Putin besøker Ungarn

Vladimir Putin og Viktor Orban, to gode venner og politiske allierte.

– Det gode forholdet Vladimir Putin har til Viktor Orban er basert på kristne verdier, sunn nasjonalisme og avvisning av den usunne nasjonalismen i Ukraina, skrev Pravda som kommentar til Putins statsbesøk i Ungarn denne uken. Det er vanskelig ikke å være enig med avisen.

Forholdet mellom Russland og Ungarn er idag godt, og det skyldes både at Putin og Orban er to politikere som har mye til felles og åpenbart trives i hverandres selskap, og at Russland og Ungarn har sammenfallende interesser.

I likhet med den russiske presidenten har den ungarske statsministeren fremhevet at han vil basere sin politikk på nasjonale verdier og tradisjoner, heriblant ikke minst den kristne kulturarven, og at han ikke er villig til å la seg overstyre av andre stater eller internasjonale organisasjoner. Han har nektet å ta imot asylsøkere og flyktninger fra Midtøsten, slik EU krever. Han vil underlegge Nasjonalbanken politisk kontroll. Han beskyldes for å ville innskrenke domstolenes og pressens uavhengighet. Og han har forsøkt å stenge et universitet finansiert av den amerikanske milliardæren George Soros, som ungarske myndigheter anklager for undergravende virksomhet. Resultatet er at EU har utpekt Orban til en slags høyrenasjonalistisk busemann, og at man i Brussel vurderer å innføre sanksjoner mot Ungarn.

Les om hvordan Ukraina mer er en samling regioner som knapt har noe med hverandre å gjøre, enn et land.

At Putin og Orban i denne situasjonen har funnet hverandre er knapt til å undres over. I tillegg knytter forholdene i Ukraina Russland og Ungarn sammen. Ca 200 000 etniske ungarere er bosatt i Transkarpatia, en sørvestlig region i Ukraina, som ble annektert av Stalin i 1945 og innlemmet i den ukrainske sovjetrepublikken etter tidligere å ha tilhørt Ungarn og Tsjekkoslovakia. I likhet med etniske russere og russiskspråklige og andre nasjonale minoriteter undertrykkes denne befolkningsgruppen språklig og kulturelt av det ekstremnasjonalistiske regimet som kom til makten i Ukraina ved statskuppet i 2014 – som har som mål å skape et samfunn der det er ett språk, én tro og én nasjonal kultur.

Ungarske myndigheter, som betrakter det som sin oppgave å forsvare ungarere bosatt i undre land, har reagert hardt på denne undertrykkelsen, blant annet ved å dele ut pass til den ungarske befolkningen i Ukraina.

For russiske myndigheter vil det selvsagt være kjærkomment dersom Ungarn tar opp undertrykkelsen av etniske og språklige minoriteter i Ukraina i FN, Europarådet og liknende fora.

Og ikke minst er det fra et russisk synspunkt positivt at det dårlige forholdet mellom Ungarn og Ukraina gjør at man kan regne med at ungarske myndigheter vil motsette seg at Ukraina blir opptatt i EU og Nato.

Samme dag som Putin besøkte Budapest, blokkerte Ungarn en Nato-uttalelse om Ukraina fordi den ikke inneholdt kritikk av undertrykkelsen av den ungarske befolkningen i Transkarpatia.

For å holde på Ungarn som en god venn som kan blokkere for ukrainsk EU- eller Nato-medlemskap, er man fra russisk side utvilsomt villig til å betale en ikke ubetydelig pris, for eksempel ved å forsyne landet med gass på gunstige vilkår eller ved å tilby andre lukrative samarbeidsprosjekt.

Et viktig tema under møtet mellom Putin og Orban var nettopp russisk gass. Fra ungarsk side ønsker man å bli knyttet til det såkalte TurkStream-prosjektet som skal sende russisk gass til Tyrkia og Balkan, så snart som mulig.

Historisk sett har forholdet mellom Russland og Ungarn vært langt fra ukomplisert. Det er tilstrekkelig å minne om den sovjetiske intervensjonen i Ungarn i 1956. Men i motsetning til polakker, baltere og dagens makthavere i Ukraina har ungarerne ikke utviklet et fobisk forhold til Russland. Man lar fortiden være fortid og konsentrerer seg om dagens virkelighet og morgendagens muligheter.

Les om hvordan det ukrainske parlamentet i april 2019 vedtok å gjøre ukrainsk språk og kultur enerådende og å undertrykke alle andre språk og kulturer her.

Les om TurkStream her.

Les om forholdet mellom Russland og Serbia her.

Publisert på Resett 5. november og trykket i Friheten 7. november 2019.

Dette innlegget ble publisert i Russisk utenrikspolitikk. Bokmerk permalenken.

1 svar til Putin besøker Ungarn

  1. Tilbaketråkk: En sentraleuropeisk de Gaulle | Kaleidoskop

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s