Uintelligent Putin-kritikk

Maria Maksakova og Denis Voronenkov i Dumaen

Maria Maksakova og Denis Voronenkov i Dumaen

Nylig publiserte Aftenposten en artikkel med den pirrende overskriften ”Operadivaen tilhørte Putins innerste maktelite. Nå er superstjernen utpekt som landsforræder”. Artikkelen er, ikke uventet, sterkt kritisk til Vladimir Putins styre og forholdene i Russland. Det paradoksale er at Aftenpostens korrespondent ved å fremstille den falne operadivaen Maria Maksakova og hennes korrupsjonstiltalte ektemann, ekspolitikeren og mangemillionæren Denis Voronenkov, som forfulgte uskyldigheter avskjærer seg selv fra å bruke historien om ekteparets storhet og fall til det som kunne ha vært en intelligent kritikk av Putins Russland.

Historien om Denis Voronenkov og hans kone er kort fortalt historien om et politikerektepar, han kommunist og hun medlem av Putins parti, Det forente Russland, som ikke bare tilhørte den politiske eliten i Russland, men som dumarepresentanter stemte for alt myndighetene foreslo. Siden 2014 har Voronenkov vært under etterforskning for økonomisk kriminalitet, heriblant et forsøk på overtakelse av en eiendom i Moskva verdt flere millioner dollar ved hjelp av ulovlige midler i 2011. Etter ikke å ha blitt gjenvalgt til Dumaen ved valget i september 2016, og dermed å ha mistet sin immunitet fra straffeforfølgelse, søkte Voronenkov tilflukt i Ukraina, der han snart ble gjenforent med sin kone. Etter å ha slått seg ned i Ukraina har ekteparet kommet med en rekke anti-russiske uttalelser, blant annet om gjenforeningen av Krim med Russland i 2014.

I Aftenpostens artikkel fremstilles ekteparets flukt som et resultat av at de ikke lenger orket å leve i Putins Russland, et land som ifølge Maksakova er i ferd med å bli som Stalins Sovjet. Anklagene mot Voronenkov om økonomisk kriminalitet omtales bare overflatisk, og Aftenpostens korrespondent godtar tilsynelatende Maksakovas forsikring om at anklagene er politisk motiverte og fabrikkerte av sikkerhetstjenesten FSB.

Sine anti-russiske holdninger avslører Aftenpostens korrespondent ved å stille spørsmål som følgende: ”Tror makthaverne i Kreml faktisk på propagandaen om at Gud har gitt Russland i oppgave å frelse jorden, at fascister styrer Ukraina og at Vesten og Nato vil utslette Russland?”

Slike spørsmål var knapt nødvendige. Voronenkov er under etterforskning for økonomisk kriminalitet i Russland, og det burde være opplagt at alt han og hans kone sier, kun har ett formål: å sikre ekteparet asyl og en ny fremtid i Ukraina.

Dersom Aftenpostens korrespondent hadde tatt utgangspunkt i det som trolig er sannheten i denne saken, at Voronenkov er en skurk som flyktet til utlandet for å unngå straffeforfølgelse i hjemlandet, kunne denne historien ha blitt brukt til en intelligent kritikk av forholdene i dagens Russland.

Putin og kretsen rundt ham anklages for å ha etablert det som omtales som et styrt demokrati. Altså et politisk system der det riktignok både er valg og tilsynelatende konkurrerende partier, men der partier, massemedia, folkevalgte og andre politiske aktører i realiteten er kontrollert av myndighetene, slik at politikken forvandles til et slags dukketeater.

Voronenkov, en opposisjonspolitiker som er innblandet i diverse lysskye affærer og derfor kan utpresses, og som sammen med sin ektefelle omgås medlemmer av den styrende eliten og stemmer for alt myndighetene foreslår, passer nærmest perfekt inn i fortellingen om et slikt styrt demokrati.

Maksakovas utgytelser om Putin, russiske myndigheter og russisk politikk fra hennes eksil i Ukraina har ingen verdi.

Derimot er det grunn til å spørre hvordan Voronenkov og hans hustru kunne omgås den politiske eliten i Russland på et tidspunkt da Voronenkov var mistenkt for grov økonomisk kriminalitet, og hva dette sier om russisk politikk.

Dette innlegget ble publisert i Annet, Russisk politikk. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s