Det franske presidentvalget sett fra Moskva

Knuser Marine Le Pen «glasstaket» ved å bli valgt til fransk president? Det ville man ha oppfattet som et mirakel i Moskva.

Europeiske politikere, kommentatorer og journalister oppfatter nasjonalisten Marine Le Pen som en trussel, og er glade for at den EU-vennlige Emmanuel Macron etter alle solemerker vil bli valgt til fransk president i annen valgomgang 7. mai. Russiske politikere og massemedier, derimot, fremstiller Le Pen som det franske folks sjanse til å befri seg fra en gjennomkorrupt elite, ja nærmest som en vår tids Jeanne d’Arc.

De eneste franske politikerne som har blitt noenlunde pent omtalt av russiske massemedier, er Le Pen, den moderat konservative Francois Fillon, som har blitt fremstilt som et offer for en svertekampanje fra den globalistiske elitens side, og den venstresosialistiske kandidaten Jean-Luc Melénchon, som har blitt fremstilt som en velmenende, men svak kandidat som trolig ville ha blitt et gissel for elitens interesser.

De øvrige politikerne, inkludert den sittende presidenten, Francois Hollande, har blitt fremstilt som arrogante, korrupte og i utakt med folkemeningen.

Macron fremstilles som en opportunist uten ryggrad hvis folkelige oppslutning skyldes pr-konsulenter og politisk reklame betalt av eliten, kombinert med de elitekontrollerte massemedienes svertekampanje mot Le Pen og andre opposisjonskandidater. Dessuten har ”frynsete” sider ved Macrons privatliv, som hans forhold til sin 24 år eldre tidligere lærerinne, blitt behørig kommentert.

At russiske politikere og kommentatorer har dette synet på det franske presidentvalget er knapt til å undres over. Le Pen har uttrykt støtte til både Krims gjenforening med Russland i 2014, Russlands håndtering av krisen i Ukraina og den russiske støtten til Assad-regimet i Syria. Dessuten er hun mot EU, kritisk til USA og for å avvikle de vestlige økonomiske sanksjonene mot Russland.

Den franske statslederen Charles de Gaulle (1890-1970) som i 1966 meldte Frankrike ut av Natos militære samarbeid, oppfattes som en helt i Russland.

Fillon er for samarbeid med Russland både for å løse krisen i Ukraina og for å nedkjempe de islamistiske terroristene i Syria. Og han vil at Frankrike skal føre en selvstendig utenrikspolitikk i forhold til USA. Han representerer således en videreføring av arven etter Charles de Gaulle, som man i Moskva har stor respekt for.

Melénchon som er kritisk til både Nato og EU, er selvsagt også en mann man i Moskva godt kunne ha tenkt seg som fransk president.

Le Pen, Fillon og Melénchon står dessuten for statlig suverenitet og folkenes rett til selv å bestemme sin fremtid, og representerer dermed det samme politiske programmet som Vladimir Putin og nesten alle russiske politikere bekjenner seg til.

Macron, derimot, som er tilhenger av samarbeid med EU, Nato og USA, og som bekjenner seg til globalisering, markedskreftenes frie spill og nedbygging av statlig suverenitet, representerer den type politikere man i Moskva ikke ønsker at skal innta regjeringskontorene i vestlige land.

Noe som forklarer den russiske interessen for det franske presidentvalget, er for øvrig at det har betydelige likheter med det russiske presidentvalget i 1996.

I den statlige oppløsningens og røverkapitalismens Russland på 1990-tallet var mistroen til den politiske eliten minst like stor som i Frankrike i dag, og mange regnet med at kommunistlederen Gennadij Zjuganov ville vinne presidentvalget. Det som – i tillegg til storstilt valgfusk – gjorde at Boris Jeltsin ble gjenvalgt som president, var en massiv svertekampanje som fremstilte Zjuganov som en ny Stalin og tilhenger av sovjetisk totalitarisme.

Dessuten fikk velgerne høre at det var en ”ny” Jeltsin som brydde seg om vanlige folks livsvilkår som stilte til valg, og ikke den ”gamle” Jeltsin som hadde innført røverkapitalisme og latt de forhatte oligarkene utplyndre befolkningen.

Og tilnærmet alle massemedier støttet Jeltsin og advarte mot Zjuganov.

Situasjonen var altså mer eller mindre den samme som i Frankrike i dag. Folk stemte ikke på Jeltsin fordi de likte det han stod for, men fordi de fryktet hva Zjuganov kunne komme til å gjøre dersom han kom til makten. Akkurat som et flertall av franskmennene trolig vil stemme på Macron, som nesten alle egentlig misliker, fordi de har blitt skremt med at Le Pen nærmest er en ny Hitler.

Og på samme måte som Jeltsin ble fremstilt som en ”ny” Jeltsin som brydde seg om vanlige folk, fremstilles den tidligere finansministeren, liberalisten, bankmannen og hyperkapitalisten Macron nå som en ”ny” Macron med sosialt sinnelag.

Og nesten alle massemedier støtter Macron og den politiske eliten.

Misnøyen, oppgittheten og politikerforakten som i dag preger Frankrike og andre vestlige land, er noe den russiske ledelsen utvilsomt har registrert. Gitt dagens geopolitiske konflikter er dette en misnøye man fra russisk side selvsagt vil forsøke å øke, for eksempel ved å bruke den populære tv-kanalen RT (tidligere Russia Today) til å kringkaste oppfatningene til høyrepopulister og andre misfornøyde grupperinger.

I den forbindelse blir det spennende å se om russiske etterretningstjenester har kompromitterende materiale om Macron (som noen mener at de har), og om de i så fall vil offentliggjøre dette før andre valgomgang.

Macron vil nesten sikkert bli valgt til president. Men det er ikke likegyldig hvorvidt han blir valgt med støtte fra 80 eller 60 prosent av befolkningen. Dersom Macron – som ikke har noe parti å støtte seg på – blir valgt med støtte fra bare 60 prosent av folket, vil oppløsningen av den hardt plagede femte franske republikk fortsette.

Gitt at Le Pen ikke vinner presidentvalget, er det noe man i Moskva trolig vil oppfatte som hensiktsmessig.

Dette innlegget ble publisert i Annet. Bokmerk permalenken.

7 svar til Det franske presidentvalget sett fra Moskva

 1. Bernt Oftestad sier:

  Takk for nok en reflektert og interssant artikkel.

  Liker

 2. Hanne Nabintu Herland sier:

  Hei Bjørn,
  Har lagt ut podcasten fra Jonas Sætre med deg i egen sak nå. http://www.hannenabintuherland.com/nyhetshjul/uten-filter-podcast-med-bjorn-ditlef-nistad-norge-er-et-av-de-landene-i-verden-sett-bort-fra-diktaturer-der-du-har-minst-ytringsfrihet/

  Mvh Hanne og takk for sist! Du hører fra meg!

  Liker

 3. Tilbaketråkk: Suverenitet, sterkt forsvar og fornyelse | Kaleidoskop

 4. Tilbaketråkk: Tyskerne er lei av Angela Merkel | Kaleidoskop

 5. Tilbaketråkk: Pravda fryder seg over Sverigedemokratenes fremgang | Kaleidoskop

 6. Tilbaketråkk: Pravda fryder seg over Sverigedemokratenes fremgang | Debatt1

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s