Mikhail Gorbatsjov, en global ødelegger

Mikhail Gorbatsjov, mannen som ødela Sovjetunionen, kastet menneskeheten ut i krig og konflikter og fikk Fredsprisen av Nato-landet Norge.

I disse dager er det 30 år siden Berlinmuren falt, og Mikhail Gorbatsjov, Sovjetunionens siste leder, blir hyllet som den som gjorde slutt på delingen av Europa og avviklet kommunismen på en fredelig måte. I virkeligheten var Gorbatsjov en katastrofe som ødela livet til flere titalls millioner mennesker og kastet verden ut i krig og ødeleggelser.

Da Gorbatsjov kom til makten i 1985, levde 290 millioner mennesker i 15 sovjetrepublikker sammen på en fredelig måte. Det nasjonale spørsmålet virket løst. Og levestandarden var økende. Økonomien vokste ikke like raskt som i de første tiårene etter annen verdenskrig, men det var på ingen måte snakk om noen krise. Sovjetunionen var i besittelse av atomvåpen og hadde en sikkerhetssone av allierte stater i Øst-Europa. For første gang i sin historie behøvde menneskene som bebodde det enorme territoriet som utgjorde Sovjetstaten, ikke å frykte ytre aggresjon.

Les om hvordan Sovjetunionen bidrog til opprettholdelsen av freden i verden og støttet frigjøringskamp mot kolonialisme og utbytting.

I Afrika og Asia hadde Sovjetunionen bidratt til å frigjøre et stort antall folk fra kolonialisme og utbytting. Millioner av mennesker over hele kloden beundret Sovjetunionen.

Gorbatsjovs første skritt etter utnevnelsen til partisjef i 1985 var trolig fornuftige. Det var fornuftig å inngå en avtale med USA i 1987 om fjerning av mellomdistanseraketter. Og det var fornuftig å bidra til løsningen av regionale konflikter, heriblant å trekke de sovjetiske styrkene ut av Afghanistan. Sovjetunionen var nødt til å bruke mer av sine ressurser på egen befolkning og å trappe ned rustingskappløpet med USA og konkurransen om global innflytelse.

Gorbatsjovs kampanjer mot byråkrati og ineffektivitet og forsøk på økonomiske reformer var også nødvendig. Men de fikk en destruktiv karakter. I en stat med flere titalls nasjoner og folkegrupper var det nødvendig med kommunistpartiet som et sammenbindende element. Men i stedet for å forsvare partiets autoritet oppmuntret Gorbatsjov og kretsen rundt ham til angrep på kommunistpartiet. Partiets autoritet ble brutt ned. Og folk i forskjellige deler av Sovjetunionen gjorde krav på autonomi og selvstendighet – med voldelige sammenstøt og pogromer som resultat.

Svekkelse av myndighetenes og partiets autoritet og nasjonale konflikter gjorde at økonomien brøt sammen, med ytterligere oppløsning som resultat. Til slutt var det bare maktbruk som kunne ha reddet Sovjetunionen. Men voldelige virkemidler vek Gorbatsjov tilbake for.

Sovjetunionen brøt sammen, og resultatet var en katastrofe for samtlige av folkene i unionen. Millioner av mennesker ble forvandlet til forfulgte minoriteter eller fremmedarbeidere i det som hadde vært deres eget land. Økonomiske forbindelser brøt sammen. Produksjon og omsetning kollapset. Millioner ble arbeidsledige. Oligarker overtok det som var av verdi. I Tsjetsjenia og andre steder brøt det ut krig.

Kontrasten til Kina er slående. Dagens Kina har knapt noe til felles med Mao og kommunisme. Men myndighetene tillater ikke kritikk av Mao og kommunistpartiet. Derfor har Kina siden avslutningen av Kulturrevolusjonen opplevd fred og fremgang og en mangedobling av befolkningens levestandard.

Deng Xiaoping, mannen som skapte det moderne, velstående Kina.

Hadde Gorbatsjov vært en virkelig statsmann som Deng Xiaoping, hadde han opprettholdt kommunistpartiets autoritet og gjennomført gjennomtenkte og gradvise reformer. Trolig hadde det vært fornuftig å rehabilitere den ortodokse kirken.

Sovjetunionens allierte i Øst-Europa overlot Gorbatsjov til sin egen skjebne i sine første år som partisjef. Og da reformene han hadde igangsatt på hjemmebane, utløste krav om reformer i østblokkstatene, erklærte Gorbatsjov at sovjetiske soldater ikke under noen omstendighet ville bli brukt til å forsvare de lokale kommunistregimene. Resultatet var at befolkningen i østblokkstatene høsten 1989 gjorde opprør og feide bort kommunistregimene.

Selv etter regimeskiftene i 1989 gjorde flere hundretusen sovjetiske soldater i Øst-Tyskland og andre av østblokkstatene at sovjetledelsen kunne ha forlangt omfattende sikkerhetsgarantier for å trekke dem tilbake. For eksempel alliansefrihet, forbud mot utenlandske baser og begrensning av de tidligere østblokkstatenes væpnede styrker. Gorbatsjov lot seg avspise med uklare løfter, trakk de sovjetiske soldatene tilbake og tillot en forening av de to tyske statene.

I dag har Nato ekspandert helt til Russlands grenser, de baltiske tidligere sovjetrepublikkene har blitt opptatt i militæralliansen, og i Ukraina har et anti-russisk regime kommet til makten ved et vestligstøttet statskupp.

De globale følgene av Sovjetunionens sammenbrudd var forferdelige. Jugoslavia kunne de vestlige landene på 1990-tallet bruke som skytebane. Irak, Syria og andre stater som levde i fred og stabilitet takket være sovjetisk støtte, har blitt ødelagt med hundretusener av drepte mennesker, millioner av flyktninger og enorme ødeleggelser som resultat.

Mikhail Gorbatsjov var en katastrofe. Få mennesker har klart å frembringe så mye død og ødeleggelse som han.

Les om hvorfor Vladimir Putin, Russlands president, bør få Fredsprisen her.

Les om strid om utenrikspolitikk i dagens russiske elite her.

Trykket i Friheten 21. november 2019.

 

Dette innlegget ble publisert i Annet, Russisk utenrikspolitikk. Bokmerk permalenken.

2 svar til Mikhail Gorbatsjov, en global ødelegger

  1. Tilbaketråkk: En global katastrofe: Oppløsningen av Sovjetunionen. - Derimot

  2. Tilbaketråkk: Det er Russland Vesten vil ta | Kaleidoskop

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s