Nedskytingen av Boeing 777 over Øst-Ukraina: historien om vestlig journalistikks sammenbrudd

Rester av Boeing 777 som 17. juli 2014 ble skutt ned over Øst-Ukraina.

Siste nytt i historien om nedskytingen av Boeing 777 over Øst-Ukraina 17. juli 2014 er at tre russere og en ukrainer har blitt siktet for nedskytingen, og etter planen skal stilles for retten i Nederland in absentia. Denne siktelsen er i beste fall mangelfull siden den ikke omfatter personene som iscenesatte og derfor må bære mesteparten av ansvaret for nedskytingen av passasjerflyet.

Det vi vet om nedskytingen av Boeing 777, en tragedie som kostet 298 mennesker livet, er at ukrainske myndigheter med overlegg sendte et passasjerfly inn i en krigssone der et ukrainsk militærfly kort tid i forveien var blitt nedskutt. Vi vet også at Kiev-regimet hadde alt å tjene på at de østukrainske opprørerne ble lurt til å skyte ned flyet, siden dette ville stille opprørerne i et negativt lys i verdensopinionen. Og vi vet at opprørerne ikke hadde noe å tjene og mye å tape på å skyte ned flyet.

Hvorvidt det var et ukrainsk luftvernbatteri som skjøt ned passasjerflyet etter ordre fra ukrainske myndigheter, eller opprørerne som skjøt ned flyet fordi de trodde det var et ukrainsk militærfly, spiller mindre rolle siden nedskytingen uansett ble iscenesatt fra ukrainsk side.

Morderne som med overlegg forårsaket nedskytingen av passasjerflyet, befinner seg i Kiev. Men det er lite trolig at de vil bli stilt for retten siden de har mektige støttespillere i Washington og andre steder.

En sammenlikning kan være på sin plass: Dersom israelske myndigheter under Gaza-krigen i 2008–09 hadde sendt et passasjerfly inn over Gaza og flyet var blitt skutt ned, ville Israel med all mulig grunn ha fått skylden for nedskytingen, også om flyet var blitt skutt ned av palestinske aktivister.

Resonnementer av denne type forsøkte jeg i dagene etter nedskytingen av passasjerflyet over Øst-Ukraina å presentere for journalister i NRK, Tv2, Norsk Telegrambyrå og en håndfull riksaviser. Men de nektet alle som en å høre på mine argumenter. Og noen av dem ble sinte og anklaget meg for å spre russisk propaganda.

Når en samlet journaliststand nekter å stille det som burde være det mest opplagte av alle journalistiske spørsmål – hvem er det som tjener på en hendelse –, er det journalistikkens sammenbrudd vi er vitne til.

Slike journalistiske sammenbrudd har vi opplevd også i andre saker. Det er nok å nevne drapene på Majdan i 2014, som ukrainske myndigheter nekter å etterforske, påstandene om at syriske myndigheter står bak diverse gassangrep mot sivilbefolkningen (som de har null å tjene på, og som av en eller annen grunn alltid forekommer i situasjoner der syriske regjeringsstyrker er i ferd med å nedkjempe de islamittiske opprørerne), Skripal-saken, der vestlige massemedier godtar at Sergej Skripal og hans datter har forsvunnet, slik at ingen kan intervjue dem, og anklagene om at Iran for noen dager siden har angrepet to tankskip – til tross for at det ville være fullstendig vanvittig på denne måten å fremprovosere et amerikansk angrep.

De eneste som stiller kritiske spørsmål, er Steigan.no, Friheten, Resett og andre såkalte alternative medier, som de etablerte mediene bedriver en hysterisk hets- og boikottkampanje mot.

Men det journalistiske sammenbruddet i form av fravær av kritiske spørsmål og fortielse av viktige faktaopplysninger har – i det minste i norske massemedier – aldri vært så totalt som i historien om den tragiske nedskytingen av Boeing 777 over Øst-Ukraina.

Les om russiske myndigheters presentasjon av hva de mener er bevis for at Boeing 777 ble skutt ned av et ukrainsk luftvernbatteri her.

Hør min kommentar til Sputnik Radio om nedskytingen av Boeing 777 her.

Trykket i Friheten 4. juli 2019.

Dette innlegget ble publisert i Annet, Massemedias russlanddekning, Ukraina. Bokmerk permalenken.

1 svar til Nedskytingen av Boeing 777 over Øst-Ukraina: historien om vestlig journalistikks sammenbrudd

  1. Tilbaketråkk: Vestlig journalistikk:Degenerert til avskrivningsbyrå. - Derimot

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s