Putin garanterer for Donbass’ frihet og sikkerhet

Jeg ser for meg hva som ville skje dersom Ukraina fikk kontroll over grensen til Donbass: Det ville bli et nytt Srebrenica!

– Den ukrainske siden krever hele tiden at vi skal gi dem mulighet til å stenge grensen med sine styrker, men jeg ser klart for meg hva som i så fall ville skje. Det ville bli et nytt Srebrenica; det er sannheten. Vi så hvordan president Zelenskij diskuterte med nasjonalistene. Det er uklart hvem som er sterkest, og hvem som skal styre nasjonalistene dersom de tar seg inn i disse territoriene [Donetsk og Lugansk] uten noen form for garantier til befolkningen der, uttalte Vladimir Putin 10. desember under en tv-overført opptreden overfor medlemmene av Råd for utvikling av sivilsamfunn og menneskerettigheter.

Se her.

Uttalelsen, som ble fremført dagen etter toppmøtet i Paris mellom Putin og Ukrainas president Vladimir Zelenskij viet til konflikten i Ukraina, var en viktig garanti fra den russiske presidentens side til menneskene i Donbass om at Russland vil forsvare deres frihet og sikkerhet.

Både lederne for de russiskvennlige opprørerne og vanlige mennesker i Donbass har utvilsomt fulgt toppmøtet i Paris med en viss usikkerhet. Hva betyr Donbass sammenliknet med Russlands totale geopolitiske og økonomiske interesser? Vil man fra russisk side være villig til å ofre Donbass mot en ukrainsk anerkjennelse av innlemmelsen av Krim i Russland? Eller for å få slutt på de vestlige økonomiske sanksjonene mot Russland?

Kan det være tvil om at resultatet ville bli en massakre dersom dette avskummet fikk kontroll over Donbass?

Denne uroen bør ha blitt redusert etter Putins uttalelse. Den russiske presidenten sa jo rett ut, henvendt til den russiske befolkningen, at å gi Kiev kontroll over Donbass ville være det samme som å tillate en ny Srebrenica-massakre, altså massedrap på tusener av sivilpersoner, slik verden var vitne til under borgerkrigen i Jugoslavia på 1990-tallet. Og det vil selvfølgelig ingen ansvarlig russisk statsleder kunne tillate.

Sannsynligvis har Putin under samtalene med Zelenskij i Paris gitt den ukrainske presidenten klar beskjed om at han må oppløse de høyrenasjonalistiske bandene dersom han vil ha russisk hjelp til å gjøre slutt på borgerkrigen i sitt land. At kravet ikke ble nevnt på pressekonferansen etter samtalen mellom Putin og Zelenskij var sannsynligvis for å gjøre det lettere for den ukrainske presidenten å foreta det nødvendige oppgjøret med høyrenasjonalistene.

I etterkant av toppmøtet i Paris har det også kommet en annen melding av interesse med tanke på nødvendige tiltak for å gjøre slutt på borgerkrigen i Ukraina: En gruppe radarepresentanter tilknyttet Zelenskijs parti Folkets tjener har fremmet et forslag om å oppheve den i april 2019 vedtatte språkloven, som går ut på vidtgående tvangsukrainifisering og bekjempelse av russisk språk og kultur.

Vi må tro at man fra russisk side har signalisert at opphevelse av språkloven som har ført til nedleggelse av russiskspråklige skoler og institusjoner, og som har gjort russiskspråklige ukrainere, som trolig utgjør et flertall av befolkningen, til annenrangs borgere, er en forutsetning for at man fra russisk side skal medvirke til å gjøre slutt på krisen i Ukraina – og uten russisk støtte og medvirkning er det ikke mulig å løse den ukrainske konflikten.

Zelenskij, som selv er russiskspråklig og kommer fra det russiskspråklige Øst-Ukraina, er en president av en annen type enn forgjengeren Petro Porosjenko. Det er mulig at Zelenskij ikke er noe annet enn en marionett for oligarken Igor Kolomojskij, slik kritikerne hevder. Men han har tross alt ikke åpent identifisert seg med de høyrenasjonalistiske bandene, slik Porosjenko gjorde. Sannsynligvis skulle Zelenskij gjerne ha avvæpnet de høyrenasjonalistiske bandene og likestilt ukrainsk og russisk språk og kultur. Og som det intelligente mennesket han er, har han utvilsomt forstått at et oppgjør med de høyrenasjonalistiske bandene og slutt på undertrykkelsen av russiskspråklige er nødvendig for å få til fred og forsoning i Ukraina.

Problemet er at et oppgjør med de høyrenasjonalistiske bandene og deres støttespillere – som etter statskuppet i 2014 har besatt nøkkelstillinger i de væpnede styrkene, sikkerhetstjenesten og politiet – og den ekstreme anti-russiske nasjonalismen de står for, for eksempel ved å oppheve loven om vidtgående tvangsukrainifisering, bokstavelig talt er livsfarlig.

Zelenskij har mulighet til å vise seg som en sann patriot og å redde Ukraina fra ytterligere oppløsning og borgerkrig ved å ta et oppgjør med de høyrenasjonalistiske bandene og undertrykkelsen av russisk språk og kultur. Men det vil kunne koste ham livet.

Les om toppmøtet mellom Putin og Zelenskij her.

Les om Radaens vedtaket i april 2019 om å utrydde russisk språk og kultur her.

Les om hvilke utfordringer Zelenskij står overfor her.

Dette innlegget ble publisert i Ukraina. Bokmerk permalenken.

6 svar til Putin garanterer for Donbass’ frihet og sikkerhet

  1. Tilbaketråkk: Ukrainsk politiker vil bytte Krim mot Donbass | Kaleidoskop

  2. Tilbaketråkk: Vil Donbass endelig bli gjenforent med Russland? | Kaleidoskop

  3. Tilbaketråkk: Kiev-regimets siste offer: 4 år gamle Vladislav Dmitriev | Kaleidoskop

  4. Tilbaketråkk: Kiev-regimets siste offer: 4 år gamle Vladislav Dmitriev | steigan.no

  5. Tilbaketråkk: Vil Putin anerkjenne folkerepublikkene Donetsk og Lugansk? | Kaleidoskop

  6. Tilbaketråkk: Vil Putin anerkjenne folkerepublikkene Donetsk og Lugansk? | steigan.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s