Overveldende tillitserklæring til Putin

Vladimir Putin avgir sin stemme. Smittevernet er på plass!

Etter at over 90 prosent av stemmene ved folkeavstemningen om konstitusjonelle reformer i Russland er talt opp, er det klart at ca 75 prosent har stemt for de foreslåtte endringene i grunnloven. Fremmøtet var på ca 65 prosent. Dette kan ikke betegnes som noe annet enn en overveldende tillitserklæring til Vladimir Putin.

Initiativet til de konstitusjonelle reformene tok Putin selv i en tale til nasjonen 15. januar i år. Deretter ble forslaget til reformer utarbeidet av en arbeidsgruppe der jurister, politikere og representanter for allmennheten var representert.

Forslaget kunne ha vært vedtatt av Dumaen, der Putins parti, Det forente Russland, kontrollerer ca 340 av de 450 setene. Men Putin insisterte selv på en folkeavstemning.

Avstemningen skulle etter planen ha foregått 22. april. Men på grunn av korona-epidemien har den blitt utsatt frem til nå. På grunn av korona-situasjonen strakte avstemningen seg dessuten over 7 dager (25. juni til 1. juli). Og som et prøveprosjekt kunne folk i Moskva og Nizjnij Novgorod stemme via nettet.

Av forslagene befolkningen ble bedt om å ta stilling til, kan nevnes:

– Den russiske konstitusjon skal ha forrang fremfor internasjonal lovgivning

– Dumaen skal få større myndighet ved utnevnelsen av statsministeren og øvrige regjeringsmedlemmer, noe som reduserer presidentens makt

– Presidenten, ministre, dommere og høyere embetsmenn skal ikke kunne ha utenlandsk statsborgerskap

– Minstelønnen skal ikke være lavere enn eksistensminimum

– Pensjoner skal justeres i takt med prisstigningen

– Putins tidligere presidentperioder ”nulles” som en følge av de konstitusjonelle reformene, slik at han kan gjenvelges i 2024 og 2030

– Ekteskap skal bare kunne inngås mellom mann og kvinne

– Russisk skal ha stilling som statsspråk

Russiske myndigheter har selv erklært at det er trygt å delta ved folkeavstemningen, og at det er gjennomført en rekke smitteforebyggende tiltak. For eksempel at valglokalene regelmessig desinfiseres, at det ikke er noen fysisk kontakt mellom valgfunksjonærene og velgerne, og at velgerne benytter seg av hver sin penn for å krysse av sitt ja eller nei til de foreslåtte reformene.

Like fullt kan man være kritisk til å gjennomføre en folkeavstemning i en situasjon der korona-epidemien ikke er over.

I likhet med myndigheter og politikere i andre land har russiske myndigheter utvilsomt ønsket å markere at man nå er på vei mot normale forhold.

Se Putin avgi sin stemme her.

Velgerne ble bedt om å ta stilling til forslaget til konstitusjonelle reformer som helhet. Det betyr ikke at Putin har lurt velgerne til å gi seg to ekstra presidentperioder ved å love høyere pensjoner, forbud mot homoekteskap og andre populære tiltak. Putin er en respektert og godt likt statsleder og politiker. Og det overveiende flertall av befolkningen har stemt for forslaget til konstitusjonelle reformer som en tillitserklæring til Putin og hans politikk.

Les om hvorfor Putin er en populær politiker mens den vestlig-liberale opposisjonen som forbindes med kaoset og røverkapitalismen på 1990-tallet, er fullstendig marginalisert.

Den såkalte ikke-parlamentariske opposisjonen vil utvilsomt fremsette påstander om valgfusk, slik den gjør ved alle valg. Men det er ikke mye futt over den. Det skyldes trolig at amerikanerne, opposisjonens fremste støttespillere, er opptatt med å rive sitt eget land i filler, og at vestlige massemedier synes de dramatiske bildene fra Black lives matter-demonstrasjonene, rivingen av statuer og liknende er mer interessante enn russere som klager over valgfusk.

Faktisk har interessen for folkeavstemningen i vestlige massemedier vært liten. Det minner om en slags surmuling. Massemedia kan komme med de sedvanlige anklagene om valgfusk. Kanskje kan de også finne på noe nytt og spennende, for eksempel ved å hevde at det har blitt brukt et spesialblekk som gjør det mulig å klusse med stemmesedlene – videoer av dette påståtte blekket skal visstnok finnes på nettet. Men tv-seere og avislesere er ikke dummere enn at de forstår at det ikke er mulig å forfalske et valg eller en folkeavstemning i et så stort land som Russland, en operasjon som ville ha forutsatt en sammensvergelse der flere tusen personer var involvert, og at eventuelle uregelmessigheter bare vil kunne ha en minimal innvirkning på utfallet.

Man kan snu og vende på folkeavstemningen om konstitusjonelle reformer. Men det er ikke mulig å oppfatte den som noe annet enn som en overveldende tillitserklæring til Putin og den politikken han har stått for siden han kom til makten for to tiår år siden.

Hvor er det demokrati? I EU der eventuelle folkeavstemninger blir manipulert og gjentatt inntil Bryssel oppnår sitt ønskede resultat? I Storbritannia der store deler av eliten og de ledende massemediene er enige om at Brexit-avstemningen  var en undergraving av demokratiet og aldri burde ha funnet sted? I USA der en hvilken som helst dommer eller et bystyre kan sabotere politikken til presidenten befolkningen som helhet har valgt? I Norge der politikerne knytter oss til FNs migrasjonspakt og gir bort vannkraften uten å spørre befolkningen? Eller i Russland der viktige politiske spørsmål avgjøres ved en åpen og ærlig folkeavstemning?

Vestlige kommentatorer tar det tilsynelatende for gitt at Putin sikter mot minst én ny presidentperiode. Det er på ingen måte opplagt. Når inneværende presidentperiode går ut i 2024, vil Putin være 72 år og ha styrt i 24 år. Det kan være nok selv for en tilsynelatende sprek, veltrent og godt motivert person som Putin. Trolig har Putin primært vært opptatt av å holde alle muligheter åpne og å unngå å bli en ”lam and” ingen lenger har bruk for mens den politiske eliten er innviklet i en ødeleggende maktkamp, i siste del av sin nåværende presidentperiode.

Les om hvordan Putin er en langt mer liberal politiker enn vestlige massemedier påstår her.

Les om Putins forhold til nasjonale symboler her.

Dette innlegget ble publisert i Putin, Russisk politikk. Bokmerk permalenken.

3 svar til Overveldende tillitserklæring til Putin

 1. Fred Johs sier:

  Takk igjen til deg Bjørn Ditlef, for enda en god beskrivelse med fakta om / fra Russland.
  Vi er ikke akkurat godt vant med hverken nøytrale eller positive omtaler av landet i fra våre såkalte journalister i norske medier.
  Din sammenligning om hva som er demokrati (Hvor er det demokrati?), er veldig treffende og helt korrekt etter mitt hode, og helt på sin plass.

  Det er bra at du får frem i din innledende del hvor du beskriver at spørmålet om konstitusjonelle reformer utmerket kunne vært avgjort i Dumaen – men at Putin selv innsisterte på folkeavstemning. Hvilken annen president ville gjort noe tilsvarende?

  Tenker vi alle skal være takknemlig for at det finnes en president av et slikt enormt kaliber som Russland i dag har. Uten denne er det neppe sikkert noen av oss kunne sittet her og skrevet noe som helst.
  Uten en slik sterk og populær president i et så stort og millitært mektig land, er det langt fra sikkert at vi hadde hatt noen fred – eller liv i dag.

  Liker

 2. Tilbaketråkk: Putins parti vant dumavalget. Opposisjonen prøvde å fabrikkere valgfusk | Kaleidoskop

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s