Lukasjenko manøvrerer mellom Moskva og Kiev

Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko, her mellom Vladimir Putin og Pjotr Porosjenko.

Under sitt møte med Vladimir Putin i den hviterussiske byen Mogiljov 13. oktober i år betegnet Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko byen som russisk. Da Lukasjenko to uker etter møtet med Putin møtte Ukrainas president Pjotr Porosjenko, uttalte han seg på en måte som vanskelig kan oppfattes som noe annet enn støtte til Ukraina og kritikk av russiske myndigheters politikk i forhold til Ukraina: ”Jeg aksepterer overhode ikke at den ukrainske jorden forsøkes utnyttet som skillemynt. Ukraina vil alltid være mektig, blomstrende og forent.”

Ifølge Pravda viser uttalelsene til den hviterussiske presidenten at han bedriver et dobbeltspill der han manøvrerer mellom Russland og Ukraina (”Hvorfor man ikke liker Lukasjenko i både Russland og Ukraina”, 29.10.2018).

Den russiske politologen Andrej Suzdaltsev, som Pravda har intervjuet om saken, trekker frem flere sider ved Lukasjenkos opptreden og politikk som den russiske ledelsen misliker: 1) Hviterussland har ikke anerkjent Krims gjenforening med Russland. 2) Lukasjenko oppfatter konflikten i Ukraina som en konflikt mellom Russland og Ukraina, og ikke som en indre ukrainsk krise. 3) Tilsynelatende er det stor tillit mellom Lukasjenko, som har tilbudt seg å mekle mellom Moskva og Kiev, og Porosjenko, samtidig som den russiske ledelsens tillit til Lukasjenko blir stadig mindre.

”Under alle sine møter med Putin i den siste tiden,” fremhever Suzdaltsev, ”har Lukasjenko lovet å forholde seg nøytral i forhold til Ukraina, og ikke å sende varer av sivil-militær karakter – som drivstoff og optiske instrumenter som kan brukes av skarpskyttere – som brukes til å drepe folk i Donbass, dit. Vi må forstå at deres (ukrainske og hviterussiske oligarkers) rikdom befinner seg i Vest, og at de alltid vil orientere seg i den retningen. Men det er ikke vår oppgave å ale opp det som dreper oss.”

De siste møtene mellom Putin og Lukasjenko skal ha vært preget av harde forhandlinger, og resultatet av disse forhandlingene er at den russiske avgiftsfrie eksporten av bensin, diesel og fyringsolje til Hviterussland har blitt lagt på is inntil utgangen av 2019. Disse petroleumsproduktene har Hviterussland til nå videresolgt til Ukraina til markedspris. Og de har dekket opptil 40 prosent av det ukrainske regimets brenselsbehov i en situasjon der det fører krig mot befolkningen i Øst-Ukraina.

Et ytterligere kompliserende moment i forholdet mellom Russland og Hviterussland er spørsmålet om opprettelsen av en russisk militærbase i Hviterussland, for eksempel som svar på etableringen av en amerikansk militærbase i Polen. I de siste månedene har Lukasjenko sendt ut uklare og motstridende signaler i forhold til dette spørsmålet.

Forholdet mellom Russland og Lukasjenkos Hviterussland er komplekst og skiftende, og preget av at Lukasjenko manøvrerer mellom Russland, Ukraina og Vesten.

Denne manøvreringen begynte Lukasjenko med etter gjenforeningen av Krim med Russland og den russiske støtten til det østukrainske opprøret i kjølvannet av det vestligstøttede statskuppet i Ukraina i 2014, som åpenbart har skremt den hviterussiske eneherskeren – samtidig som han så en mulighet for å bedre forholdet til EU og USA.

Side 2014 har Lukasjenko opptrådt på samme måte som ukrainske ledere og politikere før statskuppet i 2014, altså manøvrert mellom Russland og Vesten i håp om å kunne presse seg til politisk støtte, fordelaktige handelsavtaler, kreditter og liknende. At dette er et farlig spill – ikke minst dersom den russiske ryggdekningen går tapt – burde den styrtede ukrainske presidenten Viktor Janukovitsj’ skjebne være et vitnesbyrd om.

For øvrig er det grunn til å merke seg at den vestlige menneskerettighetsindustriens kritikk av Lukasjenko og hans regime fullstendig har opphørt etter at den hviterussiske presidenten i 2014 begynte å føre en mer distansert politikk i forhold til Moskva.

Les mer om Lukasjenkos manøvrer mellom Russland, Ukraina og Vesten her og her.

Dette innlegget ble publisert i Hviterussland, Russisk politikk. Bokmerk permalenken.

2 svar til Lukasjenko manøvrerer mellom Moskva og Kiev

  1. Tilbaketråkk: Lukasjenko manøvrerer mellom Russland og Vesten | Kaleidoskop

  2. Tilbaketråkk: Lukasjenko truer med å stenge oljeledninger | Kaleidoskop

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s