Stabil maktelite

Vladimir Putin er den uten tvil mektigste person i Russland, slik han har vært det i nærmere 20 år.

Den liberale russiske avisen Nezavisimaja Gazeta offentliggjorde nylig en kåring av de hundre mektigste personene i russisk politikk og samfunnsliv ved inngangen til 2019. Listen over mektige personer, som er utarbeidet av 30 politologer, medieeksperter og representanter for de viktigste av de politiske partiene, viser en stabil politisk elite i Russland der nærhet til Putin og formelle posisjoner antas å være de viktigste kildene til makt.

Listen over mektige personer toppes selvfølgelig av Vladimir Putin, som får 9,92 av 10 mulige poeng. Deretter følger statsminister Dmitrij Medvedev (7,05), forsvarsminister Sergej Sjojgu (6,71), stabssjef ved presidentens kontor Anton Vajno (6,68), finansminister Anton Siluanov (6,24) og nestleder i presidentadministrasjonen og tidligere statsminister Sergej Kirienko (6,20).

Sentralbanksjef Elvira Nabiullina, en av svært få kvinner som inngår i den russiske makteliten.

På niende plass finner vi utenriksminister Sergej Lavrov (5,36), på 11. plass Putins pressesekretær Dmitrij Peskov (5,30), på 17. plass sentralbanksjef Elvira Nabiullina (4,86), på 19. plass Moskvas borgermester Sergej Sobjanin (4,80), på 21. plass sjefen for det halvstatlige gasselskapet Gazprom Aleksej Miller (4,67) og på 22 plass patriark Kirill (4,64).

Videre finner vi på 27. plass leder for Regnskapskammeret (Riksrevisjonen), den liberale økonomen og tidligere finansministeren Aleksej Kudrin (4,45), på 28. plass leder for Føderasjonsrådet Valentina Matvienko (4,44), 36. plass oligarken Oleg Deripaska (4,25) og på 41. plass Tsjetsjenias sterke mann Ramzan Kadyrov (4,15).

Opposisjonspolitikere er omtrent fraværende på listen over mektige personer. På 47. plass finner vi leder for Kommunistpartiet Gennadij Zjuranov (4,02) og på 66. plass leder for det høyrenasjonalistiske Liberaldemokratiske partiet Vladimir Zjirinovskij (3,61). Bare 12 av de 100 personene som er kåret til å utgjøre makteliten i Russland, er kvinner, og de fleste av dem befinner seg langt nede på listen.

Det kåringen av de 100 mektigste personene i Russland med all mulig tydelighet viser, er at makt antas å være knyttet til nærhet til Putin og formelle posisjoner. Og at makteliten er særdeles stabil.

Personer som stabssjef ved presidentens kontor Anton Vajno og Putins pressesekretær Dmitrij Peskov antas å ha stor makt i kraft av å være i nærheten av Putin, slik at de sannsynligvis kan påvirke hans dagsorden og hvem som får møte presidenten. Nesten alle på listen over mektige personer har formelle verv og posisjoner i regjeringen, Dumaen eller det statlige styringsverket. Representanter for den ikke-parlamentariske opposisjonen er fraværende på listen. Det samme er sjefene for fjernsynskanaler, avisredaktører, stjernejournalister og populære bloggere, til tross for at disse må ha betydelig evne til å påvirke og dermed også politisk makt.

Årets maktelite slik den fremstår ved Nezavisimaja Gazetas kåring, er nærmest en kopi av fjorårets. Denne stabiliteten skyldes trolig i noen grad måten listen over mektige personer har blitt til på – beskrevet i Nezavisimaja Gazeta-artikkelen – som gjør at listen har en innebygget treghet. Men den vitner også om liten fornyelse av eliten i politikk og samfunnsliv. Dette fraværet av fornyelse er utvilsomt et svakhetstegn; kritiske observatører har sammenliknet det med tilstivningen av styringseliten i stagnasjonsperioden i siste del av kommunistlederen Leonid Brezjnevs år ved makten.

For øvrig kan man spørre hvorvidt det i det hele tatt gir mening å foreta den type kåringer av mektige personer som Nezavisimaja Gazeta har gjort. Hvordan kan man for eksempel sammenlikne og rangere makten til leder for Føderasjonsrådet Valentina Matvienko, Gazprom-sjef Aleksej Miller og patriark Kirill?

Man kan ha kritiske innvendinger til måten de hundre antatt mektigste personene i Russland har blitt utpekt på, og til forsøket på å gi et matematisk uttrykk for deres makt i forhold til hverandre. Som en oversikt over og en grov rangering av i det minste en stor del av den russiske makteliten har listen over mektige personer like fullt verdi.

Les om kåringen av de 100 mektigste personene i Russland i 2018 her.

Les om Putins tv-overførte møte med befolkningen i juni 2018 her.

Publisert på Resett 2. februar og trykket i Friheten 14. februar 2019.

Dette innlegget ble publisert i Russisk politikk. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s