Et underlig skuespill

Omgitt av sine tilhengere krever Mikheil Saakasjvili president Petro Porosjenkos avgang.

Russiske massemedier har i det siste døgnet hatt en mengde oppslag om det som omtales som et mulig nytt Maidan-opprør i Ukraina. Foranledningen er at flere tusen tilhengere av den georgiske ekspresidenten og tidligere guvernøren for Odessa-regionen, Mikheil Saakasjvili, 17. oktober samlet seg i sentrum av Kiev der de blokkerte adgangen til Radaen (parlamentet) for å vise sin misnøye med dagens ukrainske regime.

Ved siden av tilhengere av Saakasjvilis parti Nye krefter deltok tilhengere av Julija Timosjenkos parti Fedrelandet, medlemmer av den høyrenasjonalistiske organisasjonen Svoboda og diverse andre grupperinger i aksjonen.

Under protestaksjonen tok Saakasjvili til orde for å styrte president Petro Porosjenko og hans regime: ”Jeg oppfordrer Kievs befolkning til å komme hit etter endt arbeidsdag og kreve bare én ting – at Porosjenko begynner å tenke på sin egen avgang. Dersom Porosjenko heller ikke idag hører på dere og forsøker å vinne mer tid, slik han har gjort de siste tre årene, blir det nødvendig for oss alle å forflytte oss til et annet sted [les presidentpalasset] fra denne plassen.” ”Så lenge Porosjenko sitter ved makten, blir det ingen fremskritt eller kamp mot korrupsjon. Det blir fattigdom, fornedrelse, utvandring, særlig av ungdommen, tapt prestisje for Ukraina og underslag av pengene som er bevilget til krigen.”

En av lederne for Julija Timosjenkos parti Fedrelandet formulerte følgende krav: opphevelse av immuniteten mot straffeforfølgelse for parlamentsmedlemmer, valg ved hjelp av åpne partilister (slik at velgerne kan stryke kandidater de ikke har tillit til) og opprettelse av en anti-korrupsjonsdomstol.

Selv har Saakasjvili lovet ikke å forlate en teltleir de ivrigste av hans tilhengere har opprettet utenfor Radaen før demonstrantenes krav er innfridd.

Les den russiske nettavisen Gazeta.rus reportasje om demonstrasjonene her. Eller les Washington Posts kommentar til samme tema her.

Se video fra demonstrasjonene i Kiev her.

Fem tusen demonstranter er ikke et nytt Maidan-opprør. At russiske massemedier gjør sitt ytterste for å skape et bilde av et Ukraina preget av kaos og oppløsning er det liten tvil om. Like fullt er det grunn til å følge begivenhetene i Kiev.

Det mest oppsiktsvekkende ved den siste tids hendelser i Ukraina er hvor passiv, for ikke å si handlingslammet Porosjenko virker i forhold til det som fortoner seg som et statskuppforsøk fra Saakasjvilis, Timosjenkos og andre ukrainske politikeres side. Etter 10. september ulovlig å ha tatt seg inn i Ukraina – ved at hans tilhengere trengte grensevaktene til side i det som fortonte seg som en godt planlagt operasjon – har Saakasjvili i over en måned reist rundt i Ukraina og opptrådt på folkemøter der han har tatt til orde for å styrte Porosjenko og hans regime. Normalt sett skulle oppfordring til statskupp resultere i pågripelse, tiltale og fengsling eller utvisning. Porosjenko har tilsynelatende ikke gjort noe annet enn å få Saakasjvili til å undertegne et dokument om ulovlig grensepassering.

Det er vanskelig å tolke dette på noen annen måte enn at Saakasjvili har mektige utenlandske (les amerikanske) støttespillere, og at disse har gitt Porosjenko beskjed om ikke å røre den georgiske ekspresidenten. En sannsynlig forklaring på maktkampen vi nå er vitne til i Ukraina, er at amerikanerne er misfornøyde med Porosjenko og ønsker en mer handlekraftig leder.

Saakasjvili som i 2008 kastet Georgia ut i en krig med Russland ved å angripe utbryterrepublikken Sør-Ossetia, kan være en slik leder. Eller – og det virker mer sannsynlig – Saakasjvili skal bringe Julija Timosjenko og hennes støttespillere til makten.

Et viktig moment i den forbindelse er at amerikanske politikere for noen uker siden tilsynelatende vedtok å forsyne Kiev-regimet med dødelige våpen. Kanskje er et regimeskifte i Kiev tenkt som innledningen til en opptrapping av krigen mot den opprørske befolkningen i Øst-Ukraina?

Til tross for at det er noe operetteaktig over maktkampen vi idag er vitne til i Ukraina, kan det hele utvikle seg til en virkelig revolusjon. For 100 år siden, i april 1917, vendte en person av samme støpning som Saakasjvili, eventyreren og yrkesrevolusjonæren Vladimir Iljitsj Lenin, tilbake til Russland – ved hjelp av et tog stilt til disposisjon av den keiserlige tyske regjering (jevnfør Saakasjvilis velregisserte tilbakekomst til Ukraina!). Noen måneder senere, i november 1917, gjennomførte Lenin og hans tilhengere det som har gått inn i historien som Oktoberrevolusjonen, en kataklysmisk omveltning som førte til krig, borgerkrig og hungersnød og kostet millioner av mennesker livet.

Det er all grunn til å ta eventyrere som Lenin og Saakasjvili på alvor – og å følge utviklingen i sammenbrutte samfunn som Ukraina der de har mulighet til å komme til makten.

Les om hvordan Mikheil Saakasjvili tok seg inn i Ukraina og hvor handlingslammet Petro Porosjenko virker her og her.

Dette innlegget ble publisert i Ukraina. Bokmerk permalenken.

3 svar til Et underlig skuespill

 1. Ole Å. Langeland sier:

  Det heter her: «Noen måneder senere, i november 1917, gjennomførte Lenin og hans tilhengere det som har gått inn i historien som Oktoberrevolusjonen, en kataklysmisk omveltning som førte til krig, borgerkrig og hungersnød og kostet millioner av mennesker livet.» Dette blir en ganske tungt fordøyelig framstilling av historien. Ja, krig, borgerkrig og hungersnød, slik ble det. Men var årsaken oktoberevolusjonen? Var Lenin en eventyrer som satte dette i scene?

  Liker

  • Takk for kommentar. Å diskutere Oktoberrevolusjonen er «ein weites Feld», som det heter hos Theodor Fontane.
   Mitt poeng er at tilsynelatende marginale figurer som Lenin og Saakasjvili kan utløse hendelser med vidtrekkende konsekvenser.

   Liker

 2. Christen Krogvig sier:

  Det er alltid interessant å lese dine innsiktsfulle analyser.
  Du hevder at USA må støtte Saakasjvili. Men de har jo alle rede sin mann som president.
  Er det frykt for at dersom ukrainerne får lov til selv å velge sin neste president så kan de velge feil som ligger bak USAs påståtte støtte?
  Eller er det misnøye med at det nå er fredeligere i øst? Sett med amerikanske øyne ville det være glimrende å årelate Russland i Ukraina uten å ofre en eneste amerikansk soldat.
  Kan Saakasjvili være villig til å ofre 10 000 mann til i bytte mot presidentjobben?
  I den grad Putin tror det er planen vil det være i Russlands interesse å støtte Poroshenko så ha kan bli sittende til neste valg. I så fall vil ukrainerne selv kunne bestemme hvem som skal være president.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s