Tøffere Putin?

Vil Putin etterkomme folkekravet om gjeninnføring av dødsstraff for terrorister?

Terroraksjonen på metroen i St. Petersburg 3. april 2017 har krevd 14 dødsofre, og flere titalls personer er skadet. En bombe nummer to ble etter den første eksplosjonen på metroen funnet og uskadeliggjort. Den russiske befolkningen er naturlig nok opprørt og krever tiltak mot terroren. Betyr dette at vi som en følge av terroraksjonen og en opprørt befolkning vil få se en tøffere og mer autoritær Putin, for eksempel ved at han sørger for at dødsstraffen blir gjeninnført?

Få i Vesten er klar over det, men Putin er en liberal person når det gjelder straff og kriminalitetsbekjempelse.

Høsten 1999, kort tid etter Putins utnevnelse til statsminister, ble Moskva og andre russiske byer rammet av en serie med bombeattentater mot boligblokker knyttet til konflikten i Tsjetsjenia, som drepte nærmere 300 mennesker. Senere, etter valget av Putin til president i 2000, opplevde den russiske befolkningen terroraksjonen på Dubrovka-teateret i Moskva (2002) som resulterte i at 133 personer omkom, skolemassakren i Beslan (2004) der flere hundre skolebarn ble drept, og andre terroraksjoner.

Selv i denne situasjonen – da russiske myndigheter førte en kamp på liv og død mot internasjonal terrorisme, og befolkningen høylydt krevde død over terroristene – valgte Putin å opprettholde moratoriet på gjennomføring av dødsstraff, som var blitt innført under Jeltsin i 1996.

Selv ikke Nurpasji Kulaev, den overlevende terroristen fra skolemassakren i Beslan, endte med en kule i bakhodet.

Meningsmålinger har vist at et klart flertall av den russiske befolkningen har vært og er for en gjeninnføring av dødsstraffen. Således var oppslutningen om dødsstraff i 2002, 2012 og 2013 henholdsvis 68, 61 og 54 prosent.

Når befolkningen har avfunnet seg med avskaffelsen av dødsstraffen, skyldes dette en kombinasjon av tillit til Putin og myndighetene og det faktum at det ikke har vært større terroraksjoner på russisk jord etter skolemassakren i Beslan i 2004.

Det har vært terroraksjoner, men disse har bare funnet sted i Kaukasus-regionen, og de sivile tapene har vært små.

Også i andre spørsmål knyttet til straff og kriminalitetsbekjempelse har Putin opptrådt som en liberaler. Blant annet har han sørget for at færre idømmes frihetsberøvelse, og for at mindreårige lovbrytere behandles mer humant.

Mens mer enn 300 000 personer ble dømt til opphold i fengsel eller fangeleir i 2006, var antallet som ble idømt denne type straff i 2015 redusert med nesten 100 000. Og antallet dømte  mindreårige lovbrytere var blitt redusert med med 75 prosent.

(Tallene ble fremlagt av presidenten i Høyesterett, Vjatsjeslav Lebedev, på et møte mellom Putin og russiske dommere 6. desember 2016 der temaet var reformer for å effektivisere og humanisere rettsvesenet.)

I tv-møter med befolkningen og ved andre offentlige opptredener har Putin forsvart sin liberale kriminalpolitikk med at man i spørsmål om forbrytelse og straff bør lytte til fagfolk og deres oppfatninger om hvilke former for straff som faktisk bidrar til å redusere kriminaliteten.

Putins liberale holdninger kolliderer imidlertid med oppfatningene til et klart flertall av befolkningen, ikke minst i synet på dødsstraff. Og i Dumaen har det allerede blitt reist krav om gjeninnføring av dødsstraff for terrorister.

Putin er en liberaler, og et klokt hode har karakterisert ham som ”tyskeren i Kreml”. Samtidig er han imidlertid en realpolitiker som har forstått at lovene i et samfunn ikke i for stor grad må avvike fra oppfatningene til befolkningen, og at det er dumt av en leder å legge seg ut med folkemeningen.

Hvordan Putin vil forholde seg til spørsmålet om gjeninnføring av dødsstraffen dersom det skjer nye terroraksjoner, er uklart.

Dette innlegget ble publisert i Putin, Russisk politikk. Bokmerk permalenken.

1 svar til Tøffere Putin?

  1. Tilbaketråkk: En russisk Breivik | Kaleidoskop

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s