Naiv Janukovitsj

Viktor Janukovitsj

Viktor Janukovitsj

Nylig sendte Viktor Janukovitsj, Ukrainas tidligere president som ble avsatt ved et statskupp i 2014, et brev til den franske, polske og tyske presidenten, Angela Merkel, Vladimir Putin, Donald Trump og lederne for diverse internasjonale organisasjoner. I brevet minnet Janukovitsj om begivenhetene i 2014 som kastet Ukraina ut i borgerkrig, og han tok til orde for å gjennomføre en folkeavstemning om Donbass’ status dersom Kiev-regimet fortsatt nektet å oppfylle Minsk-avtalene ved å gi de opprørske områdene i Øst-Ukraina vidtgående selvstyre.

Brevet vitner om et ærlig ønske om løse den ukrainske krisen og å gjøre slutt på den pågående borgerkrigen. Men samtidig fremstår den ukrainske ekspresidenten som en naiv idealist uten begreper om realpolitikk.

Frankrike, Polen og Tyskland, som Janukovisj henvender seg til i brevet, opptrådte i sin tid som garantister for en avtale, undertegnet 21. februar 2014, mellom Janukovitsj og den ukrainske opposisjonen om avståelse fra voldsbruk, samlingsregjering og ekstraordinært presidentvalg. Janukovitsj holdt sin del av avtalen ved å trekke tilbake sine sikkerhetsstyrker. Opposisjonen, derimot, brøt avtalen ved å besette parlamentet og andre offentlige bygninger. Selv måtte Janukovitsj flykte for å berge livet. Etter at opposisjonen hadde tiltvunget seg makten og innsatt sin egen president, latet garantistene for avtalen som om det aldri var blitt inngått noen avtale.

Hvordan den ukrainske ekspresidenten etter dette kan ha noen som helst tiltro til vestlige ledere fremstår som en gåte.

(Se nyhetsbrev av 28. november 2016 for en utdyping av Viktor Janukovitsj’ syn på statskuppet i 2014, ikke minst spørsmålet om hvem som stod bak drapene på Uavhengighetsplassen i Kiev.)

USA og EU er for lengst lei av Kiev-regimet, og gaver og kreditter er i ferd med å skrumpe inn. Å tro at vestlige land vil presse Kiev-regimet til å oppfylle Minsk-avtalene er likevel naivt. Vesten har rotet seg inn i en politisk og økonomisk konflikt med Russland ved å gi den russiske ledelsen skylden for krisen i Ukraina, og vestlige ledere er fanget av sin antirussiske retorikk.

Det ukrainske regimet vil aldri oppfylle Minsk-avtalene ved å gi de østukrainske områdene utstrakt selvstyre. Dersom president Petro Porosjenko eller andre ukrainske politikere skulle gå inn for noe slikt, ville de nærmest garantert bli drept av de høyreekstremistiske nasjonalister.

En avstemning om selvstendighet for Donbass vil Kiev-regimet aldri tillate.

Vladimir Putin og den russiske ledelsen ønsker heller ingen avstemning om Donbass’ løsrivelse fra Ukraina. Tvert imot ønsker de at Donbass på papiret forblir en del av Ukraina samtidig som området er kontrollert av russiskvennlige krefter. Da vil Donbass’ uavklarte status fungere som en garanti mot at Ukraina knytter seg for tett til Nato og andre vestlige institusjoner.

Alt taler derfor for at Donbass vil forbli et område med uavklart status i lang tid fremover – med mindre Kiev-regimet blir styrtet eller bryter sammen.

Samtidig som Janukovitsj’ brev virker naivt og virkelighetsfjernt, har den tidligere ukrainske presidenten grunnleggende rett: Statskuppet i 2014 fikk den ukrainske staten til å bryte sammen. Og det eneste siviliserte alternativet til borgerkrig og tusener av drepte mennesker er folkeavstemninger i de enkelte regionene om fortsatt tilknytning til sentralmakten – med løsrivelse av store områder fra Kievs kontroll som sannsynlig utfall.

Idag er en slik løsning på krisen i Ukraina knapt mulig. Skulle en folkeavstemning ha vært mulig, måtte russiske styrker våren 2014 ha tatt over kontrollen av Øst-Ukraina.

Kontrasten mellom det borgerkrigsherjede Øst-Ukraina og det fredelige Krim er åpenbar. Det er all grunn til å spørre hvorfor Russland ikke tok over kontrollen over Øst-Ukraina slik at befolkningen kunne ha avgjort sin fremtid ved en folkeavstemning. Det ville ha utløst harde vestlige straffetiltak. Men tusener av menneskeliv ville ha blitt spart, og enorme materielle ødeleggelser ville ha blitt unngått.

Dette innlegget ble publisert i Ukraina. Bokmerk permalenken.

3 svar til Naiv Janukovitsj

  1. Pessimistisk, realistisk og god kommentar. Takk skal du ha.

    Liker

  2. Kirsten Engelstad sier:

    Takk for din opplysende artikkel!

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s