Hvorfor står ikke jeg på listen?

Anatolij Tsjubajs i midten omgitt av den tidligere amerikanske sikkerhetsrådgiveren Henry Kissinger, sin kone Avdotija Smirnova, Elvira Nabiullina og Aleksej Kudrin.

”Jeg skjønner at jeg er skyldig. Denne gangen i at jeg ikke kom på listen over ’fiender av USA’. Febrilsk leter jeg etter et forsvar. Vi er da tross alt også et anstendig selskap,” skrev lederen for det statlige selskapet Rosnano, Anatolij Tsjubajs, på Facebook som reaksjon på at han ikke stod oppført på den såkalte Kreml-listen, en nylig offentliggjort amerikansk liste over russiske toppolitikere, embetsmenn og næringslivsledere som vil kunne bli utsatt for økonomiske sanksjoner.

På Facebook kom Tsjubajs også med en forklaring på og unnskyldning for hvorfor han som leder for Rosnano, det statlige selskapet for nanoteknologi, ikke stod oppført på listen: ”På listen havnet bare statlige selskaper med en omsetning på mer enn to milliarder dollar, hos oss er den foreløpig mindre. Det betyr at jeg ikke er skyldig! Men vi skal vokse, og jeg skal forbedre meg!”

Les Tsjubajs’ uttalelser på Facebook her.

Tsjubajs’ fravær på Kreml-listen og hans forklaring på hvorfor han ikke var oppført på listen har blitt kommentert av russiske massemedier. Flere har spekulert i om Tsjubajs, som på 1990-tallet ledet privatiseringen av statlige selskaper i Russland, og som er en erklært liberalist og tilhenger av samarbeid med Vesten, ikke stod oppført på listen fordi han er en slags vestlig agent.

Pravda lot således i sitt oppslag om Kreml-listen den nasjonalistiske forfatteren og lederen for partiet Det andre Russland, Eduard Limonov, stemple ikke bare Tsjubajs, men også sjefen for sentralbanken, Elvira Nabiullina, og den liberale økonomen og tidligere finansministeren Aleksej Kudrin som vestlige femtekolonnister siden de ikke var havnet på listen: ”Selvfølgelig betraktes ikke disse som fiender av USA, som alle de andre.”

Disse kommentarene til Kreml-listen viser hvor mislykket de vestlige økonomiske sanksjonene mot Russland har vært.

Hensikten med sanksjonene var å svekke Russland økonomisk og å frembringe et fall i befolkningens levestandard for derved å utløse motvilje mot Putin og myndighetene. Dette har mislyktes. I de første to årene etter at Vesten i 2014 innførte sanksjonene hadde Russland visse økonomiske problemer. I dag er den russiske økonomien voksende. Resultatet av sanksjonene er at Russland har måttet utvikle sitt hjemmemarked, at de fleste innenlandske næringer har blomstret, og at landet har blitt mindre avhengig av eksport av olje og gass. I ly av sanksjonene har det altså skjedd en nødvendig omlegging av økonomien som det hadde vært særdeles vanskelig for russiske myndigheter å frembringe ved hjelp av skatter, avgifter og importavgifter.

Putin og kretsen rundt ham er på ingen måte upopulære, og det er knapt noen som har anklaget dem for å føre en politikk som har frembrakt de vestlige økonomiske sanksjonene. Tvert imot er det, slik debatten om Tsjubajs og andre personers fravær på Kreml-listen har vist, nærmest suspekt ikke å stå oppført på sanksjonslistene.

Faktisk har det helt siden Vesten i 2014 innledet sanksjonskrigen vært den rene Metoo-kampanjen i Russland ved at en rekke personer, ikke bare politikere, men også næringslivsledere og kunstnere, har stått frem med oppfordringer til vestlige ledere om å oppføre dem på sanksjonslistene.

Konfrontert med økonomiske sanksjoner, trusler og andre former for aggressivitet fra USA og Vesten har russerne sluttet opp om Putin og myndighetene og blitt superpatrioter. De har altså reagert slik enhver opplyst ungdomsskoleelev kunne ha forutsagt at de ville reagere.

Les om sentralbanksjef Elvira Nabiullina og hvorfor hun er en omstridt skikkelse i dagens Russland her.

Publisert på Resett 1. februar 2018.

Dette innlegget ble publisert i Russisk politikk. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s