Kiev sier opp Minsk-avtalene

Radaen vedtar å gjenerobre Donetsk og Lugansk ved hjelp av militære virkemidler.

Den 18. januar 2018 vedtok Radaen i Kiev med 280 mot 33 stemmer en lov om ”Statlig politikk for opprettholdelse av Ukrainas suverenitet over midlertidig okkuperte territorier i oblastene Donetsk og Lugansk” (Lov 7163). I lovteksten erklæres områdene som befinner seg under kontroll av folkerepublikkene Donetsk og Lugansk, som russiskokkuperte territorier, og ukrainske myndigheter gis vide fullmakter til å gjenvinne kontrollen over disse territoriene, om nødvendig med militære virkemidler. Det betyr at Kiev-regimet ikke lenger oppfatter seg som bundet av de såkalte Minsk-avtalene.

Minsk-avtalene, inngått i februar 2015, som Russland, Tyskland og Frankrike er garantister for, forutsetter politiske reformer i form av føderalisering, autonom status for Donetsk og Lugansk og rettigheter for russiskspråklige for å gjøre slutt på krisen i Ukraina. Gitt det politiske klimaet i dagens Ukraina er det imidlertid ikke mulig å oppfylle disse kravene, og Kiev-regimet har aldri forsøkt å oppfylle dem. Som en følge av dette har Donetsk og Lugansk blitt i realiteten selvstendige stater, som politisk og økonomisk stadig mer integreres i Russland.

Ved i en lovtekst å betegne en av garantistene for Minsk-avtalene, Russland, som aggressor og okkupant og samtidig å bekjenne seg til militære virkemidler fremfor politiske reformer har Kiev-regimet åpent desavuert Minsk-avtalene.

Spørsmålet er hva denne tilsidesettingen av Minsk-avtalene betyr. Er Lov 7163 som gir president Petro Porosjenko rett til å innføre militær unntakstilstand og å oppheve fullmaktene til lokale styringsorganer, beregnet på innvortes bruk? Er hensikten å bruke disse fullmaktene til å opprettholde dagens ukrainske regime?

Lovteksten, som gir Porosjenko en blankofullmakt til å igangsette en angrepskrig mot folkerepublikkene Donetsk og Lugansk uten å konsultere Radaen, kan imidlertid ha til hensikt å legitimere en gjenopptakelse av storstilte krigshandlinger mot den opprørske befolkningen i Øst-Ukraina.

Ofre for Kiev-regimets krig mot den opprørske befolkningen i Øst-Ukraina.

Innen- og utenrikspolitikk går dessuten over i hverandre i dagens Ukraina. Kiev-regimet har holdt seg ved makten ved stadig å frembringe ytre kriser, og har derfor i flere år ført en lavintensiv krig mot Donetsk og Lugansk, blant annet ved å beskyte byer og tettsteder.

Hvordan vil Tyskland og Frankrike reagere på at Kiev-regimet åpent setter Minsk-avtalene, som de selv er garantister for, til side? Trolig vil de ikke gjøre noe som helst. Europa og EU har nok med sine egne problemer, og skulle trolig helst sett at hele Ukraina sank ned i et hull i jorden.

Står USA bak Kiev-regimets forkastelse av Minsk-avtalene, og er det hele opptakten til full krig mot Donetsk og Lugansk? Enkelte russiske kommentatorer hevder dette. Men det virker ikke særlig sannsynlig. Også amerikanerne har andre ting å tenke på enn Ukraina, for eksempel Syria og Nord-Korea.

Hvordan vil Russland reagere? Trolig avventende. Landet har alt å tjene på å la konflikten i Øst-Ukraina forbli fastfrosset, samtidig som oppløsningen av Ukraina fortsetter. Skulle Kiev-regimet sette i gang større militære operasjoner mot Donetsk og Lugansk, vil det imidlertid kunne oppstå en situasjon der russiske myndigheter ser seg nødt til å gripe inn militært og annektere de to områdene. Putin er mektig. Men han er ikke så mektig at han kan unnlate å gjøre noe i en situasjon der russiske tv-seere får se bilder av hvordan sivilbefolkningen i Donetsk og Lugansk teppebombes.

Les mer om unionen i Perejaslav og hvordan Russland opp gjennom tidene har reddet lillerusserne/ukrainerne fra utslettelse.

PS At Radaen valgte å tilsidesette Minsk-avtalene nettopp 18. januar var ingen tilfeldighet. Den 18. januar 1654 ble den såkalte unionen i Perejaslav der kosakkhøvdingen Bogdan Khmelnitskij, som hadde gjort opprør mot den polske kongen, stilte seg under tsarens beskyttelse, inngått. For dagens ukrainske regime er det viktig å markere avstand til Russland og å skjære over de århundrelange båndene mellom ukrainere og russere.

Les om hvordan Donetsk og Lugansk integreres i Russland her.

Trykket i Friheten 2. februar 2018.

Dette innlegget ble publisert i Ukraina. Bokmerk permalenken.

11 svar til Kiev sier opp Minsk-avtalene

 1. Tilbaketråkk: Kiev sier opp Minsk-avtalene | steigan.no

 2. Tilbaketråkk: Kiev-regimet viser sitt ansikt | Kaleidoskop

 3. Tilbaketråkk: Er Putin villig til å innlemme Donbass i Russland? | Kaleidoskop

 4. Tilbaketråkk: Er Putin villig til å innlemme Donbass i Russland? | Debatt1

 5. Tilbaketråkk: Vil Kadyrov hevne Zakhartsjenko? | Kaleidoskop

 6. Tilbaketråkk: Er Putin villig til å innlemme Donbass i Russland? #Helsinki2018 Bjørn Ditlef Nistad, Herland Report - Norgesavisen.no

 7. Tilbaketråkk: Putin med klar advarsel til Porosjenko | Kaleidoskop

 8. Tilbaketråkk: Putin med klar advarsel til Ukrainas president Porosjenko | Debatt1

 9. Tilbaketråkk: NRK desinformerer om Ukraina | Kaleidoskop

 10. Tilbaketråkk: Ukrainsk opposisjonspolitiker risikerer forræderitiltale for å ville oppfylle Minsk-avtalene | Kaleidoskop

 11. Tilbaketråkk: Politikerne folket sa nei til kaster Ukraina ut i oppløsning og krig | Kaleidoskop

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s