Absurd arrestasjon

Skal den arresterte norske agenten Frode Berg måtte betale prisen for norske myndigheters provokasjon eller dumhet ved mange års opphold i en russisk fangeleir?

Norske myndigheter har arrestert en russisk statsborger etter et seminar på Stortinget og siktet vedkommende for spionasje. Dette er en absurd arrestasjon som i Moskva vil bli oppfattet som hva det etter alle solemerker er, en provokasjon eller dumhet fra norske myndigheters side. Prisen vil den spiontiltalte nordmannen Frode Berg måtte betale, som trolig vil måtte belage seg på mange års opphold i en russisk fangeleir.

Bakgrunnen for arrestasjonen av den russiske statsborgeren skal ifølge norske myndigheter være at vedkommende på en konferanse om digitalisering, som fant sted på Stortinget sist torsdag og fredag, skal ha opptrådt på en måte andre konferansedeltakere oppfattet som mistenkelig. Den arresterte russeren skal ikke tidligere ha vært i Norge. Dette virker som en røverhistorie. En person skal på en konferanse arrangert av nasjonalforsamlingen i et land vedkommende ikke kjenner, ha opptrådt på en mistenkelig måte. Dette kan knapt bety noe annet enn at vedkommende skal ha forsøkt å verve andre konferansedeltakere til å spionere for sitt land. Eller vil norske myndigheter ha oss til å tro at den arresterte russeren har prøvd å montere overvåkningsutstyr på Stortinget? Ville en virkelig agent ha opptrådt på en så uprofesjonell måte?

Russland har en av de beste etterretningstjenestene i verden og bedriver spionasje mot andre land, heriblant utvilsomt også Nato-landet Norge. Russisk etterretning prøver selvfølgelig å rekruttere nøkkelpersoner i andre stater, og personer som arbeider med data og datasikkerhet, er utvilsomt en viktig målgruppe. Men er det virkelig noen som tror at russisk etterretning opptrer på en måte som kunne ha vært hentet fra en roman av P. G. Wodehouse, ved å sende en person til en konferanse arrangert av nasjonalforsamlingen i et land vedkommende ikke tidligere har besøk, for at han skal prøve å rekruttere spioner blant personer han ikke kjenner i kaffepausene?

Norske massemedier ser ut til å mene at arrestasjonen av den russiske konferansedeltakeren vil gjøre det lettere å løse Frode Berg-saken, siden den arresterte russeren kan utveksles mot den spiontiltalte nordmannen. Dette er en grov feilvurdering.

Fra russisk side vil arrestasjonen bli oppfattet som hva saken etter alt å dømme er, en provokasjon eller dumhet fra norske myndigheters side.

Russiske myndigheter har satt igang en kampanje for å få løslatt Marija Butina. Arrestasjonen av henne vekker sterke følelser i Russland.

Den russiske eliten og vanlige russere er oppbrakt over hva de oppfatter som vilkårlige arrestasjoner og rettsforfølgelse av russiske statsborgere i vestlige land som hevn for at Russland fører en mer selvhevdende politikk som Vesten misliker. I de siste årene har det i russiske massemedier vært flere oppslag om politisk motiverte arrestasjoner av russere i utlandet. For eksempel om fengslingen av studenten Marija Butina i USA i 2018 etter anklager om at hun skal ha vært en russisk påvirkningsagent, som russisk UD har betegnet som et forsøk på å sabotere toppmøtet mellom Trump og Putin i juli 2018. Disse sakene utløser naturlig nok sterke følelser.

I Russland vil arrestasjonen av konferansedeltakeren bli oppfattet som en vilkårlig arrestasjon av en sakesløs russisk borger som hevn for at norske myndigheter ble tatt med buksene nede da deres agent Frode Berg ble avslørt og arrestert.

Det vil selvfølgelig ikke øke russiske myndigheters vilje til å bidra til en humanitær løsning på Frode Berg-saken.

Når et land opplever at det behandles på en urettferdig måte, og at dets borgere utsettes for vilkårlig rettsforfølgelse i utlandet, vil det selvfølgelig svare med å vise at det ikke lar seg presse. Følgen av norske myndigheters provokasjon – eller dumhet – ved å arrestere den russiske konferansedeltakeren vil for Frode Bergs vedkommende sannsynligvis bli at han for spionasjen han innrømmer å ha begått dømmes til et langvarig opphold i russisk fangeleir, og at anmodninger om benådning eller utveksling mot en arrestert russisk agent vil bli avvist fra russisk side.

Norske myndigheter har allerede sviktet sin egen etterretningsagent Frode Berg ved å late som om han ikke eksisterer etter at han i desember 2017 ble arrestert og tiltalt for spionasje. Nå gjør de Frode Bergs situasjon enda vanskeligere ved å foreta en absurd provokasjon i form av arrestasjonen av det som etter alt å dømme er en uskyldig russisk borger.

Les mine tidligere kommentarer til Frode Berg-saken her og her.

Publisert på Resett 24. september og trykket i Friheten 11. oktober 2018.

Dette innlegget ble publisert i Norsk-russiske forhold. Bokmerk permalenken.

1 svar til Absurd arrestasjon

  1. Tilbaketråkk: Arrestasjon av russer: En provokasjon for å forverre forholdet til Russland? | Derimot

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s