Hvem er mektigst i Russland?

Nærhet til Putin er det som gir makt. Her sjefen for presidentadministrasjonen Anton Vajno i et bakdørsarrangement.

Nylig publiserte den liberale avisen Nezavisimaja Gazeta en liste over de 100 mest innflytelsesrike personene i Russland. Listen er ifølge avisen basert på månedlige rangeringer foretatt av et tyvetalls politologer, medieeksperter og representanter for de viktigste partiene i Russland.

Siden listen – med de forbehold man bør ha til denne type kåringer – trolig forteller en del om hvem som har makt i dagens Russland, er det grunn til å kommentere den.

Ikke overraskende topper Vladimir Putin, som får 9,74 av 10 mulige poeng, listen. Nummer to er, som ved tidligere kåringer, statsminister Dmitrij Medvedev (7,82). Tredje- og fjerdeplassen deles mellom sjefen for presidentadministrasjonen Anton Vajno og sjefen for det statlige oljeselskapet Rosneft Igor Setsjin (7,08). På femteplass finner vi forsvarsminister Sergej Sjojgu (6,84), på åttendeplass utenriksminister Sergej Lavrov (6,10) og på ellevte plass Putins pressetalsmann Dmitrij Peskov (5,61).

Patriarkalsk politisk kultur. Her representert ved tidligere president Boris Jeltsin som klyper sin kvinnelige sekretær i baken for åpent kamera.

På 13. plass finner vi den første kvinnen på listen, sjefen for nasjonalbanken Elvira Nabiullina (5,58) og på 27. plass visestatsminister for sosiale spørsmål Olga Golodets (4,83). Russland er utvilsomt et patriarkalsk land; bare 11 av de antatt 100 mektigste personene er kvinner, og de fleste befinner seg på de nederste plassene på listen.

Først på 50. plass finner vi lederen for kommunistpartiet, det største opposisjonspartiet, Gennadij Zjuganov (4,18) og på 66. plass nasjonalisten og liberaldemokraten Vladimir Zjirinovskij (3,79).

Noen av rangeringene overrasker. Således skulle man forvente at sjefen for det statlige gasselskapet Gazprom Aleksej Miller var mektigere enn hans 23.–24. plass (5,07) skulle tilsi. Og man skulle tro at makten til oligarker som Roman Abramovitsj (4,27) og Vladimir Potanin (3,16), henholdsvis 45.–46. og 95. plass, er undervurdert.

Ingen representanter for den såkalte utenomparlamentariske opposisjonen er rangert blant de hundre mektigste. Dette er også noe overraskende. Den utenomparlamentariske opposisjonen er splittet og svak. Man skulle likevel anta at en person som den opposisjonelle bloggeren Aleksej Navalnyj hadde større makt enn for eksempel den ukarismatiske sosialpolitikeren Olga Golodets.

Forsøket på å rangere makteliten i Russland er preget av to forhold: 1) Makt oppfattes åpenbart av personene som har stått for rangeringen, som det å tilhøre kretsen rundt Putin. Dette har mye for seg, men er nærhet til Putin den eneste kilden til makt? Og hvem har adgang til presidenten? Er det bare ministre og toppbyråkrater eller også andre? Kan ikke en oligark omgå formelle strukturer ved å ringe Putin? 2) Rangeringen av mektige personer, som er beskrevet i Nezavisimaja Gazeta-artikkelen, er foretatt på en slik måte at rangeringslisten i liten grad fornyes.

Rangeringen av makteliten slik den er foretatt av russiske politologer, medieeksperter og politikere, er like fullt interessant. Først og fremst forteller den at den russiske eliten er godt konsolidert, ja på grensen til tilstivnet. Blant de første 50 plassene på listen over mektige personer finner vi bare én nykommer i forhold til fjorårets rangering. Og til tross for alle mulige forbehold om et snevert syn på makt er det utvilsomt riktig at den viktigste kilden til makt i dagens Russland er nærhet til Putin. Altså at landet har et monosentristisk politisk system der presidenten og kretsen av ministre og toppbyråkrater han omgir seg med, er de mektigste.

Les om hvorfor Vladimir Putin kan oppfattes som en russisk Einar Gerhardsen her.

Les om hvordan en katt ble kåret til den utenomparlamentariske opposisjonens presidentkandidat her.

Trykket i Friheten 19. januar 2018.

Dette innlegget ble publisert i Russisk politikk. Bokmerk permalenken.

1 svar til Hvem er mektigst i Russland?

  1. Tilbaketråkk: Stabil maktelite | Kaleidoskop

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s