Absurd anti-russisk hets

Tror noen virkelig at Putin har interesse i å overvåke denne gjengen?

Den anti-russiske hetspropagandaen pågår uavbrutt, og til tider får den absurde, nærmest surrealistiske utslag. Et eksempel på dette er artikkelen ”Drar til Russland med blanke PC-er og telefoner: – Vi må regne med å bli overvåket”, publisert i Dagsavisen 14. juni, som handler om TV2s og NRKs dekning av Fotball-VM i Russland.

”Vi har vært spesielt opptatt av faren for hacking og IT-kriminalitet under dette mesterskapet. Så vi gjør en del ting for å unngå å sette oss i farlige situasjoner. Alle som drar til Russland stripper datamaskinene sine for privat og jobbrelatert informasjon i forkant, eller tar med helt nye maskiner. Det samme gjelder telefoner,” uttaler Eystein Thue, fotballsjef i TV2.

Janne Fredriksen, redaksjonssjef i NRK Sporten, sier at NRK har gjennomført de samme sikkerhetstiltakene. Eller som hun selv formulerer det: ”Vi har hatt sikkerhet og beredskap høyt i planlegginga. Særlig datasikkerhet tar vi på ekstra stor alvor denne gangen. Vi må regne med å bli overvåket.”

Dette er absurd. Selvsagt er det overvåkning og etterretning i Russland som i andre stater. Men overvåkning og etterretning bedrives av rasjonelle aktører. Hvilken interesse skulle russiske myndigheter ha av å kartlegge kontaktene til sportsjournalister eller å avsløre ”grums” i privatlivet deres med tanke på utpressing? De eneste som kan ha interesse av å kartlegge kontaktene til sportsjournalister eller å presse dem til å arbeide for seg, er profesjonelle gamblere som vil kunne tjene store penger på manipulering av fotballkamper og andre idrettsarrangementer.

I artikkelen opplyses det videre at både TV2 og NRK i tillegg til sportsjournalister også vil sende journalister som skal rapportere om det som omtales som VMs skyggesider. Denne type personer kan ha en aktverdig grunn til å skjule sine kontakter for russiske myndigheter, men like fullt blir påbudet om blanke PC-er og mobiltelefoner absurd. PC-en og mobiltelefonen kan være blank, og telefonnumre og annen kontaktinformasjon kan være skrevet på en papirlapp. Men i det øyeblikk journalistene ringer til, sender en e-post til eller oppsøker sine kontakter, vil kontaktene uansett bli avslørt for russiske myndigheter, dersom disse virkelig har interesse av å overvåke norske journalister og deres kontakter.

Flere tusen journalister vil komme til Russland for å dekke Fotball-VM. Tror noen at russiske myndigheter kan overvåke alle disse? Og hvorfor skulle nettopp norske journalister være et overvåkningsmål?

Det kritikkverdige er ikke at TV2 og NRK tyr til diverse sikkerhetstiltak i tilknytning til dekningen av Fotball-VM, selv om tiltakene virker unødvendige og tøvete i forhold til sportsjournalister, og neppe vil beskytte kontaktene til andre typer journalister dersom russiske myndigheter virkelig går inn for å avdekke dem. Det kritikkverdige er at fjernsynskanalene gjør sikkerhetstiltakene til en nyhetssak, og dermed bidrar til å spre anti-russisk hets.

La oss anta at Israel eller USA hadde vært vertsland for Fotball-VM eller et annet idretts- eller kulturarrangement. Disse landene har minst like omfattende overvåknings- og sikkerhetstjenester som Russland, og det ville derfor ikke være unaturlig om journalister som arbeidet i disse landene, tydde til visse sikkerhetstiltak. Men dersom journalistene og deres arbeidsgivere hadde presentert sikkerhetstiltakene for offentligheten, ville det ha blitt oppstyr og anklager om hat mot land og folkegrupper.

Kan noen forestille seg at en norsk tv-kanal eller avisredaksjon hadde offentliggjort at journalistene man hadde sendt for å dekke Fotball-VM eller Melodi Grand Prix-finalen i Israel, var blitt pålagt å benytte blanke PC-er og mobiltelefoner? Selvfølgelig ikke. Det ville garantert ha utløst anklager om anti-semittisk hets, konspirasjonsteorier, utakknemlighet overfor arrangørene av et positivt tiltak som hadde til hensikt å bringe folkene sammen, og liknende.

Hetsen mot Russland er så omfattende at den ikke kan betegnes som legitim myndighets- og samfunnskritikk, men som en form for rasisme rettet mot Russland som land og russere som folkegruppe. Demoniseringen av Russland og russere er ikke bare destruktiv, men også potensielt farlig, og det er derfor nødvendig å påtale den, selv om det innebærer å dømme seg selv til et sisyfosarbeid.

Publisert på Resett 15. juni 2018.

Dette innlegget ble publisert i Massemedias russlanddekning. Bokmerk permalenken.

5 svar til Absurd anti-russisk hets

  1. Tilbaketråkk: Norske sportsjournalister: Latterlig selvsentrerte? Eller: Ledd i den nye kalde krigen? | Derimot

  2. Tilbaketråkk: Mektig aksjon for arrestert russisk journalist | Kaleidoskop

  3. Tilbaketråkk: Systematisk svertekampanje mot Russland | Kaleidoskop

  4. Tilbaketråkk: Systematisk svertekampanje mot Russland | steigan.no

  5. Tilbaketråkk: Mccarthyisme på norsk: TV 2 driver hetskampanje mot professor | Kaleidoskop

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s