Et anslag mot kulturelt samarbeid

Ifølge Kiev-regimet utgjør Julija Samojlova en trussel mot Ukrainas nasjonale sikkerhet.

Ukrainske myndigheter har nektet den russiske artisten Julija Samojlova innreise til årets Melodi Grand Prix-finale i Kiev. Grunnen er at Samojlova i 2015 deltok på en konsert på Krim, som ukrainerne betrakter som russiskokkupert ukrainsk territorium. Dersom Den europeiske kringkastingsunion ikke griper inn og sikrer Samojlova adgang til finalen, vil dette bety et hardt anslag mot den type kulturutveksling over landegrensene arrangementer som Melodi Grand Prix har til hensikt å fremme.

[Her fremfører Julija Samojlova den russiske vinnermelodien for årets Melodi Grand Prix-finale.]

Det er mengder av konflikter i verden. Dersom disse blir trukket inn i kulturelle og sportslige arrangementer, vil disse bryte sammen. Det har arrangørene av Melodi Grand Prix forstått, og de har derfor forbudt sanger med et politisk innhold. Den ukrainske vinneren av fjorårets Melodi Grand Prix-finale, Susana Camaladinova, burde følgelig ha vært diskvalifisert siden hun opptrådte med en sang knapt noen var i tvil om at var rettet mot den russiske anneksjonen av Krim i 2014.

Fra et russisk synspunkt ble Krim på en lovlig måte opptatt i Den russiske føderasjon ved folkeavstemningen i mars 2014. At ukrainske myndigheter forsøker å straffe russiske statsborgere fordi disse gjør noe som i henhold til russisk lovgivning er fullstendig lovlig, for eksempel å delta på kulturarrangementer på Krim, er uakseptabelt.

Norske artister bør boikotte årets Melodi Grand Prix-finale dersom Samojlova ikke får delta. Ikke bare i solidaritet med Samojlova, men fordi alle artister og kunstnere risikerer å bli rammet dersom kunstneres opptreden og kulturarrangementer blir trukket inn i politiske stridigheter. Norske artister risikerer å bli rammet av boikottaksjoner fordi mange land ikke liker vår selfangst. Eller de kan risikere å bli kastet ut av amerikanskkontrollerte betalingssystemer som Visa dersom de opptrer på Cuba. Er dette en virkelighet norske artister og kunstnere ønsker seg?

Trykket i Klassekampen 24. mars 2017.

Dette innlegget ble publisert i Annet. Bokmerk permalenken.

2 svar til Et anslag mot kulturelt samarbeid

  1. Tilbaketråkk: En krigserklæring | Kaleidoskop

  2. Tilbaketråkk: Utestengelsen av Russland i vinter-OL En del av et større politisk spill - Derimot

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s