Jakobinsk demokrati

Maktkampen vi i dag er vitne til i USA, viser hvor lite funksjonsdyktig det vestlige demokrati er. Det amerikanske folk har valgt Donald Trump til sin president. Alt før Trump tiltrådte presidentembetet, ble han imidlertid utsatt for en systematisk sverte- og bakvaskelseskampanje som har tvunget ham til å kvitte seg med sentrale medarbeidere og å gå tilbake på flere av sine valgløfter.

Demokrati betyr folkestyre, altså at folkeflertallet bestemmer. Det burde tilsi at når en presidentkandidat eller et parti har vunnet et valg, burde de få en rimelig sjanse til å gjennomføre sine valgløfter. Så fikk befolkningen ta stilling til resultatet ved neste valg. Slik er det ikke i vestlige demokratier. Kapitalinteresser, mektige organisasjoner og ikke minst massemedia har full frihet til ikke bare å kritisere, men også å mistenkeliggjøre og sabotere den seirende presidentkandidatens eller det seirende partis politikk. Og folk opplæres til å tro at mindretallets mulighet til å motsette seg gjennomføringen av flertallets vilje er kjennetegnet på et demokrati, og at det er farlig dersom denne muligheten innskrenkes.

Resultatet er at vanlige mennesker knapt har noen mulighet til å forsvare sine interesser ved hjelp av stemmeseddelen. Dersom en presidentkandidat eller et parti som utfordrer det privilegerte mindretallets interesser, mot alle odds skulle vinne et valg, kan mindretallet – ikke minst på grunn av sin kontroll over massemedia og evne til å manipulere befolkningen – likevel forhindre at folkeviljen omsettes i praktisk politikk.

Hvem er demokrat? Vladimir Putin som styrer med støtte fra 70-80 prosent av befolkningen?

En sammenlikning av USA og Europa med Putins Russland kan være nyttig. Trump har størstedelen av eliten og massemedia mot seg. Resultatet er at han må kommunisere med befolkningen ved hjelp av twittermeldinger samtidig som hans makt reduseres ved hjelp av løgner spredt av massemedia, dommere og et statsapparat han ikke har kontroll over. At Trump skal kunne innfri sine valgløfter virker tvilsomt. I Europa har befolkningen i flere land stemt mot å gi mer makt til EU, men elitene har, vesentlig på grunn av sin kontroll over massemedia, klart å presse frem nye avstemninger, så oppbyggingen av Den europeiske union har kunnet fortsette.

Eller denne gjengen?

Vladimir Putin, derimot, satte etter sin overtakelse av presidentembetet i 2000 oligarkene på plass og fratok dem kontrollen over massemedia. Deretter gjenreiste han, ikke minst takket være kontrollen over de nasjonale tv-kanalene, med støtte fra 70–80 prosent av befolkningen staten og økonomien. Og Krim er blitt gjenforent med Russland.

Vurdert ut fra hensynet til maktbalanse, pluralisme og minoritetsvern er USA og andre vestlige land mer demokratiske enn Putins Russland. Dersom demokrati defineres som flertallets evne til å sette sin vilje igjennom, er Putins regime langt mer demokratisk enn vestlige demokratier.

I mange vestlige land er det i dag en økende mistro til både demokratiet og etablerte partier fordi vanlige mennesker opplever at deres ønsker og bekymringer ikke blir hørt. Skal demokratiet overleve som styringsform, må det trolig omformes i retning av det man kan kalle jakobinsk demokrati, altså demokrati forstått som realisering av folkeviljen. Folk må oppleve at de kan bedre sitt liv ved hjelp av stemmeseddelen. Da får hensynet til pluralisme og minoritetsvern heller komme i annen rekke.

Trykket i Dagen, 28. mars 2017.

Les min kommentar til granskingen av Donald Trump for hans angivelige forbindelser til den russiske ledelsen i Dagsavisen 24. mai 2017 her.

Dette innlegget ble publisert i Annet. Bokmerk permalenken.

5 svar til Jakobinsk demokrati

  1. Tilbaketråkk: Др Бјерн Дитлеф Нистад: Јакобинска демократија – СРБски ФБРепортер

  2. Tilbaketråkk: Nøkterne forventninger | Kaleidoskop

  3. Tilbaketråkk: Magert resultat | Kaleidoskop

  4. Tilbaketråkk: En forfeilet modell | Kaleidoskop

  5. Tilbaketråkk: Forblindet russlandsforskning | Kaleidoskop

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s