Mot åpen fascisme

Kiev-regimet er provosert over at politiet i deler av Øst-Ukraina prøvde å beskytte folk som ville markere Seiersdagen 9. mai, mot høyreekstremister.

Mye tyder på at dagens ukrainske regime – en oligarkklikk som styrer ved hjelp av en skjør allianse med høyreekstremistiske bander – er i ferd med å bevege seg mot åpen fascisme. Dette skyldes trolig en økende misnøye i befolkningen med vold, kaos, vanstyre og en økonomi i oppløsning.

Til tross for at de risikerte å bli banket opp av høyreekstremister, deltok titusener av ukrainere i demonstrasjoner for å markere Seiersdagen 9. mai, altså seieren over Hitler-Tyskland i Den store fedrelandskrigen. Dette skriver jeg om her.

På et par steder i Øst-Ukraina prøvde lokale politimyndigheter å beskytte krigsveteraner og andre som markerte Seiersdagen, mot høyreekstremistene.

Og innenriksminister Arsen Avakov (til høyre på bildet) sparker politiledelsen.

Dette har åpenbart provosert dagens ukrainske makthavere. På Facebook offentliggjorde Kiev-regimets innenriksminister, Arsen Avakov, 10. mai en uttalelse om at han hadde sparket politiledelsen i Dnepropetrovsk oblast og Dnepr by på grunn av politiets opptreden under demonstrasjonene. Se her.

Andre går lenger i sitt oppgjør med krigsveteranene og vanlige borgere som de hevder er forrædere og femtekolonnister.

Leder av Høyre Sektor og Rada-representant Dmitro Jarosj kritiserer myndighetene for ikke å ha tydd til mer drastiske tiltak enn utrenskinger i politiet i oppgjøret med de forræderske ”koloradobillene”. Se her.

Den Kiev-lojale ordføreren i Dnepr, Boris Filatov, tar til orde for å danne frikorps av den type man hadde i Tyskland på 1920-tallet for å bekjempe aksjoner som markeringen av Seiersdagen. Se her.

Rada-representant Andrej Denisenko tar til orde for å behandle krigsveteraner og andre angivelige forrædere på samme måte som man behandlet russiskvennlige femtekolonister i Odessa 2. mai 2014 og i Mariupol 9. mai 2014, altså ved å massakrere flere titall av dem. Se her.

(Uttalelsene til de ukrainske politikerne på deres Facebook-sider er hentet fra et russisk debattprogram der temaet var hvordan man burde forholde seg til personer som hånet Seiersdagen og krigsveteranene.)

Innenriksministeren i et land sparker politiledelsen fordi politiet prøver å beskytte krigsveteraner og vanlige borgere mot voldelige høyreekstremister.

Krigsveteraner og andre som ønsker å feire nedkjempingen av Hitler-Tyskland, betegnes av parlamentsmedlemmer som insekter, forrædere og femtekolonnister, og det tas til orde for å drepe dem.

Dette skjer i et land der flere regimekritiske journalister og politikere har blitt drept, der kommunistpartiet er forbudt, og der det er vedtatt lover som gjør det straffbart å kritisere 1930- og 1940-tallets fascister og høyrenasjonalister, altså personer og grupperinger som under annen verdenskrig stod bak drapene på hundretusener av jøder og polakker.

Hva er dette om ikke fascisme?

Hvorfor tier NRK og andre ”mainstream” massemedier om det som åpenbart er fremveksten av et fascistisk regime i et europeisk land med 40 millioner innbyggere?

Og hvorfor protesterer ikke våre myndigheter og menneskerettighetsorganisasjoner?

Trykket i Friheten 27. mai 2017.

Dette innlegget ble publisert i Ukraina. Bokmerk permalenken.

8 svar til Mot åpen fascisme

 1. Stig Karlsen sier:

  Det er jo helt logisk -våre myndigheter (og opposisjonen) gjør alt for å tekkes terrorstaten USA-og vil aldri finne på å kritisere «frihetens land» ,så våre allierte vil aldri bli kritisert,nei,vi er heller med på å utføre folkemord overalt USA ønsker det…..og menneserettsorganisasjonene? De samme som finansierte og helgenerklærte ISIS i Syria?Slutt å drømme-det vil aldri skje,men ikke noe problem så lenge de kan skylde på Russland

  Liker

 2. Tilbaketråkk: Skyt opposisjonen | Kaleidoskop

 3. Tilbaketråkk: Skyt opposisjonen | steigan.no

 4. Tilbaketråkk: Drapsforsøk og trusler mot opposisjonspolitikere | Kaleidoskop

 5. Tilbaketråkk: Advarsel eller egenrådighet? | Kaleidoskop

 6. Tilbaketråkk: Bjørn D. Nistad: Ny stat proklamert med Donetsk som hovestad | Derimot

 7. Tilbaketråkk: Ukrainsk diplomat hyller holocaust | Kaleidoskop

 8. Tilbaketråkk: Den ukrainske hverdagsfascismen | Kaleidoskop

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s