Putin soler seg i glansen av Xi Jinping

Vladimir Putin og Xi Jinping.

Den 6. juni startet det årlige St. Petersburg International Economic Forum, et tredagers arrangement som i år finner sted for 23. gang. Over 17 000 deltakere fra 75 land er akkreditert. Årets æresgjest er Kinas president Xi Jinping – som leder en delegasjon bestående av over 1000 personer.

Den store kinesiske delegasjonen er ikke til å undres over. Handelen mellom Russland og Kina utgjorde i 2018 108 milliarder dollar, og er sterkt økende. I årene fremover forventes Kina – som i 2014 inngikk en gigantavtale med det russiske energiselskapet Gazprom om utvikling av to gassfelt i Øst-Sibir – å investere enorme summer i Russland, blant annet i prosjekter for utvinnelse av naturressurser.

Hvor stor krus man i Moskva gjør på Xi Jinping fremgår av at russisk statlig tv i flere dager har kringkastet den kinesiske presidentens opplesning av kinesiske visdomsord.

Se den strålende mottakelsen Putin og den russiske ledelsen gav Xi Jinping her.

I tilknytning til det økonomiske forumet møtte Putin utvalgte representanter for verdenspressen og svarte på deres spørsmål. Putin fremtrådte som mild og samarbeidsvillig – og sa knapt noe av interesse.

Den mest interessante uttalelsen Putin kom med, var et forslag om at alle land som har kjernevåpen, burde komme sammen for å diskutere sikkerhetsutfordringene knyttet til disse våpnene.

Som svar på spørsmål om kapitalflukt fra Russland sa Putin at denne i 2018 hadde vært på 66 milliarder dollar, men at dette ble mer enn oppveid av det russiske handelsoverskuddet overfor utlandet på 131 milliarder dollar. Og dessuten ville pengene som var ført ut av Russland, før eller senere vende tilbake.

Noe overraskende erklærte Putin at Russland, blant annet av hensyn til sin egen industri, ikke var interessert i en høyt oppdrevet oljepris, og at 60–65 dollar pr tønne var en pris man kunne leve godt med.

At de vestlige økonomiske sanksjonene snarlig, for eksempel i tilknytning til hans kommende statsbesøk i Italia, ville bli lempet på hadde Putin ingen tro på. Men dette så ikke ut til å bekymre ham.

For øvrig fremførte Putin velkjente russiske oppfatninger: Russland respekterer alle lands suverenitet og likeverd, og har ikke blandet seg inn i indre politiske prosesser i USA eller andre stater.  Russland har ingen interesse av å svekke EU som er landets viktigste handelspartner. Russland har ikke til hensikt å opprette militærbaser i Venezuela, men oppfyller inngåtte kontrakter om salg av våpen til landet. Britene burde komme seg over Skripal-saken, som Moskva ikke har noe å gjøre med, og gjenopprette normale forbindelser til Russland.

At den russiske presidenten knapt sa noe nytt og oppsiktsvekkende til verdenspressen må kunne oppfattes som en form for demonstrasjon. På et tidspunkt da Donald Trump i Storbritannia drikker te med en 94-år gammel dame (Elizabeth II), møtes all verdens statsledere, anført av den kinesiske presidenten, næringslivsledere og vitenskapsfolk i Russland for å inngå hundrevis av kontrakter til en verdi av flere titalls milliarder dollar om økonomisk og vitenskapelig samarbeid.

Under slike forhold er det knapt noen grunn til å si noe til pressen. Det globale økonomiske forumet taler for seg selv.

Se et utdrag fra Putins møte med verdenspressen, dubbet til engelsk, her.

Les om den tidligere russiske utenriksministeren Igor Ivanovs betraktninger om Russlands forhold til omverdenen her.

Les om den russiske toppakademikeren Sergej Karaganovs betraktninger om Russlands forhold til omverdenen her.

Publisert på Resett 8. juni og trykket i Friheten 20. juni 2019.

Dette innlegget ble publisert i Russisk økonomi, Russisk utenrikspolitikk. Bokmerk permalenken.

3 svar til Putin soler seg i glansen av Xi Jinping

  1. Tilbaketråkk: Kinas president Xi i Russland: Kina/Russland fremstår nå som et globalt maktsentrum. | Derimot

  2. Tilbaketråkk: Betalingssystemene i Russland, Kina og India knyttes sammen | Kaleidoskop

  3. Tilbaketråkk: Russland, Kina og India: De frigjør seg fra en økonomisk revesaks. - Derimot

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s