Undertrykkelse av russisk språk i Latvia

Russiskspråklige protesterer i Riga.

Nylig sendte fire menneskerettighetsorganisasjoner som representerer interessene til russiskspråklige i Latvia, et brev til Europarådet der de protesterer mot latviske myndigheters vedtak om at det ikke lenger skal være mulig å avlegge eksamener på ungdomsskolenivå på annet enn latvisk. Ifølge Janis Kuzins, en av underskriverne av brevet, foregår det en planmessig undertrykkelse av russisk språk i Latvia: ”Etterhvert vil alle ungdomsskoler bli tvunget til å gå over til latvisk, siden avgangseksamener fra og med neste år bare vil kunne avlegges på latvisk. Dette er uakseptabelt siden 35 prosent av befolkningen i Latvia er russiskspråklige.”

Les Izvestijas oppslag om saken her.

Språk er et betent spørsmål i Latvia. I 2005 ratifiserte Latvia Europarådets konvensjon om nasjonale minoriteters rettigheter, men reserverte seg mot to av punktene i konvensjonen: Steds- og gatenavn skal ikke kunne være på minoritetsspråk. Og alle henvendelser til lokale myndigheter skal være på latvisk. Det europeiske charter om regionale språk og minoritetsspråk som tar til orde for at det skal tilbys opplæring på minoritetsspråk, har Riga ikke ratifisert.

Ifølge Miroslav Mitrofanov, leder av ”Latvias russiske forbund”, har latviske myndigheter til og med forfalsket teksten i en internasjonal konvensjon om bekjempelse av diskriminering i skole og opplæring for at undertrykkelsen av russiskspråklige skoler skulle kunne finne sted.

”Vi krever at FN må ta stilling til handlingene til en regjering som faktisk har innført ikke-avtalte endringer i teksten til en internasjonal avtale. Dessverre ignorerer mange land idag internasjonal rett, og de mange anbefalingene som har kommet fra FN og Europarådet, har Latvia ignorert. Å protestere er likevel nødvendig, og før eller senere vil dette gi et positivt resultat. Fra og med september har vi dessuten til hensikt å organisere massive protester mot avgjørelsen til latviske myndigheter om å forby avleggelsen av ungdomsskoleeksamener på russisk.”

Allerede i 2004 vedtok latviske myndigheter for øvrig at bare 40 prosent av opplæringen i ungdomsskoler for språklige minoriteter skulle kunne være på et annet språk enn latvisk.

Samtidig som myndighetene i alle de baltiske statene prøver å undertrykke russisk språk og kultur, etterspør mange unge baltere idag russiskopplæring. Dette skyldes at store deler av næringslivet er kontrollert av russiskspråklige, at Russland er en viktig handelspartner, og at et stort antall russiske turister besøker Baltikum.

Rettslig sett foregår det en grov, i realiteten apartheidaktig undertrykkelse av etniske russere i Latvia og Estland. Mange etniske russere – ca 10 prosent av befolkningen i de to republikkene – har fremdeles status som ”ikke-borgere” uten stemmerett og retten til å utøve visse yrker.

At Latvia og Estland på tross av denne type etnisk diskriminering i 2004 kunne bli medlem av Den europeiske union fremstår som et paradoks og i strid med verdiene EU hevder å være basert på. Europeiske menneskerettighetsorganisasjoner har heller ikke vist synderlig interesse for undertrykkelsen etniske russere og russiskspråklige utsettes for i de baltiske statene.

Trykket i Friheten 02.09.2017.

Dette innlegget ble publisert i Annet. Bokmerk permalenken.

1 svar til Undertrykkelse av russisk språk i Latvia

  1. Tilbaketråkk: Russere fremstilles som hunder og undermennesker i roman latviske skolebarn tvinges til å lese | Kaleidoskop

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s