Russere er ikke mennesker

Ukrainske barn graver skyttergraver høsten 2018.

Nyheter og reportasjer fra Ukraina har opphørt å sjokkere. Forbud mot opposisjonspartier, drap og trusler, marsjerende høyreekstremister i gatene, høyreekstremistiske væpnede bander som settes inn mot den opprørske befolkningen i Øst-Ukraina, og lover som forbyr kritikk av fascister og høyreekstremister, alt dette er kjent og gjør knapt lenger inntrykk. Det at ukrainske barn nå utkommanderes til å grave skyttergraver mot sine russiske naboer er like fullt så grotesk at en kommentar er nødvendig. Kanskje har den moralske oppløsningen i Ukraina nådd bunnpunktet?

På begge sider av jernteppet var oppbyggingen av etterkrigstidens Europa basert på noen fundamentale prinsipper. Et av disse prinsippene var at fascister ikke skulle få komme til makten i noe europeisk land. Dette prinsippet utfordres – for å si det forsiktig – i dagens Ukraina der fascister marsjerer i gatene, kritikk av fascister og høyreekstremister er straffbart, og den herskende oligarkklikken holder seg ved makten ved hjelp av en skjør allianse med bevæpnede høyreekstremister.

Adolf Hitler hilser på barnesoldater våren 1945.

Et annet prinsipp var at barn ikke skulle gjøres til soldater. Bilder av 12–13-åringer som Hitler-regimet våren 1945 hadde sendte ut i en meningsløs kamp mot fremrykkende amerikanske, britiske og sovjetiske soldater, hadde brent seg fast og var blitt et uttrykk for politisk fanatisme, kriminell indoktrinering og en fratatt barndom. Dette skulle ikke kunne skje igjen!

Men hva skjer i Ukraina, som nå befinner seg i unntakstilstand? Jo, tv-kanaler og andre massemedier beretter stolt om hvordan skolebarn graver skyttergraver og forbereder seg på å stå imot en invasjon av de russiske hordene.

Se reportasje om barna som graver skyttergraver, her.

Graving av skyttergraver er imidlertid bare ett eksempel på hvordan barn og unge i dagens Ukraina opplæres til å frykte og hate russere.

Et langt grovere eksempel er avsløringen av en halvmilitær treningsleir i Vest-Ukraina der barn ned i åtteårsalderen lærer å skyte russere og prorussiske separatister. ”Der er galt å skyte på mennesker, men russere og separatister er ikke mennesker.”

Se Associated Press’ reportasje om leiren der det med all mulig tydelighet fremgår hva slags leir det er snakk om, her.

Ifølge Associated Press bruker dagens ukrainske regime offentlige midler på å finansiere denne type leirer.

Eller hva skal man si til avsløringer av hvordan uniformerte høyreekstremister ved ukrainske skoler bedriver samfunnsfagsopplæring der elevene oppfordres til å hate russere og å utrydde ”russiskheten” i seg selv?

”Jeg har russisk far og mor. Du sier at russere er alkoholikere og narkomane og snakker feil språk. Hva skal jeg gjøre?” spør en jente. Instruktøren svarer: ”Du må frigjøre deg fra det russiske ved hjelp av russofobi.”

Se reportasje med valgfri engelsk teksting, sannsynligvis laget ved hjelp av et skjult kamera, her.

Tusenvis av fascister og høyreekstremister marsjerer i ukrainske gater. Vestlige massemedier tier.

Jeg kan ikke forstå hvordan det er mulig å betegne et regime som hyller erklærte fascister, som bruker høyreekstremistiske militsgrupperinger til å undertrykke et separatistisk opprør, som gjør det straffbart å kritisere fascister og høyrenasjonalister, og som bruker offentlige midler på å lære barn og unge å hate og skyte russere, separatister og deler av sin egen befolkning, som noe annet enn fascistisk. Men å få norske massemedier til å bruke betegnelsen fascisme på dagens ukrainske regime og forholdene i Ukraina er umulig. Det er knapt mulig å få dem til å si noe negativt om Ukraina.

Les om drapsforsøk og trusler mot opposisjonspolitikere i dagens Ukraina her.

Les om hvordan rehabiliteringen av den ukrainske fascismen utløser harme i Polen og forsurer de polsk-ukrainske forbindelsene her.

Trykket i Friheten 20. desember 2018.

Dette innlegget ble publisert i Ukraina. Bokmerk permalenken.

1 svar til Russere er ikke mennesker

  1. Tilbaketråkk: Seniorforsker ved FFI: at ukrainske barn må grave skyttergraver er «dugnad». | steigan.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s