Magert resultat

Som forventet kom det lite ut av møtet mellom Donald Trump og Vladimir Putin i tilknytning til G20-møtet i Hamburg 7. til 8. juli. Vestlige kommentatorer var før møtet urolige for at Trump ville la seg forføre av Putin og komme med i deres øyne farlige innrømmelser. De kan nå puste lettet ut.

Hverken i forhold til krisen i Ukraina eller borgerkrigen i Syria ble det oppnådd noe særlig. Mye av møtet mellom Trump og Putin dreide seg tilsynelatende om de lite konstruktive anklagene om russisk innblanding i det amerikanske presidentvalget. Det nærmeste man kan kalle tegn til en positiv utvikling, er at USA og Russland sist fredag ble enige om å opprette såkalte deeskaleringssoner i det sørvestlige Syria som skal overvåkes av russisk militærpoliti. Slike soner – som har til hensikt å skille den såkalte demokratiske opposisjonen fra andre islamistiske terrorister – har imidlertid uten hell blitt forsøkt opprettet tidligere, og det liten grunn til å tro at nå vi står foran en fredsløsning i Syria.

Den trolig mest talende kommentar til møtet mellom Trump og Putin – videreformidlet av Dagbladet til folk her på berget – kom BBC med. Den britiske statskringkasteren brakte til torgs et intervju med en kroppsspråkekspert som uttalte at Trump hadde inntatt en dominerende posisjon ved å legge hånden sin under armen på Putin da de to hilste på hverandre, og ved å klappe den russiske presidenten på skulderen. Putin, derimot, skal ha vært sky og ubekvem forsøkt å skjule dette ved å sitte på en demonstrativt avslappet måte. Ifølge kroppsspråkeksperten skal Putin dessuten ha hatt en tendens til å se i gulvet og å unngå øyekontakt.

Denne kommentaren er interessant av to grunner: For det første er den et eksempel på den systematiske nedrakkingen av Putin i stort og smått i vestlige massemedier. Å hilse med begge hendene, å dunke noen i ryggen og å sitte på en avslappet måte må alt sammen kunne betegnes som forsøk på å innta en dominerende posisjon, eller et tegn på at man selv er avslappet. Møtet mellom Trump og Putin kunne altså også ha vært beskrevet som møtet mellom en sikker og avslappet Putin som viste sin overlegenhet ved å sitte på en demonstrativt avslappet måte, mens Trump demonstrerte sin usikkerhet ved nærmest desperat å gripe Putin i hånden og å dunke ham i ryggen. Den ene utlegningen er knapt sannere enn den andre. Men BBC valgte altså å bruke denne subjektive synsingen til å lage en historie som kunne stille Putin i et negativt lys. Og en skokk av vestlige massemedier videreformidlet med stor glede dette tøvet.

For det andre – og det er alvoret i tøvet – viser BBC-kommentaren at den globalistiske eliten åpenbart er fornøyd med måten Trump håndterte møtet med Putin på. Siden det amerikanske presidentvalget har både amerikanske og europeiske massemedier – heriblant BBC som har opptrådt som den rene propagandasenderen for globalistene, blant annet ved å undergrave brexit og forhandlingene om Storbritannias utmeldelse av EU – bedrevet den rene hetskampanjen mot Trump. Nå har eliten åpenbart fått taket på Trump som knapt vil være i stand til å realisere sine løfter til velgerne om et bedre forhold til Russland, felles innsats for å bekjempe islamistiske terrorister og større fokus på USAs egne problemer. Derfor fremstiller medier som BBC ikke lenger Trump som en tulling, mannsgris og rasist, men som en ansvarlig statsmann som satte Putin på plass.

Om det som forventet kom lite ut av møtet mellom Trump og Putin, er verdenssituasjonen i sin helhet rimelig lys fra et russisk synspunkt. Russland samarbeider idag tett med Kina både politisk og økonomisk. I Midtøsten samarbeider Russland, Iran og Tyrkia, og Assad-regimet er i ferd med å vinne borgerkrigen i Syria og å nedkjempe de islamistiske terroristene. Forholdet mellom USA og EU er dårlig, blant annet som en følge av at Trump-administrasjonen har signalisert at den vil trekke seg fra internasjonale klimaavtaler. EU vil i de nærmeste årene måtte konsentrere seg om brexitforhandlingene og andre problemer. Det russiskfiendtlige Kiev-regimet i Ukraina har hverken USA, EU eller noen andre vilje eller evne til å hjelpe. EU vil i årene fremover bli stadig mer avhengig av import av russisk olje og gass. De vestlige økonomiske sanksjonene fungerer ikke og bidrar trolig bare til å fremme utviklingen av russisk næringsliv.

Dette satte selvsagt sitt preg på Putins opptreden på G20-møtet der han ikke bare møtte Trump, men også Angela Merkel, Emmanuel Macron, Recep Erdogan og andre ledere. Tilsynelatende var Putin den alle ville snakke med.

Se Putins pressekonferanse etter møtet med Trump her.

Les om den absurde granskingen av angivelig russisk innblanding i det amerikanske presidentvalget her.

Les om hvordan Trump har blitt fanget av den amerikanske ”dypstaten”, demokratiets stilling i vestlige land og i Russland og det vestlige demokratis krise her.

Publisert i Nettavisen 10.07.2017.

Dette innlegget ble publisert i Putin, Russisk utenrikspolitikk. Bokmerk permalenken.

1 svar til Magert resultat

  1. Tilbaketråkk: Lite interessant toppmøte | steigan.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s