Hvor er Holocaust-senteret?

Markering av Seiersdagen 9. mai i Odessa.

Markeringen av Seiersdagen 9. mai, altså av seieren over Hitler-Tyskland i Den store fedrelandskrigen 1941–45, i Ukraina var som forventet. President Petro Porosjenko erklærte at De udødeliges regiment, altså opptog der vanlige mennesker viser bilder av slektninger som var falt i kampen mot nazismen, var russisk hybridkrig som han advarte folk mot å delta i. Titusener deltok like fullt i markeringen av Seiersdagen, noe som resulterte i flere titalls pågripelser av personer utstyrt med symboler Kiev-regimet har forbudt, for eksempel såkalte St. Georg-sløyfer.

Høyreradikalere kastet en røykbombe mot og blokkerte tv-kanalen ”Inter” i protest mot visningen av en konsert i anledning Seiersdagen der programlederne fordømte at ukrainske gater ble oppkalt etter fascistiske forbrytere.

Les her og her.

Helter i dagens Ukraina. Massemedia og Holocaust-senteret tier.

I Lvov i Vest-Ukraina pågår en full rehabilitering av den ukrainske fascismen. De lokale myndighetene har erklært at de vil feire 75-årsjubileet for opprettelsen av SS-divisjonen Galicia i form av sjelemesse, opptog og utstillinger. Det er også utlyst en tegnekonkurranse for barn der temaet er ”Ukrainske frivillige i SS-divisjonen Galicia”.

Se utdrag fra det russiske debattprogrammet Mesto Vstretsji (Møtested) 9. mai om den planlagte feiringen av SS-divisjonen Galicia her.

Et europeisk land med 42 millioner innbyggere feirer i all offentlighet en SS-divisjon, samtidig som gater oppkalles etter fascistiske krigsforbrytere, og politiet pågriper mennesker utstyrt med anti-fascistiske symboler.

Man skulle tro at dette interesserte NRK og pressen. Men etter i flere år å ha forsøkt å få massemedia til å fortelle om rehabiliteringen av fascismen i dagens Ukraina har jeg liten tro på at norske tv-seere og avislesere vil få høre noe som helst om hyllesten av SS-divisjonen Galicia.

Mesto Vstretsji er et av de mest populære debattprogrammene i Russland, så NRK, Aftenposten og de andre av våre massemedier som har korrespondenter i Russland, kan ikke påstå at de ikke kjenner til hyllesten av SS-divisjonen Galicia. Når de ikke forteller offentligheten om rehabiliteringen av fascismen i Ukraina, er det ikke fordi de ikke vet. Det er fordi de ikke vil.

Massemedias fortielse av den ukrainske fascismen er sjokkerende. Enda mer sjokkerende er det at Holocaust-sentrene i Norge og andre land tilsynelatende også velger å tie om rehabiliteringen av fascismen i Ukraina.

Våren 2015 vedtok Radaen i Kiev en lov som gjør det straffbart å kritisere 1930- og 1940-tallets ukrainske fascister og høyreradikalere, altså personer og organisasjoner som under annen verdenskrig drepte hundretusener av jøder og polakker.

Les her.

Man skulle tro at Holocaust-senteret hadde protestert mot denne loven, som diverse anti-fascistiske og jødiske organisasjoner har tatt skarp avstand fra. Men nei. Så vidt jeg vet, har Holocaust-senteret aldri kommentert denne loven eller andre former for fascisme og høyreradikalisme i Ukraina.

Norske skolebarn drar på studieturer til tyske konsentrasjonsleiere der jøder og andre ”undermennesker” ble drept. Og Holocaust-senteret later som om det ikke kjenner til en lov, vedtatt i et europeisk land med 42 millioner innbyggere, som gjør det straffbart å kritisere personene som deltok i utryddelsene, for eksempel ved å tjenestegjøre som vaktmannskap i leirene.

Fakkeltog til hyllest for den ukrainske fascistlederen Stepan Bandera i Kiev i 2018.

Eller hva med den åpenlyse hyllesten av den ukrainske fascistlederen Stepan Bandera og fascistiske organisasjoner som Den ukrainske opprørsarmé (UPA) og SS-divisjonen Galicia, som i Vest-Ukraina har pågått siden 1990-tallet, og som kan sies å utgjøre en del av statsideologien i dagens Ukraina? Har Holocaust-senteret kommentert noe av dette?

At Holocaust-senteret nekter å fortelle om og fordømme den utilslørte rehabiliteringen av renspikket fascisme i dagens Ukraina er en skandale. Det er grunn til å spørre om man trenger et Holocaust-senter som opererer på denne måten.

Les om markeringen av Seiersdagen 9. mai i Ukraina i 2017 her.

Les om drapsforsøk og trusler mot opposisjonspolitikere i dagens Ukraina her.

Les om hvordan det i Radaen i Kiev oppfordres til å skyte opposisjonen her.

Publisert på Steigan.no 10. mai og trykket i Friheten 24. mai 2018.

Dette innlegget ble publisert i Massemedias russlanddekning, Ukraina. Bokmerk permalenken.

13 svar til Hvor er Holocaust-senteret?

 1. Tilbaketråkk: Holocaust-senteret? Ikke et ord om NATO-allierte nazister? | Derimot

 2. Tilbaketråkk: Ukrainsk diplomat hyller holocaust | Kaleidoskop

 3. Tilbaketråkk: Ukraina: Diplomater hedrer massemordere | Derimot

 4. Tilbaketråkk: Ukrainsk diplomat hyller holocaust – norske medier er stille – Media.as

 5. Tilbaketråkk: Dagbladet desinformerer om den ukrainske fascismen | Kaleidoskop

 6. Tilbaketråkk: Dagbladet desinformerer om den ukrainske fascismen | Debatt1

 7. Tilbaketråkk: Siste nytt fra Ukraina: dataspill om Auschwitz | Kaleidoskop

 8. Tilbaketråkk: Siste nytt fra Ukraina: dataspill om Auschwitz | steigan.no

 9. Tilbaketråkk: Siste nytt fra Ukraina: Dataspill om Auschwitz | Debatt1

 10. Tilbaketråkk: Ukrainske radikalere henger dukker av folkevalgte | Kaleidoskop

 11. Tilbaketråkk: Russere fremstilles som hunder og undermennesker i roman latviske skolebarn tvinges til å lese | Kaleidoskop

 12. Tilbaketråkk: Anti-fascistisk protestaksjon i det ukrainske parlamentet | Kaleidoskop

 13. Tilbaketråkk: Zelenskij gjør nazist til Helt av Ukraina | Kaleidoskop

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s