Drapsforsøk og trusler mot opposisjonspolitikere

Den ukrainske opposisjonspolitikeren Natalija Vitrenko foran den tilgrisede inngangen til sin leilighet.

Om morgenen 9. mai ble leder for Ukrainas progressive sosialistparti, Natalija Vitrenko, vekket av mennesker som hamret på døren til leiligheten hennes og forlangte å få snakke med henne. Vitrenko nektet å gå ut, med banking, skriking og trusler som resultat. Blant annet ble Vitrenko advart om at hun hadde å holde seg innendørs og ikke måtte forsøke å delta i feiringen av Seiersdagen 9. mai, altså av seieren over Hitler-Tyskland i Den store fedrelandskrigen 1941–45.

Vitrenko ringte til politiet som ankom etter en time. Politiet gjorde imidlertid ikke noe som helst for å pågripe eller skremme bort personene som hadde truet opposisjonspolitikeren, og forlot hurtig åstedet. Resultatet var at personene som hadde truet Vitrenko, gjenopptok sin aggressive atferd. Etter et par timer ringte Vitrinenko igjen til politiet, og den samme scenen gjentok seg. Politiet kom og trakk seg hurtig tilbake, og truslene fortsatte.

To dager etter denne hendelsen ble Vitrenko igjen oppsøkt av personer som hamret på døren til leiligheten hennes og skrek at de ville tale med henne. Vitrenko ringte igjen til politiet, og etter to oppringninger og fem timers venting ankom politiet og fikk satt en stopper for bråket. Klokken var da ett om natten.

Se intervju der Vitrenko forteller om disse hendelsene her. Av filmen fremgår det hvordan personene som truet Vitrenko, har tilgriset oppgangen hennes med å male ”Morder” og antirussiske og antisovjetiske slagord på veggene.

I intervjuet forteller Vitrenko at hennes partifelle Vladimir Martsjenko også ble truet hjemme i sin leilighet 9. mai. Personene som truet Martsjenko og hans familie, prøvde å ta seg inn i leiligheten ved å sprenge døren, men lyktes ikke i dette. Etter to oppringninger og mange timers venting ankom politiet Martsjenkos bopel, og personene som hadde prøvd å trenge seg inn i leiligheten, trakk seg tilbake.

Selv sier Vitrenko i intervjuet at hun oppfatter disse hendelsene som drapsforsøk, og ikke bare som trusler eller pøbelstreker. Og hun sier at aksjonene mot henne og Martsjenko trolig skjedde i samforstand med politiet.

Det er vanskelig å være uenig i disse påstandene. Hadde personene som truet Vitrenko og Martsjenko, lyktes i å ta seg inn i leilighetene deres, kunne de to opposisjonspolitikerne godt ha blitt drept. Drap på russiskvennlige politikere og journalister er som kjent ikke en sjeldenhet i dagens Ukraina.

Politiets opptreden kan vanskelig oppfattes på en annen måte enn som et signal om at det er fritt frem for å true opposisjonspolitikere og andre som er kritiske til dagens regime, eller endog å gå fysisk til angrep på dem.

Den ukrainske presidenten Petro Porosjenko (til høyre på bildet) deltar i en demonstrasjon for ytringsfrihet etter angrepet på det franske satiremagasinet Charlie Hebdo.

I beste fall betyr dette at det i dagens Ukraina med myndighetenes aktive medvirkning skapes et klima der personer som ikke liker regimets politikk, skremmes til taushet. I verste fall betyr det at dagens ukrainske regime fysisk tilintetgjør sine motstandere. Hensikten kan uansett knapt være noen annen enn at president Petro Porosjenko og oligarkklikken rundt ham i ly av terror og frykt skal få utplyndre befolkningen.

Hjemme står det litt annerledes til med respekten for ytringsfriheten og andre borgerlige rettigheter.

Selv kaller Vitrenko det som i dag foregår i Ukraina, for fascisme. Det er vanskelig å være uenig med henne.

Hvorfor fordømmer ikke vestlige politikere og menneskerettighetsaktivister det som i realiteten er etableringen av et fascistisk regime i et europeisk land med 40 millioner innbyggere?

Og hvorfor nekter vestlige massemedier å fortelle hva som i dag foregår i Ukraina? Hadde politiet i Putins Russland nektet å komme opposisjonspolitikere til unnsetning i en situasjon der de og deres boliger ble angrepet av ekstremister, ville det ha utløst krigsoverskrifter i vestlige aviser. Og bilder av de hatefulle slagordene ekstremistene eventuelt hadde tilgriset boligene til opposisjonspolitikerne med, ville ha blitt spredt rundt kloden av vestlige nyhetsbyråer. Nå er det total taushet.

Les mer om hvordan Ukrainas innenriksminister sparket politisjefer fordi politiet hadde prøvd å beskytte krigsveteraner og andre som ville feire Seiersdagen 9. mai, mot høyreekstremister her.

Les mer om taxisjåføren som ble skutt i bena av livvaktene til en ukrainsk politiker fordi han snakket russisk og nektet å fremføre en nasjonalistisk hilsen, her.

Trykket i Friheten 10. juni 2017.

Dette innlegget ble publisert i Ukraina. Bokmerk permalenken.

11 svar til Drapsforsøk og trusler mot opposisjonspolitikere

 1. Tilbaketråkk: En vår tids Otto Hampel | Kaleidoskop

 2. Tilbaketråkk: En besværlig massakre | Kaleidoskop

 3. Tilbaketråkk: Oligarkene ødela Ukraina | Kaleidoskop

 4. Tilbaketråkk: Ukrainas tragedie | Kaleidoskop

 5. Tilbaketråkk: Hvor er Holocaust-senteret? | Kaleidoskop

 6. Tilbaketråkk: Ukrainsk diplomat hyller holocaust | Kaleidoskop

 7. Tilbaketråkk: Russere er ikke mennesker | Kaleidoskop

 8. Tilbaketråkk: Dagens Ukraina: Russere er ikke mennesker. De kan det skytes på. | Derimot

 9. Tilbaketråkk: Den ukrainske hverdagsfascismen | Kaleidoskop

 10. Tilbaketråkk: Den ukrainske hverdagsfascismen | steigan.no

 11. Tilbaketråkk: Ukrainske radikalere henger dukker av folkevalgte | Kaleidoskop

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s