Russere fremstilles som hunder og undermennesker i roman latviske skolebarn tvinges til å lese

Latviske fascister marsjerer, og ideene deres hylles i latviske skolebøker.

«Dersom du treffer en russer, bør du snakke med ham som om du stod ved vinduet i annen etasje og han nedenfor i skitt og urensligheter til knærne, for så stor er forskjellen mellom en russer og en balter. Vær høflig og iskaldt vennlig, og smil til og med fra tid til annen. Ikke slå inn trynet på ham, men se på ham ovenfra og ned, og du vil oppdage hvor redd han er for deg.

Slik skjelver en hund når den hører den minste skarphet i stemmen til sin herre. Og russeren med sin innskrenkede sjel er, slik han har vært det i hundrevis av år, ikke noe annet enn en slave kuet av tatarpisken. Forskjellen er bare at det idag er en mongol i tsjekistuniform som holder pisken over hans bøyde rygg.»

Russere er hunder og undermennesker, hevder roman latviske skolebarn tvinges til å lese.

Utsagnet stammer ikke fra en lærebok i raselære fra Nazi-Tyskland, men er hentet fra romanen «Sola par trentu kapj migla» (Løfter om sammentykning av tåke), skrevet av den latviske forfatteren Gunars Janovskis (1916–2000), som inngår som en obligatorisk del av litteraturprogrammet for latviske skolebarn.

Ifølge en lokal politiker som ble intervjuet om romanen og forholdene i latviske skoler på det russiske debattprogrammet «60 minutter» 25. november, har denne type materiale lenge vært brukt i opplæringen av latviske skolebarn. At saken har blitt kjent for allmennheten skyldes at romanen nå har blitt presset inn også i skoler med etnisk russiske elever, og at dette har fått en russisk mor til å protestere.

Se innslaget på «60 minutter» om den russofobe romanen latviske skolebarn tvinges til å lese, her.

Dersom baltiske politikere konfronteres med behandlingen av etniske russere og russiskspråklige i de baltiske statene, svarer de gjerne med å trekke frem russisk undertrykkelse, ulovlig innlemmelse av de baltiske statene i Sovjetunionen, stalinisme og liknende. Angivelig russisk/sovjetisk undertrykkelse kan imidlertid ikke brukes til å forsvare at skolebarn tvinges til lese bøker som «Løfter om sammentykning av tåke».

En roman som erklærer at visse grupper av mennesker ikke er mennesker, men dyr som bør behandles som dyr, kan ikke kalles noe annet enn regelrett nazistisk. Og en stat som gjør denne type bøker til en obligatorisk del av litteraturprogrammet for skolebarn, kan ikke betegnes som noe annet enn som en nazistat.

Vestens hykleri og dobbeltmoral er til å ta og føle på. Vestlige regjeringer forsøker å tvinge palestinske myndigheter til å fjerne hatske og rasistiske utsagn om jøder i palestinske skolebøker. Mye kan sikkert sies om palestinske skolebøker, men palestinerne er tross alt et folk som lever under okkupasjon, og som har blitt fratatt sitt land. Balterne, derimot, får uten noen form for kritikk gjøre bøker som fremstiller russere som undermennesker og oppmuntrer til hat mellom folkegrupper, til en del av skoleprogrammet, 30 år etter at de baltiske statene løsrev seg fra Sovjetunionen og i en situasjon der de umulig kan hevde å være truet eller underkuet av Russland eller russere.

At russere reagerer på Vestens likegyldighet overfor undertrykkelsen av den russiske minoriteten i de baltiske statene er forståelig. En betydelig del av skylden for undertrykkelsen må imidlertid russiske myndigheter påta seg.

De baltiske statene kan knapt overleve økonomisk uten å fungere som transitthavner for handelen mellom Europa, Russland og Asia. Man skulle derfor ha forventet at baltiske myndigheters undertrykkelse av etniske russere og russiskspråklige hadde blitt møtt med økonomiske sanksjoner i form av forbud mot å handle med eller via de baltiske statene, tiltak for å gjøre det vanskelig for Kina og andre land å benytte baltiske havner, stans av eksporten av olje og gass til de baltiske statene og liknende.

At de baltiske statene ikke bare fikk løsrive seg fra Moskva, men også har fått bedrive en grov undertrykkelse av den russiske minoriteten forteller mer enn noe annet om hvor svekket og skadeskutt Russland var etter Sovjetunionens sammenbrudd i 1991 – og om hvor demoralisert den russiske eliten var. Forhåpentligvis vil et sterkere Russland i årene fremover ta tilbake tapte posisjoner!

Les om undertrykkelsen av russisk språk i Latvia her.

Les om hvordan det i Ukraina arrangeres tegnekonkurranser for barn som går ut på å hylle landsmenn som under annen verdenskrig kjempet i tyske SS-styrker, her.

Publisert på Resett 1. desember 2019 og trykket i Friheten 9. januar 2020.

Dette innlegget ble publisert i Annet. Bokmerk permalenken.

1 svar til Russere fremstilles som hunder og undermennesker i roman latviske skolebarn tvinges til å lese

  1. Tilbaketråkk: Vi reagerer på hatprat og rasisme. Men ikke når det er russere som utsettes for det. - Derimot

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s