Grotesk uttalelse

Terroraksjonen i Beslan i 2004.  Modige sikkerhetsstyrker og frivillige reddet flere hundre barn fra å bli massakrert av terroristene.

Den europeiske menneskerettighetsdomstol kom i dag med en uttalelse der russiske myndigheter anklages for ikke å ha forhindret terrorangrepet på barneskolen i Beslan i 2004, og for å ha stormet skolen på en måte som resulterte i at et unødvendig høyt antall av gislene ble drept.

Denne uttalelsen kan ikke betegnes som noe annet enn grotesk.

Ifølge Menneskerettighetsdomstolen skal russisk etterretning ha hatt ”spesifikk informasjon om et planlagt terrorangrep i området, knyttet til en utdanningsinstitusjon”, uten at dette førte til at det ble gjennomført sikkerhetstiltak som kunne ha avverget terrorangrepet på skolen i Beslan.

Hvor har domstolen disse opplysningene fra? Etterretningstjenester gir vanligvis ikke innsyn i hvilken informasjon de måtte være i besittelse av.

Insinuerer dommerne at russiske myndigheter med overlegg lot terroristene gjennomføre skolemassakren?

I så fall bør de åpent si dette og legge frem bevis for påstanden.

Hva skulle myndighetene ha å vinne på terroraksjonen i Beslan? Vil ikke en terroraksjon være en belasting for ethvert regime?

Vanligvis anklager menneskerettighetsindustrien Russland og andre stater for å bruke for tøffe midler til å bekjempe terrorister og separatister, og for å gi for store fullmakter til sikkerhetstjenester og militære.

Nå anklages russiske myndigheter for å ha gjort for lite for å avverge en terroraksjon og for ikke å ha lyttet til sikkerhetstjenestene.

Damn if you do and damn if you don’t.

Veldig mye gikk galt under terroraksjonen i Beslan. Det er naturlig at det oppstår en mengde rykter, at folk har spørsmål de opplever at de ikke får svar på, og at en del av de etterlatte er kritiske til myndighetenes opptreden.

At Menneskerettighetsdomstolen laster russiske myndigheter for tragedien kan det imidlertid knapt komme noe godt ut av.

Det blir som om en utenlandsk domstol skulle laste norske myndigheter for alt som gikk galt i tilknytning til Anders Behring Breiviks terroraksjon.

Eller hva med ofrene for islamistiske terroraksjoner i Europa? Skal de kunne gå til Menneskerettighetsdomstolen og kreve at myndigheter og politikere stilles til ansvar for å ha ført en asyl- og innvandringspolitikk som beviselig har resultert i terror, og som enhver burde ha visst at statistisk sett måtte føre til terror?

Å legge deler av ansvaret for Beslan-tragedien på myndighetene og dermed nærmest å sidestille russiske myndigheter og terroristene er hårreisende.

President Vladimir Putins pressetalsmann Dmitrij Peskov har betegnet uttalelsen til Menneskerettighetsdomstolen som «fullstendig uakseptabel».

Dette uttrykker trolig hva de fleste russere mener om uttalelsen.

Uttalelsen til Menneskerettighetsdomstolen om Beslan inngår i en serie med angrep på russiske myndigheter og Russland som omfatter alt fra det storpolitiske spillet om Syria og Ukraina til anklager om dopede idrettsutøvere.

Drap på flere titalls prorussiske journalister og politikere i Ukraina eller mordbrannen i Odessa i 2014, som Kiev-regimet ikke har gjort noe for å oppklare, derimot, er det ingen som bryr seg om.

Blant de fleste russere skaper dette et inntrykk av at verden er mot Russland, og at man må slutte opp om Putin, myndighetene og deres politikk.

Russiske myndigheter har lenge vært irritert over Menneskerettighetsdomstolen, som oppfattes som antirussisk. Kanskje er uttalelsen om Beslan dråpen som får begeret til å renne over slik at Russland offisielt erklærer at landet ikke betrakter seg som bundet av domstolens avgjørelser?

Et slikt brudd med dommerkollegiet i Strasbourg vil myndighetene ha solid folkelig støtte til, ikke minst etter den krenkende uttalelsen om Beslan.

 

Homofile sendes i «konsentrasjonsleire» skrev Dagsavisen under dette bildet av den tsjetsjenske lederen Ramzan Kadyrov (11.04.2017).

PS I dag har jeg hatt en ringerunde til norske riksaviser knyttet til en annen svertekampanje mot Russland, nemlig meldingene om at det skal være konsentrasjons- eller fangeleirer for homofile i Tsjetsjenia. Jeg prøvde å forklare journalistene at synet på homofili og homofile blant tsjetsjenere og andre kaukasiere er så negativt at det er utenkelig at noen skulle prøve å leve som homofil i Tsjetsjenia, og at det derfor heller ikke er noen homofile å plassere i denne typen leirer.

Noen av journalistene var mottakelige for logiske argumenter, andre ble sinte. Det jeg er rimelig sikker på, er at selv ikke de av journalistene som var enige med meg, vil skrive noe som går mot menneskerettightsindustriens anklager om konsentrasjonsleirer.

Det er nok for farlig.

Dette innlegget ble publisert i Annet, Massemedias russlanddekning. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s