Den ukrainske fascismen

Stepan Bandera-portrett opphengt ved Polens ambassade i Kiev

For noen uker siden hengte medlemmer av Høyre Sektor, en ukrainsk bevæpnet høyreekstremistisk gruppering som spilte en fremtredende rolle ved statskuppet mot Viktor Janukovitsj i 2014, et bilde av fascistlederen Stepan Bandera på gjerdet som omgir den polske ambassaden i Kiev. Kort tid før denne hendelsen hadde ukjente gjerningspersoner kastet malingsflasker mot det polske konsulatet i Lvov.

I et land der flere titalls prorussiske politikere og journalister har blitt drept, vil opphengingen av portrettet av en fascistleder og tilgrisningen av et konsulat kanskje ikke fortone seg som dramatisk. Like fullt er det grunn til å gripe fatt i hendelser som dette siden de på en god måte illustrerer fascismen i dagens Ukraina.

Vestlige journalister og politikere hevder at fascisme utgjør et marginalt fenomen i Ukraina, og begrunner dette med at bare et par prosent av befolkningen stemte på høyreradikale partier ved parlamentsvalget i 2014, og at disse partiene ikke er representert i Radaen. Gitt at 7,4 prosent stemte på det rabiat-nasjonalistiske Radikale partiet, og flere av representantene for de øvrige partiene benytter seg av en ekstremt nasjonalistisk retorikk, kan denne påstanden diskuteres.

Viktigere er det at opphengingen av Bandera-portrettet, tilgrisningen av konsulatet og utallige liknende hendelser viser at grupperinger som Høyre Sektor i dagens Ukraina har makten på gatenivå.

Det kan bare bety ett av to: Enten finner det ukrainske regimet det hensiktsmessig å gi Høyre Sektor og liknende grupperinger full handlefrihet, for eksempel fordi de terroriserer politiske motstandere. Eller så er disse grupperingene så sterke at regimet ikke tør å ta et oppgjør med dem.

Og er det da mulig å karakterisere Ukraina som noe annet enn fascistisk?

I 1943–44 massakrerte ukrainske høyrenasjonalister tilknyttet terrororganisasjonen UPA (Den ukrainske opprørsarmé) 60–100 000 polakker i Volynia og Øst-Galicia og drev hundretusener på flukt. Opphengingen av et portrett av fascistlederen Stepan Bandera, den fremste av lederne for de ukrainske høyrenasjonalistene, ved den polske ambassaden i Kiev kan således sammenliknes med opphengingen av et portrett av Hitler, Himmler eller Eichmann ved den israelske ambassaden i Berlin – uten at myndighetene gjorde noe som helst for å forhindre aksjonen eller å stille de ansvarlige for retten.

Vestlige journalister og kommentatorer nekter imidlertid å ta ordet fascisme i sin munn.

Heller ikke åpenlyse uttrykk for fascisme som kriminalisering av kritikk av 1930- og 1940-tallets ukrainske fascister, forbud mot det ukrainske kommunistpartiet, mordbrannen i Odessa i 2014 eller terrorisering av sovjetiske krigsveteraner får vestlige journalister til å snakke om fascisme.

Deres holdning er tilsynelatende at så lenge de selv kan drikke og spise på fortausrestauranter i Kiev uten å bli plaget av fascister, finnes det ikke fascisme i Ukraina.

Er det rart at stadig færre har tillit til vestlige journalister og massemedier?

Se nyhetsbrev av 30. januar 2017 om konflikten mellom ukrainske og polske nasjonalister og dens historiske bakteppe.

 

Dette innlegget ble publisert i Ukraina. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s