Putin, Navalnyj og Strelkov

Alternativet til Putin er ikke en vestlig liberaler, men en person som denne mannen, nasjonalisten og opprørslederen Igor Strelkov.

For noen uker siden publiserte Aftenposten en artikkel, skrevet av Moskva-korrespondent Per Anders Johansen, om ”Unionen for krigsfanger i Donbass”, en organisasjon som prøver å hjelpe personer som har blitt tatt til fange av det russiskfiendtlige Kiev-regimet under borgerkrigen i Ukraina. Les artikkelen her. Artikkelen bør leses med en klype salt, for eksempel når det gis inntrykk av at det østukrainske opprøret ikke er noe annet enn verket til en håndfull russiske leiesoldater. Det artikkelen på en god måte viser, er imidlertid at det er mange i Russland som er bitre på Putin fordi han ikke gav sterkere støtte til det østukrainske opprøret etter statskuppet i Ukraina i 2014.

Russiske massemedier oppfordret våren 2014 til motstand mot Kiev-regimet, og folk ble oppmuntret til å støtte det østukrainske opprøret som krigsfrivillige. Mange var overbevist om at det østukrainske opprøret ville spre seg til det sentrale Ukraina, og at Kiev-regimet ville bryte sammen. Eller at det sørøstlige Ukraina som historisk sett aldri har vært tilknyttet Lillerussland (Ukraina), ville bli gjeninnlemmet i Russland. At det med helhjertet russisk støtte i 2014–15 ville ha vært enkelt å nedkjempe Kiev-regimet, eller å løsrive deler av Øst-Ukraina, kan det være liten tvil om.

Hvor mange russere som idag er skuffet over at Putin ikke gav mer støtte til det østukrainske opprøret, er vanskelig å si. Trolig dreier det seg om mange millioner.

At opprørslederen Igor Strelkov (Girkin) idag nærmest er en ikke-person som ikke nevnes av de statlige tv-kanalene, stemmer.

Det forunderlige er at vestlige korrespondenter ikke trekker inn den sterke nasjonalismen i dagens Russland – slik den for eksempel kommer til uttrykk hos personer som mener Putin har sveket det østukrainske opprøret – i sine analyser av russisk politikk.

Hvorfor spør de ikke om hvem og hva som eventuelt måtte være alternativet til Putin og dagens russiske ledelse?

Det burde være rimelig åpenbart at alternativet til Putin ikke er en dumsnill vestorientert liberaler som leverer Krim tilbake til Ukraina, bryter med Kina og tillater homomarsjer, men en person som Strelkov. Etter den statlige oppløsningen, røverkapitalismen og de utenrikspolitiske ydmykelsene av Russland på 1990-tallet er den russiske befolkning vaksinert mot vestlig liberalisme for mange tiår fremover, og Jabloko og andre vestorienterte og liberale partier appellerer i høyden til 5 prosent av befolkningen. En person som Strelkov, derimot, vil kunne appellere til flere titalls millioner av russere, for eksempel i en situasjon der Russland opplever en alvorlig økonomisk krise, eller dersom landet skulle bli tilføyd et ydmykende utenrikspolitisk nederlag.

Kanskje er den opposisjonelle bloggeren Aleksej Navalnyj ikke så veldig forskjellig fra nasjonalisten Igor Strelkov?

Skal Aleksej Navalnyj, bloggeren og korrupsjonsjegeren som av vestlige massemedier er utropt til en trussel mot Putin, gjøre seg forhåpninger om å nå ut til brede befolkningslag, vil han måtte appellere til nasjonalisme. Og skulle Navalnyj – som knapt har noe politisk program bortsett fra utnyttelse av misnøye og korrupsjonsavsløringer – mot alle odds komme til makten, vil han ikke kunne holde på den på noen annen måte enn ved uhemmet nasjonalisme, som er det eneste som vil kunne forene den brokete tilhengerskaren han i så fall vil måtte basere seg på. Mye kan sies om Navalnyj, men dum er han ikke. At Navalnyj skulle kunne bli en nyttig idiot for Vesten som Jeltsin som glemmer nasjonale interesser og selger unna naturressurser, slik vestlige kommentatorer synes å tro, er lite sannsynlig. Tvert imot vil en Navalnyj ved makten trolig bli en slags Frankenstein som vender seg mot et naivt Vesten som har heiet ham frem.

Man kan like det eller ikke, men alternativet til den pragmatiske selvhevdingen Putin står for, er ikke vestlig liberalisme, men ytterliggående nasjonalisme.

Les mer om pragmatikeren og realpolitikeren Vladimir Putin i min Putin-biografi.

Det bemerkelsesverdige ved Putin er hvor pragmatisk og innstilt på samarbeid med resten av verden han har vært siden han kom til makten i 1999/2000, og fortsatt er. I sine første år som president gjorde Putin nærmest desperate forsøk på å få til et samarbeid med USA og andre vestlige land, blant annet ved å oppmuntre de asiatiske tidligere sovjetrepublikkene til å stille baser til rådighet for amerikanerne med tanke på et angrep på Afghanistan etter terroraksjonene 11. september 2001. Senere – da Putin og den russiske ledelsen opplevde at de ikke fikk noe til gjengjeld – ble tonen kjøligere. Men Putin forble en pragmatiker og realpolitiker – også i situasjoner som det georgiske angrepet på Sør-Ossetia i 2008 og etter statskuppet i Ukraina i 2014.

Vestlige ledere anklager Putin for annekteringen av Krim og støtten til det østukrainske opprøret. Gjenforening av Krim med Russland og en begrenset støtte til den opprørske befolkningen i Øst-Ukraina var imidlertid en forsiktig og avmålt reaksjon på den totalt uansvarlige provokasjonen Vesten stod for ved å støtte et væpnet kupp i Ukraina, et område Russland med all mulig grunn betrakter som sin eksklusive innflytelsessfære. Under enhver annen leder enn den forsiktige realpolitikeren Putin ville den russiske reaksjonen ha blitt langt sterkere.

Når vestlige regjeringer støtter den russiske opposisjonen til tross for at deres egne russlandseksperter utvilsomt forteller dem at alternativet til Putin er ytterliggående nasjonalisme og flere konflikter mellom Russland og Vesten, kan det bare tolkes som at det eneste vestlige land har som mål i Russland, er å frembringe misnøye og kaos. Med tanke på at Russland er en kjernefysisk supermakt som besitter tusenvis av atomvåpen, er dette en uansvarlig og farlig politikk.

Les hva vestlige massemedier ikke vil fortelle om Aleksej Navalnyj her.

Les om hvor svak og splittet den utenomparlamentariske opposisjonen er i dagens Russland her.

Dette innlegget ble publisert i Putin, Russisk politikk. Bokmerk permalenken.

5 svar til Putin, Navalnyj og Strelkov

 1. Hanne Nabintu Herland sier:

  Hei Bjørn,

  Denne er lagt ut I dag, følg gjerne debattkommentarene og legg ut dine svar til dem. Ser det er flere russere. https://www.youtube.com/watch?v=7N1bliOsM3E&lc=z12sztv4qr2egniqo04cf3jg2zehy1qxve4

  Ser at videoen på norsk om Demoniseringen av Russland nå har 11000 views nå, totalt har Herland Rapporten over 150 000 views bare på to uker. Dette er jo forholdsvis tunge, intellektuelle programmer, og Norge er et lite land, det er egentlig litt av en suksess og sier mye om hvor interessert nordmenn flest er i nettopp denne typen analyser.

  SÅ GRATULERER til oss begge, og igjen TUSEN TAKK for dine supre programmer, vi gjør mer sammen etterhvert!

  GOD SOMMER!

  Mvh Hanne

  Kind regards,

  Hanne Nabintu Herland
  Founder and host of The Herland Report
  Historian of religions, author, TV producer
  Postbox 4041 Dreggen,
  5835 Norway

  The Herland Report
  http://www.theherlandreport.com
  ConCerva Productions
  Email – hannenabintuherland@outlook.com

  Facebook – Herland Rapporten Norwegian/norsk
  Facebook – The Herland Report English
  Twitter @HanneNabintuHer
  The Herland Report – Herland Rapporten WEB TV Youtube

  Liker

  • Det du gjør, er storartet. Videoene du har publisert, har allerede fått tusenvis av seere. Folk må virkelig være lei av løgnsenderen NRK og andre «mainstream» massemedier og lengte etter et alternativ.
   Prøver å følge med i kommentarene til intervjuene med meg og å svare på dem.
   Stå på!

   Liker

 2. Tilbaketråkk: Liberaleren Putin | Kaleidoskop

 3. Tilbaketråkk: Russlands kulturminister anklages for ekstremisme | Kaleidoskop

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s