Bananrepublikk

Mikheil Saakasjvili presenterer spionutstyret han anklager president Petro Porosjenko for å bruke til å filme hans toalettbesøk.

Det er knapt mulig å betegne dagens Ukraina som noe annet enn en bananrepublikk. Etter sist søndag ulovlig å ha tatt seg inn i Ukraina – ved sammen med sine tilhengere å trenge seg forbi grensevaktene – reiser den statsløse georgiske ekspresidenten Mikheil Saakasjvili nå rundt på folkemøter der han anklager president Petro Porosjenko for korrupsjon og vanstyre.

Idag offentliggjorde Saakasjvili en video der han legger frem diverse kameraer og mikrofoner som hans sikkerhetsvakter angivelig hadde funnet på hotellrommet hans i Tsjernovtsy, en by i Vest-Ukraina. ”Har du ikke noe annet å gjøre i fritiden, Petro Oleksijovitsj? Ønsker du å se hvordan jeg går på toalettet?” spør Saakasjvili med adresse til den ukrainske presidenten.

Julija Timosjenko – leder for partiet Batkivsjtsjina (Fedrelandet) og en tidligere alliert av Porosjenko – som deltok i aksjonen der Saakasjvili trengte seg inn på ukrainsk territorium, opptrådte på sin side på en ukrainsk tv-kanal der hun uttalte følgende: ”Det er nødvendig å gjøre alt som er mulig – konstitusjonelt og juridisk – for at president Porosjenko og hans kriminelle klikk ikke får styre en eneste dag, uke eller måned lenger. Fremskyndede nyvalg av både president og parlament må umiddelbart finne sted, for hver eneste dag de er ved makten innebærer en stor ulykke for Ukraina.”

Se utdrag fra russisk Dagsrevy med Saakasjvilis og Timosjenkos opptreden her.

Om fem dager planlegger Saakasjvili, Timosjenko og deres tilhengere etter eget utsagn å opptre i Kiev der de vil fremføre sine anklager mot Porosjenko og hans regime.

Porosjenko virker fullstendig handlingslammet stilt overfor det som vanskelig kan kalles noe annet enn et forsøk på statskupp. Han lar seg offentlig ydmyke ved at en person han selv har gjort statsløs, får offentliggjøre videoer der han spør om presidenten ønsker å se ham gå på toalettet. Og en av hans rivaler får opptre på tv der hun tar til orde for å styrte presidenten og kretsen rundt ham ved å fremtvinge nyvalg i strid med forfatningen.

Spørsmålet er hvor lenge Porosjenko – som er forhatt av store deler av den oligarkiske eliten, og som bare støttes av 1–2 prosent av befolkningen – kan la seg ydmyke på denne måten før han mister makten. Tåler hans maktposisjon at Saakasjvili, Timosjenko og deres støttespillere i triumf marsjerer – eller mer presist biler – inn i Kiev etter å ha fremført sine anklager om korrupsjon og vanstyre i flere ukrainske byer? Må ikke Porosjenko snart bruke makt om han ikke skal pakke kofferten?

Spørsmålet stadig flere ukrainere utvilsom stiller seg, er hva – om noe – de oppnådde ved å styrte Viktor Janukovitsj ved statskuppet i 2014. Korrupsjon, maktmisbruk og vanstyre er verre enn noen gang. Politikerne opptrer som makthungrige klovner. Økonomien er i oppløsning. Krim og Donbass er tapt. Og over 10 000 mennesker er drept i en blodig borgerkrig.

En sammenbrutt og borgerkrigsherjet bananrepublikk er hva Ukraina idag er. Ikke rart at minst fem millioner ukrainere lever og arbeider i utlandet, og at enda flere drømmer om en ny fremtid i et annet land.

Les om hvordan Mikheil Saakasjvili ulovlig tok seg inn i Ukraina og kreftene som trolig står bak forsøket på å styrte Petro Porosjenkos regime, her.

Publisert på Herland Rapporten 15. september 2017.

Dette innlegget ble publisert i Ukraina. Bokmerk permalenken.

3 svar til Bananrepublikk

 1. Christen Krogvig sier:

  Hvorfor er Poroshenko upopulær hos oligarkene?

  Liker

  • Takk for spørsmål. Petro Porosjenko er upopulær blant de andre oligarkene fordi han på grunn av sin kontroll over statsapparatet truer deres posisjon. Viktor Janukovitsj var også en superoligark som truet de andre oligarkene og brukte statsapparatet til å fremme sine private interesser. Det var grunnen til at diverse oligarker finansierte maidanopprøret. Oligarkene er utvilsomt Ukrainas ulykke.

   Liker

 2. Tilbaketråkk: Et underlig skuespill | Kaleidoskop

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s