NRK desinformerer om Ukraina

Sammenstøt mellom russiske og ukrainske marinefartøyer i Kertsj-stredet 25. november 2018.

Jeg betrakter NRK som statlig propaganda og har ikke tv for å slippe å betale kringkastingsavgift. Under et besøk hos min mor så jeg imidlertid en episode av Urix som handlet om den siste konflikten mellom Russland og Ukraina, altså sammenstøtet mellom russiske og ukrainske marinefartøyer i Kertsj-stredet ved Krim 25. november 2018. Programmet var nærmest et skoleeksempel på desinformasjon, nærmere bestemt fravær av kritiske og oppklarende spørsmål og tilbakeholdelse av viktige opplysninger, og fortjener derfor omtale.

Ved første øyekast kunne Urix-programmet virke nøytralt og informativt. Det åpnet med dramatiske bilder som viste kollisjonen mellom et russisk og et ukrainsk marinefartøy, knyttet sammenstøtet i Kertsj-stredet til konflikten om Krim, fortalte at USA, Nato og EU har tatt Ukrainas side i konflikten og gjengav et kort utdrag fra en tale der Ukrainas president, Petro Porosjenko, erklærer unntakstilstand som svar på angivelig russisk aggresjon.

Se Urix 26.11.2018 her.

Problemet med programmet er at det unnlater å gi seerne den bakgrunnsinformasjonen de trenger for å forstå hvorfor det kom til sammenstøtet i Kertsj-stredet – og hvorfor nye sammenstøt og en opptrapping av den russisk-ukrainske konflikten og konflikten mellom Kiev-regimet og de østukrainske opprørerne er sannsynlig.

Kertsj-stredet ved Krim som skiller Svartehavet fra Asovhavet.

Det som utløste sammenstøtet mellom russiske og ukrainske marinefartøyer, var at ukrainerne sendte to marinefartøyer og en slepebåt inn i Kertsj-stredet, og at disse nektet å forholde seg til en russisk orde om å stanse. Russerne, som er militært overlegne, handlet da slik enhver visste at de ville komme til å handle: De bordret fartøyene og arresterte mannskapet.

Dette kan vanskelig oppfattes som noe annet enn som en bevisst provokasjon fra ukrainsk side. Og da Porosjenko kort tid etter sammenstøtet erklærte unntakstilstand, kan det hele knapt oppfattes som noe annet enn som en provokasjon for å få et påskudd til å erklære unntakstilstand.

Samtidig vet vi at det etter planen skal avholdes presidentvalgt i Ukraina 31. mars 2019, og at Porosjenko ut fra meningsmålingene å dømme på ingen måte kan være sikker på å bli gjenvalgt – hans sannsynlige utfordrer, Julija Timosjenko, er dobbelt så populær, og også andre kandidater har større tilslutning enn presidenten.

I en slik situasjon virker det ikke usannsynlig – for å si det forsiktig – at Porosjenko har fremprovosert en krise for å få et påskudd til å erklære unntakstilstand, som selvfølgelig kan forlenges som et svar på ytterligere sammenstøt og kriser, slik at valget gjennomføres samtidig som store deler av landet er underlagt unntakstilstand, noe som dramatisk vil øke fordelen av å være i besittelse av den utøvende makt. Eller valget kan utsettes eller kanselleres med henvisning til russisk aggresjon.

Å innføre unntakstilstand er en dramatisk handling, og man skulle derfor ha trodd at et program som gjør krav på å orientere befolkningen om utenrikspolitiske spørsmål, forsøkte å forklare hvorfor presidenten i et europeisk land med 40 millioner innbyggere etter alt å dømme har fremprovosert en krise for å kunne innføre unntakstilstand.

Vestlige massemedier som The Guardian og Time kobler den siste opptrappingen i den russisk-ukrainske konflikten til det ukrainske presidentvalget og Porosjenkos manglende popularitet. Men NRK har ingen forklaring på sammenstøtet i Kertsj-stredet, bortsett fra allmenne vendinger om at Russland og Ukraina strides om kontrollen over Krim.

Siden statskanalen ikke knytter sammenstøtet i Kertsj-stredet til maktkampen i den ukrainske eliten og det kommende presidentvalget, får seerne heller ingen forståelse for hva som vil kunne utløse en virkelig krise, ja en krig i Europa, nemlig at Porosjenko fremprovoserer et væpnet sammenstøt på grensen mellom Ukraina og folkerepublikkene i Donbass.

Fakkeltog for den ukrainske fascistlederen Stepan Bandera i Kiev i 2018. NRK ser ingen grunn til å nevne dagens ukrainske regime, som åpent bekjenner seg til 1930- og 1940-tallets fascisme og høyrenasjonalisme, i et program om høyrepopulisme.

Annen del av Urix var viet høyrepopulisme, som en alt annet enn nøytral programleder spurte en spesialist på fenomenet om hvordan vi kan bekjempe. Polen, Ungarn og Italia, som alle har et anstrengt forhold til EU, ble trukket frem som eksempler på land der høyrepopulister truer demokratiet. Man skulle kanskje ha forventet at det også ble sagt noe om forholdene i Ukraina som et eksempel på et land der demokratiet ikke bare er truet, men har brutt sammen og er blitt erstattet av et ekstremistisk høyrenasjonalistisk regime – jevnfør forbudet mot kommunistpartiet, lover som gjør det forbudt å kritisere 1930- og 1940-tallets ukrainske fascister og høyrenasjonalister og oppfordringer i parlamentet til å skyte opposisjonen. Men igjen tier statskanalen.

Les om Putins advarsel til Porosjenko og den ukrainske ledelsen mot å angripe Donbass her.

Les om hvordan den ukrainske Radaen i januar 2018 vedtok en lov som gir presidenten vidtgående fullmakter, heriblant retten til å igangsette en angrepskrig, å erklære unntakstilstand og å oppheve fullmaktene til lokale styringsorganer, her.

Publisert på Resett og Steigan.no 28. november 2018.

Dette innlegget ble publisert i Krim, Massemedias russlanddekning, Ukraina. Bokmerk permalenken.

7 svar til NRK desinformerer om Ukraina

 1. Frode Rathe sier:

  Ytterligere facts «nevnes» i Klssekampen 28.11. s 20 av Ane Hoel om ukrainske provokasjoner mot Krimbrua og trålerbåt og mannskap. Disse konkrete gjerningene bør vel også fram i media ?!

  Liker

 2. Tilbaketråkk: NRK: En kanal for omskriving av det som skjer. | Derimot

 3. Frode Rathe sier:

  Jeg fikk nyss også vite om en privat (!) hær – Azov-bataljonen – som er tildels utstyrt med NATOvåpen. Hvem/hvordan er det kommet dem i hende?

  Liker

  • Azov-bataljonen besitter Nato-våpen fordi Nato, inkludert Norge, støtter Kiev-regimet til tross for åpenbart fascistiske elementer som Azov-bataljonen. Eksistensen av private væpnede grupperinger viser for øvrig hvor langt oppløsningen av den ukrainske staten har kommet.

   Liker

 4. Joycelyn sier:

  Simply wish to say your article is as amazing. The clearness in your post is just cool and
  i can assume you are an expert on this subject. Well with your
  permission allow me to grab your feed to keep updated with forthcoming post.
  Thanks a million and please carry on the rewarding work.

  Liker

 5. Tilbaketråkk: Porosjenko kan bare bli gjenvalgt ved massivt valgfusk | Kaleidoskop

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s