Suverenitet, sterkt forsvar og fornyelse

Sergej Karaganov, realpolitiker, liberaler og utenrikspolitisk guru.

Sergej Karaganov, realpolitiker, liberaler og utenrikspolitisk guru.

For et par uker siden opptrådte Sergej Karaganov, leder av Råd for utenriks- og forsvarspolitikk, som regnes som en slags utenrikspolitisk guru i dagens Russland, med et foredrag om temaet ”Russland og USA: Kan vi vente oss endringer?”. Karaganov hadde lite nytt å komme med om Donald Trump og USA, men interessante betraktninger om andre spørsmål.

Karaganovs syn på Trump var at han representerte en utfordring for den kosmopolitiske og globalistiske amerikanske eliten siden han ikke tilhørte denne eliten og hadde andre verdier. Samtidig var han en tilbakevending til hovedlinjen i amerikansk politikk, nemlig konsentrasjon om egne interesser.

Karaganov mente dessuten at Trump var langt mer suksessfull enn vestlige globaliseringsvennlige massemedier gav inntrykk av, for eksempel ved at han forsvarte kullindustrien og amerikanske arbeidsplasser. Dette, og ikke alt rotet Trump angivelig hadde stelt i stand, var hva som opptok vanlige amerikanere.

At Trump ville bli gjenvalgt for fire nye år var derfor på ingen måte usannsynlig, kanskje heller det mest realistiske scenarioet.

Dette var knapt noen oppsiktsvekkende analyse av amerikansk politikk.

Karaganovs budskap med henblikk på de russisk-amerikanske relasjonene var at det var tvilsomt om USA noen gang ville bli en venn av Russland, og at man burde slutte å ha forventninger om at en ny amerikansk administrasjon ville fore til et ”tøvær” og en bedre verden.

Også da Barack Obama kom til makten i 2009 håpet mange i Russland på et bedret forhold til USA. Her trykker Russlands utenriksminister Sergej Lavrov og USAs daværende utenriksminister, Hillary Clinton, på en «Reset»-knapp.

Slike forventninger hadde man hatt til nesten hvert maktskifte i Washington. Og hver gang var man blitt skuffet.

Det å håpe på at noen andre, for eksempel en ny amerikansk president, skulle komme og løse ens problemer som en slags eventyrprins, var ifølge Karaganov et uheldig trekk ved russisk kultur man burde ta et oppgjør med.

Fremfor å beskjeftige seg med Trump og USA burde Russland konsentrere seg om å virkeliggjøre sine strategiske interesser.

Dette burde skje ved at Russland vendte seg mot Østen og gjorde seg til en euroasiatisk stormakt, ved at forbindelsene til landene i sør ble bedret, og ved at den islamistiske trusselen ble nedkjempet.

Når dette var gjort, kunne Russland med styrke vende seg mot Europa.

Man burde ikke ha noen illusjoner når det gjaldt Europa, understreket Karaganov. Europa befant seg i en verdimessig, politisk og økonomisk krise det ville ta minst 15–20 år å komme seg ut av.

Før Europa måtte lykkes i å overvinne krisen, hadde det ingen hensikt å prøve å få til et tett samarbeid med de europeiske statene.

At det var krefter som Marine Le Pen som måtte stå for denne fornyelsen, og at EU og globalismen måtte brytes ned, var Karaganov ikke i tvil om.

Faren for en storkrig var ifølge Karaganov blitt kraftig redusert i de siste to–tre årene. Russland hadde ikke bare opprettholdt sin kjernefysiske slagkraft, men også økt sin øvrige militære kapasitet og vist at landet om nødvendig var villig til å bruke våpenmakt for å forsvare sine interesser.

Dette hadde tvunget USA og Nato til å oppgi sine planer om fortsatt ekspansjon østover og press mot Russland til fordel for en mer realistisk politikk.

Den russiske støtten til Assad-regimet i Syria betraktet Karaganov som riktig og nødvendig. Hadde det ikke vært for denne støtten, ville islamistisk terrorisme ha spredt seg til Kaukasus slik at man risikerte en ny tsjetsjeniakrig.

Grunnlaget for russisk utenrikspolitikk burde være suverenitet og et sterkt forsvar, oppsummerte Karaganov sine betraktninger om dagens verden og Russlands plass i denne. Suverenitet og et sterkt forsvar forutsatte samtidig en moderne og effektiv økonomi og et moderne og effektivt samfunn. En slik økonomi og et slikt samfunn var det fremdeles nødvendig å skape.

Dette foredraget forteller trolig mye om hvordan dagens russiske styringselite oppfatter verden og Russlands utfordringer og muligheter.

Man har – eller mener å ha – en realistisk tilnærmning til virkeligheten, man har liten tro på globalisme og nedbygging av statlig suverenitet, man oppfatter USA og Vesten som en geopolitisk motstander, man er opptatt av å nedkjempe islamistisk terrorisme, og man har kanskje for optimistiske forventninger om hva som kan komme ut av et samarbeid med Kina og tettere bånd til landene i sør.

Selv er Karaganov en interessant skikkelse i russisk politikk og samfunnsliv som kombinerer forsvar for en sterk stat og realpolitikk med bekjennelse til liberale verdier.

Les mer om det russiske synet på Marine Le Pen og forventningene til Donald Trump før hans tiltredelse av presidentembetet her og her.

Dette innlegget ble publisert i Russisk utenrikspolitikk. Bokmerk permalenken.

15 svar til Suverenitet, sterkt forsvar og fornyelse

 1. Bernt Oftestad sier:

  Veldig glad for den innsikt du gir.

  Liker

 2. Tilbaketråkk: Bjørn D. Nistad: Hva kan vi vente oss av Russland | Derimot

 3. Tilbaketråkk: Nøkterne forventninger | Kaleidoskop

 4. Tilbaketråkk: Møtet Trump-Putin: Nøkterne forventninger Møtet mellom XI og Putin langt viktigere | Derimot

 5. Tilbaketråkk: Tyskerne er lei av Angela Merkel | Kaleidoskop

 6. Tilbaketråkk: Et viktig møte i Teheran | Kaleidoskop

 7. Tilbaketråkk: Strid om utenrikspolitikk i den russiske eliten | Kaleidoskop

 8. Tilbaketråkk: Strid om utenrikspolitikk i den russiske eliten | steigan.no

 9. Tilbaketråkk: Strid om utenrikspolitikk i den russiske eliten - Norgesavisen.no

 10. Tilbaketråkk: Geopolitikkens vannglass | Kaleidoskop

 11. Tilbaketråkk: Putin soler seg i glansen av Xi Jinping | Kaleidoskop

 12. Tilbaketråkk: USA har gjort Midtøsten til Hollywood | Kaleidoskop

 13. Tilbaketråkk: Forblindet EU-parlament vedtar russofobiske resolusjoner | Kaleidoskop

 14. Tilbaketråkk: Russland kjenner ikke sine muligheter | Kaleidoskop

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s