Oppgjør med oligarkene?

Ukrainske høyreekstremister angriper kontoret til den russiske Alfabanken i Kiev. Blir eiendommene til Petro Porosjenko og andre ukrainske oligarker neste mål?

Vi akter å ta et oppgjør med oligarkene, uttalte Semjon Sementsjenko, leder av den høyrenasjonalistiske militsgruppen ”Donbass” og radarepresentant, i anledning treårsdagen for valget av Petro Porosjenko til ukrainsk president i mai 2014. Dersom de høyrenasjonalistiske militsgruppene virkelig gjør opprør mot Porosjenko og oligarkklikken rundt ham, betyr dette enda et skritt mot totalt sammenbrudd i Ukraina.

Ifølge oppslag i Nezavisimaja Gazeta av 29. mai skal Sementsjenko ha uttalt at: ”Dette er ikke reprivatisering, ikke konfiskering. Dette er kontroll av hvorvidt et individ som har tilegnet seg folkets eiendom på visse betingelser, virkelig oppfyller disse betingelsene.” Dersom betingelsene ikke er oppfylt, skal det ifølge Sementsjenko – som anklager Porosjenko og oligarkene for å ha forrådt revolusjonen og å stå i ledtog med russerne – gjennomføres tiltak for å fremtvinge en reversering av privatiseringene, for eksempel ved at eiendomsbesitterne fysisk hindres i å disponere over de aktuelle eiendommene.

Dette er neppe tomme trusler. I januar-februar i år gjennomførte de høyrenasjonalistiske militsgruppene en blokade av de opprørskontrollerte områdene i Øst-Ukraina som de tvang Porosjenko til å gi sin støtte til. Ved vold og trusler har de dessuten tvunget russiske banker til å innstille sin virksomhet på ukrainsk territorium.

For Porosjenko og oligarkklikken rundt ham som strever med å tiltrekke seg utenlandske investeringer, er bilder av menn i kamuflasjeuniform som knuser vinduer i forretningsbygg, blokkerer adgangen til fabrikkområder og liknende, det siste de ønsker seg. Mye tyder imidlertid på at det er nettopp slike bilder vi vil få fra Ukraina i tiden fremover – i den grad massemedia i det hele tatt interesserer seg for hva som skjer i landet.

Konflikten mellom Porosjenko og hans oligarkvenner og de høyrenasjonalistiske militsgruppene må relateres til måten dagens ukrainske regime ble til på. For å kvitte seg med Viktor Janukovitsj som etter sin overtakelse av presidentembetet i 2010 hadde utviklet seg til en ”superoligark” som truet de øvrige oligarkene, støttet rivaliserende oligarker som Porosjenko Maidan-opprøret i 2013–14. Og de allierte seg med fascistiske og høyreekstremistiske grupperinger som Høyre sektor som var de som gjennomførte statskuppet i 2014.

Etter styrtingen av Janukovitsj brukte de nye makthaverne de høyreekstremistiske bandene til å bekjempe opprøret i Øst-Ukraina (hæren var i oppløsning, og soldatene ønsket ikke å skyte på sivilbefolkningen) og til å undertrykke indre opposisjon. Dessuten brukte rivaliserende oligarker de bevæpnede bandene i sine oppgjør om makt og eiendom, som da oligarken Igor Kolomojskij i mars 2015 brukte sin private milits mot det han betegnet som et ulovlig forsøk fra Porosjenkos side på å skaffe seg kontroll over det statlige oljedistribueringsselskapet Ukrtransnafta. Se her og her.

Oligarkene og høyreekstremistene slåss imidlertid om den samme ”kaken” i form av penger og eiendom. Og siden ukrainsk økonomi er i oppløsning, blir denne ”kaken” stadig mindre. Høyreekstremistene er åpenbart i ferd med å bli lei av å kjempe for et regime de ikke synes betaler dem godt nok. Og siden de er bevæpnet, er det fristende for dem å ta det de mener å ha krav på.

Se video av hvordan høyrenasjonalister nylig stormet administrasjonsbygningen i Lvov (Lviv) her.

Dette innlegget ble publisert i Ukraina. Bokmerk permalenken.

2 svar til Oppgjør med oligarkene?

  1. Tilbaketråkk: Kiev neste? | Kaleidoskop

  2. Tilbaketråkk: Leonid Kravtsjuk: Julija Timosjenko blir Ukrainas neste president | Kaleidoskop

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s