Ukrainsk diplomat hyller holocaust

Nylig ble det avslørt at Ukrainas generalkonsul i Hamburg, Vasyl Marusjtsjynets, på en lukket Facebook-gruppe siden 2013 har bedrevet grov antisemittisk hets, blant annet ved å hylle holocaust. Saken, som har resultert i en diplomatisk skandale og tysk etterforskning for ekstremisme og hat mot folkegrupper, har blitt kommentert av Reuters og tysk presse. Men den vil neppe bli omtalt av norske massemedier.

Saken er i korte trekk følgende: En ukrainsk blogger, som i dag lever i eksil, klarte nylig å bryte seg inn i en lukket Facebook-gruppe som benyttes av dagens styrende elite i Ukraina, heriblant ukrainske diplomater. Og han oppdaget da at Ukrainas generalkonsul i Hamburg, Vasyl Marusjtsjynets, siden 2013 på Facebook har publisert grov antijødisk hetspropaganda, inkludert forsvar for holocaust og utsagn av typen ”Ser jeg en jøde, har jeg lyst til å slå inn trynet på ham”.

Den ukrainske bloggeren gjengav Marusjtsjynets’ utgytelser på tysk, og det resulterte i at tyske og internasjonale massemedier grep fatt i saken, med en diplomatisk skandale og tysk etterforskning for holocaust-hyllest og hets mot folkegrupper som resultat.

Ukrainske myndigheter reagerte som forventet med å tilbakekalle generalkonsulen og å forsikre om at de kategorisk tar avstand fra antisemittisme.

Se en russisk tv-reportasje om saken her.

Skrullete personer med uakseptable holdninger finnes i alle land. Men det er ikke det denne saken dreier seg om.

Vasyl Marusjtsjynets poserer med kaken han fikk til sin 60-årsdag.

Slik den ukrainske bloggeren har avslørt, har Marusjtsjynets i flere år bedrevet grov antisemittisk hets uten at noen av medlemmene av den lukkede Facebook-gruppen – som altså består av fremtredende representanter for dagens ukrainske elite, heriblant diplomater – har rapportert ham som ekstremist og fremtvunget hans avgang. Tvert imot har flere uttrykt støtte til hans hetsende utsagn, blant andre Ukrainas ambassadør i Portugal, Inna Ohnivets, om vi skal tro bloggeren.

Det er derfor grunn til å hevde at Marusjtsjynets gir uttrykk for holdninger som er utbredt og fullstendig stuerene blant store deler av dagens ukrainske elite. Altså at store deler av eliten har et rabiat hat ikke bare til russere og polakker, men også til jøder.

Den ukrainske diplomatens utsagn inngår dessuten i en serie med handlinger og hendelser som vitner om en åpenlys rehabilitering av fascismen og tilhørende antisemittisme i dagens Ukraina.

Jevnfør lover som forbyr kritikk av 1930- og 1940-tallets ukrainske fascister og høyrenasjonalister, altså personer og grupperinger som under annen verdenskrig drepte hundretusener av jøder og polakker, oppkalling av gater etter ukrainske fascister og krigsforbrytere og beslutningen om å feire 75-årsjubileet for opprettelsen av SS-divisjonen Galicia.

At dette skjer i et europeisk land med 42 millioner innbyggere burde ha utløst omtale og fordømmelse fra norske massemedier, menneskerettighetsorganisasjoner og Holocaust-senteret. Men de velger alle å tie.

Les om hvordan Ukraina beveger seg mot åpen fascisme her.

Les om drapsforsøk og trusler mot opposisjonspolitikere i dagens Ukraina her.

Publisert på Resett 18. mai 2018.

Dette innlegget ble publisert i Ukraina. Bokmerk permalenken.

4 svar til Ukrainsk diplomat hyller holocaust

  1. Her er en video tekstet på engelsk som viser at flere titalls ukrainske toppdiplomater støtter de antisemittiske utgytelsene til Vasyl Marusjtsjynets:

    Liker

  2. Tilbaketråkk: Siste nytt fra Ukraina: dataspill om Auschwitz | Kaleidoskop

  3. Tilbaketråkk: Siste nytt fra Ukraina: dataspill om Auschwitz | steigan.no

  4. Tilbaketråkk: Siste nytt fra Ukraina: Dataspill om Auschwitz | Debatt1

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s