Oligarkene ødela Ukraina

Natalija Vitrenko på folkemøte før det høyrenasjonalistiske statskuppet i 2014.

Nylig offentliggjorde Natalija Vitrenko, leder for Ukrainas progressive sosialistparti, en video der hun snakker om ødeleggelsen av Ukraina. Hennes mening er at det var oligarkene som hadde skylden for ødeleggelsen, og at statskuppet i 2014 var en følge av korrumperingen av det ukrainske samfunnet.

Vitrenko innleder sine kommentarer med å vise til statistikk som forteller at Ukraina er i ferd med å gå i oppløsning. 91 prosent erklærer i en meningsmåling at forholdene i landet er kritiske eller egnet til å fremkalle en sosial eksplosjon. Og bare tre prosent sier at de har tillit til presidenten, Petro Porosjenko, påpeker hun Videre forteller Vitrenko at hun mottar et stort antall henvendelser fra mennesker som sier at de er misfornøyde med forholdene i landet og opplever seg som maktesløse, og som spør henne om hvorfor hun og partiet hennes ikke kan gjøre noe for dem.

Vitrenkos svar er at hun, i likhet med andre vanlige borgere, er fratatt både retten til å la seg velge til styrende organer og ytringsfrihet. På 1990-tallet hadde hun tre ganger blitt innvalgt i Radaen ved å snakke med folk, oppsøke arbeidsplasser og liknende. På 2000-tallet var det imidlertid blitt vedtatt lover om at kandidater ved rada- og presidentvalg måtte betale mange millioner griven i valgavgift – som bare de av kandidatene som lyktes i å bli valgt, fikk tilbakebetalt. Og siden Vitrenko og hennes partifeller ikke rådde over de fornødne midler, kunne de heller ikke stille til valg.

Valgsystemet i Ukraina er det motsatte av hva det var i Sovjetunionen, påpeker Vitrenko. Sovjetmakten prøvde å sikre at vanlige arbeidsfolk ble innvalgt i styrende organer, og på 1920-tallet var rikfolk til og med fratatt stemmerett. Dagens ukrainske regime, derimot, har fratatt vanlige mennesker retten til å delta i styre og stell.

Vitrenko understreker også at samtlige av partiene i Radaen – både de som idag sitter ved makten, og Regionspartiet til tidligere president Viktor Janukovitsj – stemte for valgreglene som etablerte det hun omtaler som oligarkenes diktatur.

Hun påpeker også at det idag er meningsløst å stille til valg uten å ha mange hundre millioner griven til å bruke på politisk tv-reklame, annonser, løpesedler og liknende.

Og hun forteller om hvordan Janukovitsj og Regionspartiet i 2012 hjalp det fascistiske Svoboda-partiet til å bli innvalgt i Radaen – ut fra en tanke om at oppkomsten av fascisme og vestukrainsk nasjonalisme skulle få folk til å stemme på Janukovitsj ved presidentvalget i 2015.

Statskuppet i 2014 var ifølge Vitrenko en logisk følge av ødeleggelsen av Ukraina. Fortvilte mennesker trodde at de kunne gjøre slutt på oligarkstyret ved å gjøre opprør mot Janukovitsj – og oppnådde bare å bringe en allianse av enda grådigere oligarker og fascister til makten.

Idag er fascisme statsideologi i Ukraina, andre ideologier undertrykkes, og tv-kanaler og aviser tilhører oligarkene. Og til tross for at dette er forbudt ifølge konstitusjonen, har de herskende partiene sine private væpnede militser, finansiert med offentlige midler, noe de åpent skryter av.

Selv er vi ikke i stand til å befri oss fra det oligarkisk-fascistiske regimet som har tilranet seg makten i Ukraina, avslutter Vitrenko sine betraktninger. Bare innblanding fra omverdenen kan redde oss.

+  +  +

Les mer om hvordan oligarkene ødela Ukraina, statskuppet i 2014 og den ukrainske statens sammenbrudd.

Det er vanskelig å være uenig med Vitrenko og hennes tanker om hvordan oligarkene ødela Ukraina. Helt siden Sovjetunionens sammenbrudd og opprettelsen av en uavhengig ukrainsk stat i 1991 har en liten krets av rikinger kontrollert politikk og økonomi og utplyndret resten av befolkningen. Inntil statskuppet i 2014 skjedde utplyndringen i ly av splittelsen mellom Vest- og Øst-Ukraina og fraværet av et statsbyggingsprosjekt hele befolkningen kunne slutte opp om. Idag skjer utplyndringen i ly av krigen mot den opprørske befolkningen i Øst-Ukraina. At Janukovitsj og Regionspartiet støttet Svoboda for selv å kunne fremstå som anti-fascister stemmer også.

Les om hvordan Natalija Vitrenko og andre ukrainske opposisjonspolitikere utsettes for drapsforsøk og trusler her.

Les om hvordan det i Radaen tas til orde for å skyte opposisjonen her.

Dette innlegget ble publisert i Ukraina. Bokmerk permalenken.

7 svar til Oligarkene ødela Ukraina

  1. Tilbaketråkk: Ukraina: demokrati? Nei, oligarki | Derimot

  2. Tilbaketråkk: Kiev neste? | Kaleidoskop

  3. Tilbaketråkk: Bjørn D. Nistad: Er marsjen mot Kiev begynt? | Derimot

  4. Tilbaketråkk: Zelenskij gir topposter til oligarkvenner | Kaleidoskop

  5. Tilbaketråkk: Petro Porosjenko innkalles til avhør; tilhengerne hans stormer Det statlige etterforskningsbyrået | Kaleidoskop

  6. Tilbaketråkk: Koronafrykt utløser opptøyer i Ukraina | Kaleidoskop

  7. Tilbaketråkk: Rädsla för Coronavirus utlöser upplopp i Ukraina | lindelof.nu

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s