Skutt taxisjåfør

Livvaktene til Dmitro Jarosj gikk til angrep på taxisjåfør som snakket russisk, men fikk selv en på snuten.

For to dager siden ble en taxisjåfør i byen Kamenskoe i Øst-Ukraina banket opp og skutt i foten av to av livvaktene til Dmitro Jarosj, leder av Høyre Sektor og radarepresentant. Bakgrunnen for hendelsen skal ha vært at Høyre Sektor-medlemmene ble provosert av at taxisjåføren snakket russisk og nektet å gjengjelde deres nasjonalistiske hilsen, Ære til Ukraina! Ære til heltene!

Andre taxisjåfører kom sin kollega til unnsetning, og Høyre Sektor- medlemmene ble overmannet.

Se video av de avvæpnede Høyre Sektor-folkene og folks reaksjoner på hendelsen her.

En taxisjåfør som blir skutt i foten, er knapt oppsiktsvekkende i et land der flere politikere og journalister har blitt drept, og der myndighetene fortsatt ikke har foretatt seg noe som helst for å stille de ansvarlige for mordbrannen i Odessa 2. mai 2014, der ca 50 russiskvennlige aktivister ble brent levende, for retten.

Like fullt er det grunn til å reflektere over hendelsen i Kamenskoe siden den forteller mye om dagens Ukraina.

For det første forteller det som skjedde i Kamenskoe, at bevæpnede høyreekstremister har, eller tror at de har, makten på gatenivå, og at de bruker denne makten til å trakassere folk de misliker, for eksempel personer som snakker russisk.

For det annet forteller angrepet på taxisjåføren og en mengde liknende voldsepisoder at den ukrainske staten er i ferd med å gå i oppløsning. Politiet klarer ikke å beskytte befolkningen, og folk er henvist til å forsvare seg selv, slik taxisjåførene gjorde ved å ta opp kampen mot de bevæpnede Høyre Sektor-medlemmene.

For det tredje viser videoen av de avvæpnede høyreekstremistene og folks reaksjoner på oppførselen deres hvor upopulære Høyre Sektor og liknende høyrenasjonalistiske bander er, i det minste i Øst-Ukraina.

På videoen hører man hvordan folk skjeller ut Høyre Sektor-medlemmene, hvordan det blir krevd at noen filmer ansiktene deres, og hvordan det tas til orde for å henge dem. Hadde ikke politiet kommet Høyre Sektor-folkene til unnsetning, er det mulig at disse ville ha blitt lynsjet.

Kiev-regimet har malt seg inn i et hjørne. For å holde seg ved makten er president Petro Porosjenko og oligarkklikken rundt ham avhengig av at grupperinger som Høyre Sektor undertrykker og terroriserer befolkningen, og de må derfor godta at høyreekstremistene innretter seg mer eller mindre etter eget forgodtbefinnende. Samtidig opptrer de høyreekstremistiske bandene på en måte som provoserer stadig videre befolkningsgrupper. En dag vil avskyen mot regimet kunne bli større enn redselen for å bli skutt eller banket opp. Da er Porosjenkos dager talte.

Dette innlegget ble publisert i Ukraina. Bokmerk permalenken.

5 svar til Skutt taxisjåfør

  1. Sonja Krohn sier:

    Takk, dette er nødvendige opplysninger vi ikke får gjennom annen dekning av situasjonen i Ukraina.

    Liker

  2. Tilbaketråkk: Skyt opposisjonen | Kaleidoskop

  3. Tilbaketråkk: Skyt opposisjonen | steigan.no

  4. Tilbaketråkk: Drapsforsøk og trusler mot opposisjonspolitikere | Kaleidoskop

  5. Tilbaketråkk: En vår tids Otto Hampel | Kaleidoskop

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s