Russland bør benåde Frode Berg

Frode Berg under fengslingsmøte i Moskva 2. februar 2018. 

Tidligere grenseinspektør Frode Berg, som 5. desember 2017 ble arrestert i Moskva og siktet for spionasje, har i avhør innrømmet at han i flere år har arbeidet for norsk og vestlig etterretning. Hva som videre sannsynligvis vil skje i denne saken, er rimelig opplagt: Berg vil få en streng dom for spionasje, og om noen år blir han forhåpentligvis utvekslet med en russisk spion.

Dersom russiske myndigheter er kloke, kan de imidlertid benåde Berg og samtidig stille vestlige regjeringer i et lite flatterende lys. Norske myndigheter og etterretningstjenester er allerede ydmyket. De ble tatt med buksene nede da de forsøkte å gjennomføre en amatørmessig etterretningsoperasjon. Og ved å nekte å kommentere arrestasjonen av Berg eller på andre måter å stille opp for mannen, bortsett fra pliktskyldigst å sende ambassadeansatte til å besøke ham i fengselet, viser norske myndigheter at de ikke bryr seg om egne borgere, inkludert personer de selv har fått til å påta seg et farlig oppdrag. Det er ikke underlig at det nærmest er et folkeopprør i Finmark mot myndighetenes usle behandling av Frode Berg.

Hva mer kan man fra russisk side få ut av denne saken ved å stille Berg for retten, dømme ham og sende ham i en fangeleir, for eventuelt å utveksle ham med en russisk spion om noen år? Neppe særlig mye. Kanskje vil Berg under rettssaken kunne si noe om hvordan vestlige etterretningstjenester opererer. Men dette vil neppe ha all verdens interesse. Og store deler av rettssaken vil sannsynligvis gå for lukkede dører, så russisk etterretnings måte å arbeide på ikke avsløres.

Og hvor mye vil ikke russiske myndigheter kunne oppnå ved å benåde Frode Berg!

Det meste brukes for å diskreditere Russland, inklusive anklager om forsøk på giftmord, som disse personene i «romdrakter» skal gi troverdighet til.

Russland utsettes i dag for en massiv løgn- og diskrediteringskampanje som omfatter alt fra påstander om innblanding i andre lands politiske prosesser til anklager om tildekning av gassangrep og giftmord. Britiske myndigheter har ved hjelp av en absurd historie om et angivelig russisk forsøk på å drepe en tidligere russisk agent bosatt i Storbritannia og hans datter (Skripal-saken) som knapt noen tror på, fremprovosert iskalde internasjonale relasjoner og masseutvisning av diplomater. Hva om man fra russisk side erklærte at man av humanitære grunner ville benåde Frode Berg som en gammel mann vestlig etterretning hadde lurt opp i en affære han selv ikke ante konsekvensene av?

Vestlige land lager skandale ved hjelp av udokumenterte anklager om russisk involvering i giftmord, gassangrep og liknende. Og nettopp i denne situasjonen benåder Russland av humanitære grunner en person som selv har innrømmet å ha vært innblandet i vestlig spionasje rettet mot Russland!

Løgner og renkespill fra den ene siden, og storsinn og tilgivelse fra den andre siden. Kan kontrasten bli større? Og kan det være tvil om hvem som ville vinne den offentlige mening for sin sak?

Frode Berg-saken har gitt russiske myndigheter en gylden mulighet til ved å benåde Berg å vinne den offentlige mening og å diskreditere vestlige regjeringer og den skitne anti-russiske løgnkampanjen de bedriver. Dessverre er det lite sannsynlig at de vil benytte seg av denne muligheten. Alt som har med militære forhold, sikkerhet, spionasje og liknende å gjøre, styres av militære og folk tilknyttet etterretningstjenesten i Russland som i Vesten. Og denne type mennesker har sjelden evnen til å løfte blikket fra sitt snevre fagfelt og å tenke på hva som er egnet til å tjene deres fedrelands interesser i et videre perspektiv.

Les en kommentar til tidligere utenrikskorrespondent Hans-Wilhelm Steinfelds utlegning av Frode Berg-saken her.

Les en kommentar til Skripal-saken her.

Dette innlegget ble publisert i Annet, Norsk-russiske forhold. Bokmerk permalenken.

1 svar til Russland bør benåde Frode Berg

  1. Tilbaketråkk: Absurd arrestasjon | Kaleidoskop

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s