Frykter Petro Porosjenko et nytt 2014?

Mange ukrainere har problemer med å se forskjellen mellom Petro Porosjenko og Viktor Janukovitsj. Frykter Porosjenko å dele Janukovitsj’ skjebne?

Ukrainsk politikk er et slags permanent sirkus som knapt lenger har evnen til å forbause. Nylig kom det likevel en oppsiktsvekkende melding fra Kiev som det er grunn til å reflektere over. I 2015 skal den ukrainske presidenten Petro Porosjenko ha bedt Høyesterett vurdere hvorvidt avsettingen av hans forgjenger, Viktor Janukovitsj, i 2014 var i samsvar med Ukrainas konstitusjon. Hva Høyesterett skal ha svart, er ukjent siden svaret skal ha blitt hemmeligholdt.

Ved første øyekast virker historien absurd og lite troverdig. Hvilken interesse skulle Porosjenko som kom til makten etter statskuppet i 2014, ha i å så tvil om hvorvidt avsettingen av Janukovitsj, som dagens ukrainske makthavere har betegnet som diktator og morder, var lovlig? Historien ble imidlertid presentert på det velrenommerte russiske debattprogrammet Mesto vstretsji (Møtested) 19. juni. Og en rekke analytikere og eksperter, heriblant ukrainere som fremstod som tilhengere av Kiev-regimet, diskuterte historien uten å trekke dens troverdighet i tvil.

Se Mesto vstretsji 19. juni her.

Ved nærmere ettertanke er historien kanskje heller ikke så absurd som den umiddelbart kan virke.

Porosjenko har ikke klart å slutte fred med den opprørske befolkningen i Øst-Ukraina, gjenreise økonomien, bekjempe korrupsjon eller løse andre av problemene Ukraina står overfor, og er i dag derfor upopulær hos de fleste ukrainere. Og han presses av bevæpnede høyrenasjonalister. Porosjenko har derfor all grunn til å frykte for å bli avsatt ved et kupp som Janukovitsj – eller til og med å bli drept. At avsettingen av upopulære presidenter ved væpnede kupp normaliseres kan han umulig ha interesse av. En høyesterettserklæring om at avsettingen av Janukovitsj var ulovlig kan være et våpen mot et eventuelt kupp rettet mot ham selv.

Porosjenkos fremtid virker mer enn usikker. Nylig annonserte lederen for partiet Bat’kivsjtsjina (Fedrelandet), Julija Timosjenko, at hun akter å stille som kandidat ved presidentvalget i mars 2019. Om man skal tro meningsmålingene, er hun atskillig mer populær enn Porosjenko. Kanskje planlegger Porosjenko selv et statskupp, og kanskje inngår høyesterettserklæringen i disse planene? Eller hva om Porosjenko med påberopelse av høyesterettserklæringen forbereder seg på å styre Ukraina fra utlandet etter å ha blitt fordrevet eller etter frivillig å ha forlatt landet?

At historien om høyesterettserklæringen dukket opp samtidig som Timosjenko annonserte sitt kandidatur ved presidentvalget i 2019, var neppe tilfeldig, slik flere av deltakerne på Mesto vstretsji påpekte.

Vestlige massemedier har knapt interessert seg for historien om Porosjenkos henvendelse til Høyesterett i anledning avsettingen av Janukovitsj. The Quebec Times hadde imidlertid 20. juni et oppslag om saken som kan leses her.

Les om hvordan den georgiske ekspresidenten Mikheil Saakasjvili og Julija Timosjenko i september 2017 prøvde å kuppe seg til makten i Ukraina her.

Trykket i Friheten 5. juli 2018.

Dette innlegget ble publisert i Ukraina. Bokmerk permalenken.

3 svar til Frykter Petro Porosjenko et nytt 2014?

  1. Tilbaketråkk: Bjørn D. Nistad: Planlegges et nytt statskupp i Ukraina? | Derimot

  2. Tilbaketråkk: Opposisjonen vil avsette Petro Porosjenko | Kaleidoskop

  3. Tilbaketråkk: Ukraina: Opposisjonen vil avsette Petro Porosjenko | steigan.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s