s