Gazprom setter ned foten

Er det gasstilførselen til Ukraina som skrues av?

For noen dager siden bestemte Arbitrasjeretten i Stockholm i en oppsiktsvekkende kjennelse at det russiske gasselskapet Gazprom skyldte det ukrainske gasselskapet Naftogaz 2,56 milliarder dollar. Det fikk Gazprom til å innstille gasseksporten til Ukraina. Krisen som dermed har oppstått, forteller mye om den økonomiske og geopolitiske siden av konflikten mellom Russland og Ukraina – en konflikt der Russland sitter med nesten alle kortene.

Les mer om «gasskriger» og andre konflikter mellom Russland og Ukraina.

Bakgrunnen for dagens strid om gass og penger er en ”gasskrig” mellom Russland og Ukraina i 2009. For å gjøre slutt på denne konflikten inngikk Russland og Ukraina i januar 2009 en avtale der Ukraina forpliktet seg til ikke bare å betale full markedspris for russisk gass fra og med 2010, men også til å kjøpe en gitt mengde gass i året. Til gjengjeld forpliktet Russland seg til å eksportere en gitt mengde gass til Europa via Ukraina, slik at ukrainerne fikk betydelige transittinntekter.

Denne avtalen har både Ukraina og Russland brutt. Ukraina har av politiske årsaker redusert sin gassimport fra Russland. Og Russland har redusert sin gasseksport til Europa via Ukraina som en følge av redusert etterspørsel fra flere europeiske land.

Det oppsiktsvekkende – og slik Gazprom og russiske politikere ser det kritikkverdige – er at den svenske voldgiftsdomstolen i sin kjennelse erklærte at mens Ukraina ikke er forpliktet til å oppfylle sin del av avtalen som en følge av krisen i landet, er Russland forpliktet til fullt ut å oppfylle sine forpliktelser.

Fra russisk side oppfatter man det som grovt urimelig at Russland skal betale regningen for det politiske og økonomiske uføret Ukraina har havnet i som en følge av regimeskiftet i 2014 – som man mener Vesten må påta seg ansvaret for. Og siden det å gjøre forretninger med dagens ukrainske regime uansett er en risikosport, reagerte Gazprom med å innstille gassleveransene til Ukraina.

For Ukraina betyr bortfallet av russisk gass midt på vinteren betydelige problemer som har manifestert seg i form av lukkede skoler og barnehager, reduserte energileveranser til bedrifter og liknende.

Som ved tidligere russisk-ukrainske ”gasskriger” er man i Berlin og andre europeiske hovedsteder bekymret for at gassleveransene til Europa via Ukraina skal bli truet. Det gjør at interessen for rørledninger som vil gjøre det mulig å sende gass direkte fra Russland til Europa – for eksempel en Nord Stream 2-ledning fra Russland til Nord-Tyskland langs bunnen av Østersjøen – øker.

Følgene av det konfliktfylte forholdet mellom Ukraina og Russland og de dermed forbundne farene for brudd på gassleveransene til Europa, er altså at Ukraina risikerer å bli skjøvet til siden som et land ingen har bruk for.

Om noen år vil Nord Stream 2 være i drift. Om kanskje vil det også komme rørledninger for eksport av russisk gass til Europa via Svartehavet, Tyrkia og Balkan. Hvem har bruk for Ukraina i en slik verden?

Man kan like det eller ikke, men det som har holdt Ukraina oppe siden uavhengigheten i 1991, har vært Russlands vilje til å forsyne landet med billig gass, transittinntekter og fordelaktige handelsavtaler. Russland har brukt enorme beløp på å sikre seg et vennligsinnet Ukraina. Regimeskiftet i 2014 brakte et russiskfiendtlig regime til makten, og den russiske ledelsen svarte med å kutte subsidiene til Ukraina. Og Europa som hadde lovet Ukraina gull og grønne skoger, viste seg – slik enhver oppegående analytiker burde ha kunnet forutse – ikke villig til å overta Russlands rolle som den som betalte regningene ukrainerne selv ikke ønsket eller var i stand til å betale.

Les mer om gasskonflikten mellom Russland og Ukraina her.

Les mer om en planlagt gassrørledning fra Sør-Russland til Tyrkia her.

Trykket i Friheten 15. mars 2018.

Dette innlegget ble publisert i Russisk økonomi, Russisk utenrikspolitikk, Ukraina. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s