En vår tids Otto Hampel

Grigorij Vitaljevitsj Kvasnjuk.

Den 11. juni iår døde den ukrainske journalisten og samfunnsaktivisten Grigorij Vitaljevitsj Kvasnjuk. Kvasnuk, født i 1948, arbeidet siden 1990-tallet som journalist, blant annet var han en tid redaktør for avisen Odesskij vestnik (Odessas budbringer). Han var også medlem av det russiskvennlige partiet Rodina (Fedrelandet), og satt i en periode i bystyret i Odessa.

Etter statskuppet i Ukraina i 2014 tok Kvasnjuk i klare ordelag avstand fra det nye, russiskfiendtlige regimet, som han oppfattet som fascistisk, og han begynte å kommentere begivenhetene i Ukraina på sin egen web-tv-kanal Pravda (Sannhet). Disse sendingene ble sett av millioner av ukrainere, og de ble også kjent i utlandet. Kvasnjuk tiltrakk seg – naturlig nok – oppmerksomheten til Kiev-regimets sikkerhetstjenester. Og da han døde, var han under etterforskning for ekstremisme, støtte til separatisme og liknende. I alt fikk Kvasnjuk laget 127 web-tv-kommentarer.

Offisielt døde Kvasnjuk av hjerteattakk. Om han i virkeligheten ble drept av ukrainske sikkerhetstjenester, slik hans tilhengere er overbevist om, er uklart. I dagens Ukraina der mange opposisjonspolitikere og journalister har blitt drept, ville det uansett bare ha vært et tidsspørsmål før han ble brakt til taushet.

Begravelsen av Kvasnjuk ble en antifascistisk manifestasjon. Ikke veldig mange mennesker hadde våget å møte frem. Men de som var til stede, fordømte i kraftige ordelag det fascistiske Kiev-regimet og lovet å videreføre Kvasnjuks opplysningsarbeid. En venn og meningsfelle, som også ble forfulgt av dagens ukrainske regime, fortalte om en samtale han hadde hatt med Kvasnjuk. ”Hvorfor flykter du ikke til Russland?” hadde han spurt. Kvasnjuk hadde svart: ”Dersom jeg flykter, du flykter, en tredje flykter, en fjerde flykter, hvem skal da bli igjen for å fortelle sannheten til det ukrainske folk?”

Fra den østtyske filmatiseringen av Jeder stirbt für sich allein.

Denne historien om et helt vanlig menneske som i et totalitært diktatur er villig til å risikere livet for å fortelle folk sannheten og å oppfordre dem til å gjøre motstand, minner om historien om det tyske ekteparet Otto og Elise Hampel – skildret i Hans Falladas Roman Jeder stirbt für sich allein (Den veien du går alene) – som under annen verdenskrig spredte anonyme postkort der de oppfordret til motstand mot Hitler-regimet. De ble halshogd i 1943.

Se video, som du garantert ikke får se på Dagsrevyen, av Grigorij Kvasnjuks begravelse her.

Se siste utgave av Pravda med Grigorij Kvasnjuk her.

Les om drapsforsøk og trusler mot opposisjonspolitikere i dagens Ukraina her.

Les om taxisjåføren som ble skutt i foten av livvaktene til en ukrainsk politiker fordi han nektet å fremføre en nasjonalistisk hilsen, her.

Les min kronikk i Nettavisen om massemedias desinformasjon om Ukraina her.

Dette innlegget ble publisert i Ukraina. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s