Aleksej Djumin, Russlands neste president?

Aleksej Djumin i samtale med Vladimir Putin.

Vladimir Putin kan i siste øyeblikk komme til å erklære at han ikke stiller til gjenvalg ved presidentvalget i 2018 og gi sin støtte til guvernøren for Tula-regionen, Aleksej Djumin, hevder politologen Marina Litvinovitsj i et intervju med den liberale avisen Nezavisimaja Gazeta. For å begrunne denne påstanden viser Litvinovitsj til at Djumin ofte har blitt vist på statlig tv, noe hun tolker som et bevisst tiltak for å gjøre befolkningen kjent med Tula-guvernøren.

Som et tegn på at Putin ikke ønsker å stille til gjenvalg i 2018 peker Litvinovitsj på utskiftingen av en rekke guvernører i den siste tiden. For å sikre gjenvalg av den populære Putin er denne kaderfornyelsen ikke nødvendig. For å sikre at Djumin – eller en annen person Putin og kretsen rundt ham ønsker å overføre makten til – blir valgt kan derimot en fornyelse av den styrende eliten gjennom utnevning av dyktige lokale ledere befolkningen kan identifisere seg med være et fornuftig tiltak.

Oppfatningene til Litvinovitsj deles av Gleb Pavlovskij, tidligere rådgiver i presidentadministrasjonen. Han tar imidlertid det forbehold at medieoppstyret omkring Djumin kan være en form for forsikring fra de involverte aktørenes side med tanke på at Tula-guvernøren kan bli valgt til president (”å slikke støvlene for sikkerhets skyld”). Situasjonen er etter Pavlovskijs mening uklar.

Ingen regner med at Putin vil avklare hvorvidt han vil stille til gjenvalg i 2018 før i aller siste øyeblikk. Den russiske presidenten er kjent for å holde sine planer for seg selv, og for å utarbeide flere planer og scenarioer. Dersom Putin lenge før presidentvalget i mars 2018 erklærte at han ikke ønsket å stille til gjenvalg og pekte på sin foretrukne etterfølger, ville det dessuten utløse en destruktiv maktkamp i den styrende eliten om å innynde seg hos den sannsynlige fremtidige presidenten.

Idag er det fullstendig åpent hvorvidt Putin ønsker å stille til gjenvalg i 2018, og Djumin er bare en av mange som har blitt lansert som en mulig etterfølger til den populære russiske lederen. Som andre mulige etterfølgere til Putin har visestatsminister med ansvar for forsvarsindustrien Dmitrij Rogozin, Moskvas borgermester Sergej Sobjanin og statsminister og tidligere president Dmitrij Medvedev blitt trukket frem.

En kortfattet presentasjon av Djumin kan uansett være nyttig siden han utvilsomt inngår i den russiske styringseliten. Vil man vite hvordan Russland sannsynligvis vil være om 5–10 år, bør man plukke ut representanter for eliten som Djumin, som vil komme til å innta presidentembetet og andre toppstillinger, og studere deres personlighet, utdanning og yrkeskarriere.

Aleksej Djumin (født i 1972) utdannet seg til offiser. I 1995 gikk han inn i sikkerhetstjenesten FSB – og derfra til presidentens sikkerhetstjeneste. I 1999 ble han Putins livvakt, og klatret deretter i gradene i sikkerhetstjenesten inntil han i 2012 ble nestleder for presidentens sikkerhetstjeneste. I denne perioden spilte Djumin ishockey med Putin, og han skal ha reddet presidenten fra en vill bjørn. I 2014 ble Djumin nestleder for den militære sikkerhetstjenesten GRU med ansvar for spesialstyrkene, og han kom dermed til å spille en nøkkelrolle under begivenhetene som muliggjorde Krims gjenforening med Russland ved folkeavstemningen i 2014. I 2015 ble Djumin utnevnt til stabssjef for de russiske landstyrkene, og i desember samme år til viseforsvarsminister. I februar 2016 ble Djumin utpekt til fungerende guvernør for Tula-regionen, og i september samme år vant han guvernørvalget med 84,1 prosent av de avgitte stemmene.

Selv ønsker Djumin etter alt å dømme å fremstå som pragmatiker og teknokrat. I et portrettintervju statlig tv lagde med ham i juni iår uttalte Djumin at han betraktet det å tiltrekke seg investeringer til Tula-regionen som sin viktigste oppgave som guvernør, at han gjorde hva han kunne for å hjelpe investorer med å realisere deres prosjekter, og at han var like positiv til utenlandske investorer som til russiske.

Se intervjuet her.

Kombinasjonen av patriotisme, som Djumin har vist ved sitt arbeid for sikkerhetstjenesten og forsvaret, pragmatisme og profesjonalisme er noe Putin – som selv har en fortid som både offiser i sikkerhetstjenesten og næringslivsutvikler, og som fremtrer som en pragmatiker – åpenbart setter pris på.

Hvorvidt Putin har nok sympati for og tiltro til Djumin til å utpeke ham til sin etterfølger vil tiden vise.

Trykket i Friheten 28. oktober 2017.

Dette innlegget ble publisert i Putin, Russisk politikk. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s