Leonid Kravtsjuk: Julija Timosjenko blir Ukrainas neste president

Leonid Kravtsjuk i samtale med den ukrainske stjernejournalisten Dmitrij Gordon.

Like før jul ble Ukrainas første president, Leonid Kravtsjuk, som er den omtrent eneste politiker de fleste ukrainere i dag har respekt for, intervjuet om hvem han trodde ville vinne det planlagte presidentvalget i Ukraina 31. mars 2019, og hvem han selv ønsket at skulle bli president. Kravtsjuk sa at han regnet med at Julija Timosjenko, leder for Fedrelandspartiet, og Volodimir Zelenskij, skuespiller, manusforfatter og kandidat for det nyopprettede Folkets tjener-partiet, ville gå videre til andre valgomgang, og at Timosjenko ville vinne presidentvalget.

Som svar på spørsmålet om hvem han personlig ønsket at skulle bli president, svarte Kravtsjuk at dersom Ukraina hadde hatt en representativ-seremoniell president som Tyskland, ville han ha svart Zelenskij. Men siden den ukrainske presidenten hadde mye makt og måtte kunne lede landet, måtte svaret bli Timosjenko.

At Ukrainas nåværende president, Petro Porosjenko, skulle bli gjenvalgt betraktet Kravtsjuk som lite sannsynlig, men han ville ikke utelukke det siden moderne politologiske teknikker gjorde det mulig å manipulere befolkningen, og alt kunne skje i politikk. Ingen hadde trodd at Boris Jeltsin skulle vinne det russiske presidentvalget i 1996 siden bare et par prosent av russerne støttet ham før valget, men like fullt lyktes han i å bli gjenvalgt som president.

Situasjonen i Ukraina karakteriserte Kravtsjuk som katastrofal og preget av fattigdom, korrupsjon, styringsproblemer og rettsløshet. Men han mente at Ukraina med sine naturressurser og sin godt utdannede befolkning hadde alle muligheter for å bli et velfungerende og rikt land, ja at synlige forbedringer ville kunne komme selv i hans egen levetid. Det gjaldt bare å kvitte seg med dagens ubrukelige politikere.

Se intervjuet med Leonid Kravtsjuk, gjennomført av den ukrainske stjernejournalisten Dmitrij Gordonher.

Kravtsjuk er en erfaren politiker og ringrev som har innehatt topposisjoner i ukrainsk politikk i mange tiår, og man bør derfor være forsiktig med å avskrive hans oppfatninger. Jeg våger like fullt den påstand at han tar feil når han spår at Julija Timosjenko vil vinne det kommende presidentvalget.

Ifølge meningsmålingene har ingen av kandidatene ved presidentvalget i 2019 støtte fra et klart flertall av den ukrainske befolkningen. Timosjenko støttes ifølge de seneste meningsmålingene av 18–19 prosent, Zelenskij av ca 15 prosent og Porosjenko av ca 10 prosent. Takket være sin kontroll over den utøvende makt med de muligheter dette gir til å forfalske valget, forby politiske møter, presse massemedier med mer har Porosjenko all mulighet til å gå videre til annen valgomgang og å bli gjenvalgt som president ved å vinne denne.

Skulle hans gjenvalg som president være alvorlig truet, vil Porosjenko dessuten kunne fremprovosere en krise i forhold til Russland og innføre unntakstilstand, slik han nylig gjorde ved å sende krigsskip inn i Kertsj-stredet. Eventuelt kan unntakstilstanden bare innføres i de østlige regionene der Porosjenko er forhatt på grunn av krigen mot den opprørske befolkningen i Donbass.

Det eneste som virkelig kunne true Porosjenko, var at man i Washington gav klart uttrykk for at man ønsket en annen president. Men det er lite sannsynlig at amerikanerne nå ved et slikt signal vil kaste den ukrainske eliten ut i en maktkamp med den ustabilitet dette vil måtte medføre.

Den eneste av presidentkandidatene som i noen grad kan sies å representere interessene til befolkningen i Øst-Ukraina, er Jurij Bojko, visestatsminister før statskuppet i 2014 og deretter tilsluttet den såkalte Opposisjonsblokken. Ifølge meningsmålingene støttes han av 10–12 prosent av velgerne.

Under normale forhold burde Bojko som den eneste representanten for det folkerike Øst-Ukraina – og med motkandidater som alle kan knyttes til den upopulære krigen mot det opprørske Donbass – ha gode sjanser for ikke bare å gå videre til annen valgomgang, men også til å vinne presidentvalget. Men i dagens Ukraina er det utenkelig at en person som ikke utvetydig støtter den vestukrainske nasjonalismen, skal kunne inneha noen form for politisk makt.

I Øst-Ukraina vil valget derfor ha liten legitimitet, og valgdeltakelsen vil trolig bli lav.

Fra russisk side har man gjort det klart at man ikke har tillit til Porosjenko og kretsen rundt ham, og at man betrakter en løsning på krisen i Ukraina som utenkelig så lenge Porosjenko sitter ved makten.

At Russland skulle ha noe særlig å vinne på et bytte av president kan imidlertid diskuteres. Den eneste av kandidatene som har en viss sjanse til å slå Porosjenko, måtte være Julija Timosjenko.

En gang var Timosjenko, ”gassprinsessen” som tjente seg en formue på handel med russisk gass, en pragmatisk sentrumspolitiker, som blant annet gjorde slutt på en russisk-ukrainsk gasskrig i 2009 ved å inngå en omstridt gassavtale med Russland – noe som fikk Viktor Janukovitsj, den påstått russiskvennlige ukrainske presidenten som kom til makten i 2010, til å trekke henne for retten for å ha forrådt ukrainske interesser. Men i dag er Timosjenko en like ytterliggående eksponent for den vestukrainske nasjonalismen som resten av den ukrainske eliten. Ifølge en lekket telefonsamtale skal hun i 2014, i tilknytning til Krims gjenforening med Russland, endog ha tatt til orde for å bruke atomvåpen mot etnisk russiske ukrainere.

Les om hvordan oligarkene etter 1991, da landet ble uavhengig som en følge av Sovjetunionens sammenbrudd, erobret den politiske og økonomiske makten i et splittet Ukraina.

Skulle Timosjenko bli valgt til president, ville det med stor grad av sannsynlighet utløse konflikter i den oligarkiske eliten som i dag styrer Ukraina i allianse med høyrenasjonalistiske bander, knyttet til refordeling av verdier og eiendom, rettsprosesser, bruk av væpnede grupperinger til å ta over fabrikkbygninger og liknende. Slike konflikter og uroen og oppløsningen de ville medføre ville Russland selvfølgelig være tjent med. Men på den annen side ville valget av Timosjenko sannsynligvis av befolkningen bli oppfattet som et bevis på at eliten og det politiske systemet ikke var fullstendig gjennomkorrupt siden det var mulig å bytte ut presidenten ved hjelp av stemmeseddelen. Og mange ville sikkert tro at det nå var håp om forbedringer. En slik styrking av tiltroen til dagens antirussiske ukrainske politiske elite kan umulig være i russisk interesse.

En valgseier til Porosjenko, derimot, vil de fleste tilskrive valgfusk. Og resultatet vil bli sinne, oppgitthet og politikerforakt – som ved en ytterligere forverring av de sosiale forholdene vil kunne utløse opprørslyst.

Trolig bør man fra russisk side ikke ha for store forhåpninger til det kommende presidentvalget i Ukraina. Gitt dagens politiske klima vil vinneren uansett være en representant for den antirussiske vestukrainske nasjonalismen. Alt russiske myndigheter kan gjøre, er derfor å beholde kontrollen over Donbass som en garanti mot at Ukraina knytter seg for tett til Nato og andre vestlige strukturer, integrere Donbass i Russland og heve befolkningens levestandard, og satse på at den politiske og økonomiske krisen i Ukraina, som det knapt er mulig å se noen utgang på, vil få dagens russiskfiendtlige regime til å bryte sammen.

Les om hvordan Julija Timosjenko høsten 2017 prøvde å kuppe seg til makten i Ukraina i allianse med den politiske eventyreren og tidligere georgiske presidenten Mikheil Saakasjvili her.

Les om forholdet mellom oligarkeliten og høyrenasjonalistiske militsgrupper i dagens Ukraina her.

Trykket i Friheten 31. januar 2019.

Dette innlegget ble publisert i Ukraina. Bokmerk permalenken.

5 svar til Leonid Kravtsjuk: Julija Timosjenko blir Ukrainas neste president

  1. Tilbaketråkk: Bjørn Ditlef Nistad:Det kommende presidentvalget i Ukraina: Galskapen fortsetter. | Derimot

  2. Tilbaketråkk: Ukrainsk Watergate? | Kaleidoskop

  3. Tilbaketråkk: Kaleidoskop

  4. Tilbaketråkk: Ukrainsk juksevalg: Nærmere 3 millioner er fratatt stemmeretten | Kaleidoskop

  5. Tilbaketråkk: Hva gjør Russland dersom Petro Porosjenko blir gjenvalgt som president? | Kaleidoskop

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s