En krigserklæring

Den internasjonale olympiske komité har vedtatt at Russland ikke skal få delta ved Vinter-OL i Pyeongchang. Russiske idrettsutøvere som overfor en internasjonal komité kan bevise at de ikke har brukt doping, skal kunne delta, men ikke under russisk flagg og uten et russisk støtteapparat. Dette kan ikke betegnes som noe annet enn en krigserklæring.

Og dette tøvet skal vi tro på!?

Alle vet at denne saken ikke har noe med idrett å gjøre, men utelukkende dreier seg om internasjonal politikk. Doping i idretten er et globalt problem. Russiske idrettsutøvere har utvilsomt brukt doping, men det har idrettsutøvere fra tilnærmet alle andre land på kloden også gjort. Når det såkalte verdenssamfunnet med USA i spissen nå bruker en frynsete russisk idrettsfunksjonær, som idag lever i eksil i USA, og dennes røverhistorier om innbrudd, forbyttede dopingprøver og hemmelige dopinglaboratorier til å tegne et bilde av russisk idrett som styrt av hemmelige tjenester og gjennomsyret av doping, viser det hvordan idretten brukes i et skittent politisk spill.

Ved sin beslutning om å utestenge Russland fra Vinter-OL har USA og Vesten, som er de som har drevet frem denne beslutningen, ikke bare erklært krig mot den russiske staten, men også mot vanlige russere.

Et stort antall russiske idrettsutøvere vil få sin idrettskarriere ødelagt som en følge av beslutningen om å utestenge Russland fra Vinter-OL. Å utøve toppidrett samtidig som deres eget land mobbes og de selv nektes et nasjonalt støtteapparat vil for mange neppe være mulig eller noe de ønsker å være med på. Russiske idrettsutøvere har knapt heller noen grunn til å ha tiltro til komiteen som skal avgjøre hvilke av dem som har brukt doping. Men når det såkalte verdenssamfunnet på denne måten kan ødelegge karrieren til et stort antall russiske idrettsutøvere fordi de tilhører ”feil” nasjon, betyr det at russere også i andre sammenhenger risikerer å bli rettsløse, for eksempel ved at russiske selskaper får sine eiendommer i utlandet beslaglagt eller russiske turister trakasseres.

At de nå angripes som folk er både den russiske ledelsen og vanlige russere klar over. At det vil komme russiske svar utestengningen av Russland fra Vinter-OL er det neppe grunn til å tvile på.

På en måte er beslutningen om å utestenge Russland fra Vinter-OL bra. Den fjerner hva russerne fremdeles måtte ha av illusjoner om at det er mulig å samarbeide med Vesten, og at Vesten vil være villig til kompromisser dersom Russland selv gjør innrømmelser. Når vestlige land opptrer så aggressivt som de nå gjør, viser det at innrømmelser fra russisk side bare vil utløse nye vestlige krav.

Uavhengig av hva landet gjør eller ikke gjør vil Russland bli utsatt for sanksjoner og provokasjoner fra Vesten, slik vil de fleste russere oppfatte beslutningen om å utestenge Russland fra Vinter-OL.

For den olympiske idé og internasjonal idrett er beslutningen om å utestenge Russland fra Vinter-OL en katastrofe. Når idretten til de grader politiseres at et stort idrettsland og flere titalls toppidrettsutøvere utestenges, blir den type fredelig kappestrid på tvers av landegrensene idretten representerer ikke lenger mulig.

Hvilken legitimitet vil et OL uten russisk deltakelse ha?

Et OL uten russisk deltakelse blir dessuten en parodi, slik at medaljevinnerne i Pyeongchang nærmest vil måtte skamme seg over medaljene sine.

At Norges Idrettsforbud tilsynelatende støtter beslutningen om å utestenge Russland fra Vinter-OL er skuffende. Idag er det Russland som rammes fordi idretten trekkes inn i et storpolitisk spill. Imorgen kan det være vi selv som rammes, for eksempel ved at det settes i gang en hatkampanje mot Norge på grunn av selfangsten eller pelsdyroppdrett som resulterer i krav om idrettsboikott av Norge. Hvordan ville vi selv oppfatte det dersom norske idrettsutøvere skulle bli ofret i et politisk spill?

Norske idrettsutøvere og vanlige nordmenn bør vise at de gjennomskuer det skitne spillet Russland og russiske idrettsutøvere nå utsettes for ved å protestere mot utestengelsen av Russland fra Vinter-OL.

Les om politiseringen av Melodi Grand Prix og hetsen mot Russland her.

Trykket i Friheten 9. desember 2017.

Dette innlegget ble publisert i Annet. Bokmerk permalenken.

1 svar til En krigserklæring

  1. Tilbaketråkk: Utestengelsen av Russland i vinter-OL En del av et større politisk spill | Derimot

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s