Liberaleren Putin

Nylig publiserte Rossijskaja Gazeta, en avis som tilhører den russiske regjering, en artikkel om hvordan Vladimir Putin hadde oppsøkt menneskerettighets-aktivisten Ljudmila Aleksejeva for å gratulere henne på hennes 90-årsdag. Russisk Dagsrevy viste også en lengre reportasje om møtet mellom Putin og Aleksejeva og Aleksejevas liv og virke.

Personer som Aleksejeva er marginale i dagens Russland, og oppfatningene deres er av liten interesse. At Putin offentlig valgte å gratulere Aleksejeva er likevel et interessant signal.

Menneskerettighetsaktivister og liberalere er, mildt sagt, lite populære blant vanlige russere. Det skyldes at de forbindes med det statlige sammenbruddet og røverkapitalismen på 1990-tallet. Mange av dem har opptrådt som den rene femtekolonne ved å fordømme Putins styre i vestlige massemedier, ta til orde for en ”fargerevolusjon” i Russland, kreve at Krim må tilbakeleveres til Ukraina og liknende. Aleksejeva har vært mindre rabiat enn mange andre menneskerettighetsaktivister, og i 2000 gikk hun inn i en offentlig kommisjon som skulle gi myndighetene råd om menneskerettighetsspørsmål. Like fullt er det mange som misliker henne, og hun har vært utsatt for overfall og trusler.

Til tross for at verdiene Aleksejeva og hennes meningsfeller står for, for eksempel deres negative syn på den russiske staten, neppe samsvarer med verdiene til den tidligere KGB-offiseren Putin, og til tross for at personer som Aleksejeva er upopulære i brede befolkningsgrupper, valgte Putin å gratulere Aleksejeva. Hvorfor?

Svaret er trolig at Putin er langt mer liberal, pragmatisk og teknokratisk enn han vanligvis fremstilles som.

Les mer om Putins bakgrunn og verdier i min Putin-biografi.

Putin setter neppe særlig pris på det nærmest instinktmessige hatet til den russiske staten ”dissidenter” som Aleksejeva oppviser. Samtidig er han utmerket klar over at staten han styrer over på ingen måte er perfekt, og at vanstyre, maktmisbruk og korrupsjon forekommer mange steder. Er personer innstilt på å hjelpe til med å bekjempe disse problemene, for eksempel ved å gå inn i en kommisjon som arbeider med menneskerettighets-spørsmål, er Putin villig til å lytte til dem.

Dessuten ønsker Putin åpenbart å dempe uviljen mange russere har mot personer som Aleksejeva.

I sitt syn på kriminalitetsbekjempelse er Putin en liberaler, ja faktisk langt mer liberal enn mange vestlige politikere.

Til tross for at Russland har opplevd grusomme terroraksjoner, og til tross for at et klart flertall av den russiske befolkning er for dødsstraff, har Putin valgt å opprettholde moratoriet på fullbyrdelse av dødsstraff, som ble innført av Boris Jeltsin i 1996.

Mens antallet fengslede personer i de fleste land er økende, har antallet personer i russiske fengsler og straffekolonier fra 2006 til 2015 blitt redusert med nærmere 100 000 personer (fra ca 300 000 til ca 200 000).

Og på tv-møter med befolkningen har Putin forsvart en liberal kriminalpolitikk med at man bør lytte til fagfolk og deres oppfatninger om hvilke former for straff som faktisk bidrar til å redusere kriminaliteten.

Gitt at Putin er mer liberal enn det store flertall av russere og også enn de fleste medlemmer av den styrende eliten, er det naivt å tro at alternativet til Putin ville være et mer liberalt alternativ. Det er vestlige myndigheter selvsagt klar over. Når de med henvisning til demokrati, menneskerettigheter og liberale verdier likevel arbeider for å svekke Putins styre, for eksempel ved å støtte den utenomparlamentariske opposisjonen, er det grunn til å spørre hva de egentlig ønsker å oppnå.

Les kommentaren Putin, Navalnyj og Strelkov om at alternativet til Putin er ytterliggående nasjonalisme.

Dette innlegget ble publisert i Putin. Bokmerk permalenken.

5 svar til Liberaleren Putin

  1. Tilbaketråkk: Nikolaj II, pornografianklager og trusler mot kinoer | Kaleidoskop

  2. Tilbaketråkk: Russiske liberalere forbanner Trump | Kaleidoskop

  3. Tilbaketråkk: Overveldende tillitserklæring til Putin | Kaleidoskop

  4. Tilbaketråkk: En russisk Breivik | Kaleidoskop

  5. Tilbaketråkk: Rehabilitering av islamistiske ekstremister i Kasakhstan | Kaleidoskop

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s