Tyskerne er lei av Angela Merkel

Fra en av Alternativ for Tysklands demonstrasjoner: Stans Merkel, beskytt grensene og velg bort kristelig-demokratene!

Tyskerne er lei av Angela Merkel og den politiske eliten var budskapet på den statlige tv-kanalen Russland 24 i en 10-minutters oppsummering av det tyske parlamentsvalget 24. september. Applausen etter Merkels opptreden på det kristelig-demokratiske partiets valgvake ble omtalt med ordene ”langvarig applaus som gikk over til ovasjoner, som det het hos oss i en ikke altfor fjern fortid” – en klar henspeiling på persondyrkelsen av Leonid Brezjnev under stagnasjonsperioden i Sovjetunionen på 1970- og 1980-tallet. Både kristelig-demokratene og sosial-demokratene ble fremstilt som degenererte partier befolkningen ikke lenger hadde tillit til. Og brakvalget til Alternativ for Tyskland ble forklart med at vanlige mennesker ikke opplevde at de etablerte partiene tok hensyn til deres bekymringer, i første rekke i forhold til innvandring.

Se Russland 24s reportasje om det tyske parlamentsvalget her.

Reportasjen er representativ for dekningen av det tyske parlamentsvalget i Russland. Det er mye dårlig skjult skadefryd over at Merkel og den politiske eliten, som betraktes som lite russlandsvennlig, ble ydmyket av velgerne. At ”Jamaica-koalisjonen”, det mest sannsynlige regjeringsalternativet etter valget, trolig vil få problemer med å styre er det ingen som beklager. Samtidig er det knapt noen som tror at valget vil føre til en radikal omlegging av tysk utenrikspolitikk og en bedring av forholdet mellom Tyskland og Russland. Forventningene til Alternativ for Tyskland er nøkternt avventende.

Et tema flere kommentatorer har tatt opp, er at tyskere med russisk opphav trolig i betydelig grad har bidratt til Alternativ for Tysklands valgseier. Et typisk eksempel er artikkelen ”Russiske tyskere ødela festen for Merkel”, publisert av nettavisen Svobodnaja Pressa (Den frie presse). Her påpekes det at flertallet av de ca 5 millioner russer-tyskere var bosatt i de østlige forbundsstatene som frem til 1990 hadde utgjort Den tyske demokratiske republikk, samtidig som oppslutningen om Alternativ for Tyskland hadde vært mye større i øst enn i vest. For å forklare russer-tyskernes og andre østtyskeres støtte til Alternativ for Tyskland trekker avisen frem at mange av dem var avhengig av sosialhjelp og derfor opplevde Merkels liberale asylpolitikk og tilstrømningen av hundretusener av asylsøkere og flyktninger som truende.

At de fleste russiske kommentatorer er positive til Alternativ for Tyskland er knapt til å underes over.

«Nye tyskere? Dem lager vi selv.» Et av slagordene til Alternativ for Tyskland som har provosert de andre partiene.

I sitt valgprogram erklærer partiet at Tyskland må føre en selvstendig utenrikspolitikk, at EU må forvandles til en sammenslutning av suverene stater, at Nato igjen må bli en ren forsvarsallianse, at dannelsen av en EU-armé eller bruk av tyske soldater for fremmede interesser ikke må tillates, at sanksjonene mot Russland må oppheves, og at det økonomiske samarbeidet med Russland må økes. Dertil er partiet for å kaste Tyrkia ut av Nato. Skulle dette programmet bli realisert, ville det selvsagt føre til en radikal forbedring av Russlands utenrikspolitiske posisjon.

Skulle Tyskland bryte med EU og andre vestlige institusjoner og føre en mer selvhevdende utenrikspolitikk, ville det kunne skape en situasjon som minner om 1920-tallet da landet manøvrerte mellom seiersmaktene i første verdenskrig, Storbritannia og Frankrike, og Sovjet-Russland, og da det var et utstrakt tysk-sovjetisk samarbeid, blant annet på det militære området.

Fremgangen til Alternativ for Tyskland og andre opposisjonspartier på høyre og venstre fløy innebærer dessuten at den politiske eliten i Tyskland og andre vestlige land må bruke sin energi på indre ”brannslukning” – og derfor i mindre grad vil kunne gjennomføre utenrikspolitiske prosjekter som er i strid med russiske interesser, som å trekke Ukraina inn i EU og andre vestlige strukturer.

Og Alternativ for Tysklands bekjennelse til nasjonal suverenitet sammenfaller med den russiske elitens oppfatning av hvordan verden bør organiseres.

At Alternativ for Tysklands valgtriumf skulle føre til en radikal omlegging av tysk utenrikspolitikk har man ingen illusjoner om. Tvert imot er man utmerket klar over at tysk politikk fremdeles vil bli bestemt av Angela Merkel og hennes kristelig-demokrater, og at utenrikspolitikken derfor i liten grad vil bli endret.

At Alternativ for Tyskland i likhet med andre politiske nykommere kan bli temmet av eliten og de etablerte partiene – eller gå i oppløsning på grunn av indre konflikter – er man selvsagt også klar over.

Håpet – som trolig er et begrunnet håp – er at den globaliseringsvennlige politikken eliten i de vestlige landene står for, gjør at de anti-globalistiske kreftene partier som Alternativ for Tyskland representerer, vil vokse, og at det vil sette organisasjoner som EU og Nato under press.

Les om det russiske synet på Marine Le Pen og andre høyrepopulister her.

Les om den russiske utenrikspolitiske ”guruen” Sergej Karaganovs utlegging av verdenssituasjonen her.

Dette innlegget ble publisert i Annet. Bokmerk permalenken.

4 svar til Tyskerne er lei av Angela Merkel

  1. Bernt Oftestad sier:

    Takk for god informasjon. Kan du redegjøre nærmere for «de russiske tyskere». Jeg var flere ganger i DDR , men kan ikke erindre at jeg hørte om denne gruppen.

    Liker

  2. Tilbaketråkk: Pravda fryder seg over Sverigedemokratenes fremgang | Kaleidoskop

  3. Tilbaketråkk: Pravda fryder seg over Sverigedemokratenes fremgang | Debatt1

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s