Donbass integreres i Russland

Aleksandr Zakhartsjenko og Andrej Kozenko presenterer samarbeidsforumet Russland-Donbass.

Denne høsten vil et økonomisk samarbeidsforum, ”Russland-Donbass”, finne sted i Donetsk, hovedstaden i Folkerepublikken Donetsk. Hensikten med forumet er å fremme det økonomiske samarbeidet mellom Russland og folkerepublikkene Donetsk og Lugansk. Dette samarbeidet er idag omfattende, og består blant annet i at Russland kjøper kull fra Donbass til eget bruk og reeksport.

Les Nezavisimaja Gazetas oppslag om saken her.

”Donbass har et unikt potensial som det er nødvendig å videreutvikle. Forbindelsene som idag eksisterer mellom ulike selskaper, som både Donbass og Russland har bruk for, må videreutvikles,” uttalte Andrej Kozenko, dumarepresentant og en av organisatorene, da samarbeidsforumet nylig ble presentert på en pressekonferanse i Donetsk. ”Vi må handle slik at hele verden får se at vi er sammen og uatskillelige,” erklærte Aleksandr Zakhartsjenko, president i Folkerepublikken Donetsk.

I Kreml har tanken om å gi de østlige delene av Ukraina en særskilt økonomisk status for lengst modnet, kan Nezavisimaja Gazeta meddele.

I begynnelsen av 2014 – før statskuppet i Kiev og den ukrainske statens sammenbrudd – uttalte Sergej Glazev, russisk presidentrådgiver for regional utvikling, således i et intervju med avisen Kommersant-Ukraina at forbindelsene mellom det sørøstlige Ukraina og Russland var tettere enn forbindelsene mellom Vest- og Øst-Ukraina. Videre påpekte han at regionene i Ukraina hadde ulike preferanser med hensyn til om de skulle knytte seg til tollunionen mellom Russland, Hviterussland og Kasakhstan eller EU. Og som svar på utfordringene denne situasjonen representerte, tok han til orde for føderalisering av Ukraina og overføring av myndighet til regionene, inkludert retten til å disponere over egne midler og delvis også å kunne bestemme sin utenrikspolitiske orientering.

Som en mulig modell for reorganiseringen av Ukraina – som han senere flere ganger har anbefalt – pekte Glazev på forholdet mellom Danmark og Grønland: Danmark er medlem av EU; Grønland ikke.

Integreringen av Donbass i Russland har allerede kommet lang. Ukrainske griven er for lengst erstattet med russiske rubler. Nylig opplyste Anatolij Janovskij, russisk viseminister for kraftindustrien, at kull fra Donetsk og Lugansk brukes av et kraftverk i Rostov-regionen eller eksporteres til utlandet via russisk territorium. Russiske selskaper har dessuten foretatt betydelige investeringer i Donbass.

For Donbass – som er utsatt for en økonomisk blokade fra Kiev-regimets side – er strømtilførsel, eksportmuligheter og investeringer livsviktig.

Det økonomiske samarbeidet mellom folkerepublikkene Donetsk og Lugansk og Russland betyr ikke bare mye for gjenreisningen av Donbass og folks levestandard. For befolkningen er det en stor moralsk støtte at russiske politikere og toppembetsmenn åpent snakker om integreringen av Donbass i Russland siden det viser at man fra russisk side ikke er villig til å tillate at Kiev igjen får kontroll over regionen, og at menneskene i området ikke vil bli ofret i et storpolitisk spill.

For Kiev er tapet av Donbass katastrofalt. Uten Donbass er det ikke mulig å gjenreise Ukrainas sammenbrutte økonomi.

En logisk videreføring av integreringen av Donbass i Russland vil være at befolkningen får russiske pass, og at regulære russiske tropper sendes inn i området, slik at Kiev-regimet tvinges til å innstille den nærmest daglige beskytningen av byer og tettsteder i Donetsk og Lugansk.

Les om advarslene til Jaroslav Bašta, tidligere tsjekkisk ambassadør i Kiev, om et totalt sammenbrudd i Ukraina og følgene av et slikt sammenbrudd for landets nabostater, her.

Dette innlegget ble publisert i Ukraina. Bokmerk permalenken.

18 svar til Donbass integreres i Russland

 1. Christen Krogvig sier:

  Jeg hadde foretrukket en forsoning i Ukraina fremfor at landet skal forbli delt.
  Denne konflikten er en tragedie for både ukrainere og russere.
  Noe jeg har lurt på er hvordan krigen i det hele tatt kunne oppstå? Krigen har en høy kostnad også for Russland, og på meg virker det åpenbart at russerne må ha fremsatt et ultimatum våren 2014.
  Men ettersom det ble krig kan partene ikke ha blitt enige. Vet du noe om hvorfor man ikke kom frem til en fredelig løsning, Bjørn? Zerohedge har skrevet at den skinnbarlige Sorros skal ha torpedert et forslag om en føderelisering av Ukraina.

  Liker

  • Takk for en god kommentar og gode spørsmål. Jeg er enig med deg i at føderalisering og likestilling av ukrainsk og russisk språk og kultur er det som kunne ha reddet Ukraina. Men nå er det for sent. Trolig vil oppløsningen av Ukraina fortsette. En annen grunn til at Ukraina brøt sammen, er at Tyskland og EU avviste trekantsamarbeidet mellom EU, Russland og Ukraina som Putin prøvde å få til, og tvang Janukovitsj til å velge mellom EU og Russland. Resultatet ble Maidan, statskupp og borgerkrig. Om Sorros var innblandet vet jeg ikke, men det ville ikke ha forundret meg.

   Liker

 2. Tilbaketråkk: Kiev sier opp Minsk-avtalene | Kaleidoskop

 3. Tilbaketråkk: Kiev-regimet viser sitt ansikt | Kaleidoskop

 4. Tilbaketråkk: Er Putin villig til å innlemme Donbass i Russland? | Kaleidoskop

 5. Tilbaketråkk: Er Putin villig til å innlemme Donbass i Russland? | Debatt1

 6. Tilbaketråkk: Vil Kadyrov hevne Zakhartsjenko? | Kaleidoskop

 7. Tilbaketråkk: Er Putin villig til å innlemme Donbass i Russland? #Helsinki2018 Bjørn Ditlef Nistad, Herland Report - Norgesavisen.no

 8. Tilbaketråkk: Putin med klar advarsel til Porosjenko | Kaleidoskop

 9. Tilbaketråkk: Hvorfor får ikke vi bli en del av Russland? | Kaleidoskop

 10. Tilbaketråkk: Ukrainsk opposisjonspolitiker risikerer forræderitiltale for å ville oppfylle Minsk-avtalene | Kaleidoskop

 11. Tilbaketråkk: Donbass et steg nærmere fred og gjenforening med Russland | Kaleidoskop

 12. Tilbaketråkk: Politikerne folket sa nei til kaster Ukraina ut i oppløsning og krig | Kaleidoskop

 13. Tilbaketråkk: Donbass nærmere gjenforening med Russland | Kaleidoskop

 14. Tilbaketråkk: Ukrainsk politiker vil bytte Krim mot Donbass | Kaleidoskop

 15. Tilbaketråkk: Vil Donbass endelig bli gjenforent med Russland? | Kaleidoskop

 16. Tilbaketråkk: Fortsatt oppløsning i Ukraina | Kaleidoskop

 17. Tilbaketråkk: Kiev-regimets siste offer: 4 år gamle Vladislav Dmitriev | Kaleidoskop

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s