En klar advarsel

mig-31Russland gjennomfører i disse dager en militærøvelse som omfatter både de strategiske rakettstyrkene og flyvåpenet. Den erklærte hensikten med øvelsen er å teste evnen til å påvise og gjengjelde et kjernefysisk angrep. Men siden ikke bare de strategiske rakettstyrkene, men også bombe- og jagerfly inngår i øvelsen, er den en klar advarsel til Kiev-regimet: Et angrep på folkerepublikkene Donetsk og Lugansk vil bli slått hardt tilbake.

De siste ukene har Kiev-regimet trappet opp den uerklærte krigen det har ført mot de russiskvennlige folkerepublikkene. Flere tusen granater har daglig blitt avfyrt mot tettbebygde områder, flere titalls sivilpersoner har blitt drept, og de materielle ødeleggelsene er omfattende.

Angrepene betyr samtidig at Kiev-regimet må ha ført artilleri og rakettbatterier inn i den delvis demilitariserte sonen, der det i henhold til de såkalte Minsk-avtalene ikke skal finnes tyngre våpen.

Se nyhetsbrev av 2. februar 2017 for en vurdering av hva som kan ha fått Kiev-regimet til å trappe opp krigen mot den opprørske befolkningen i Øst-Ukraina.

Til russiske tv-kanaler har lederne for folkerepublikkene uttalt at de har opplysninger om at Kiev-regimet har samlet betydelige troppestyrker med tanke på et angrep på Donetsk. Disse opplysningene er trolig korrekte. Ikke bare har bombarderingen av Donetsk og andre tettbebygde områder blitt trappet kraftig opp, men sprengkulde og stivfrosne jorder gjør forholdene nærmest ideelle for et angrep med panserstyrker. Når tøværet setter inn til våren, vil et slikt angrep bli langt vanskeligere å gjennomføre. Og Ukrainas president, Petro Porosjenko, har dårlig tid.

Et forsøk fra Kiev-regimets side på å erobre Donetsk og Lugansk, som utvilsomt ville utløse en masseflukt av befolkningen til Russland, vil den russiske ledelsen ikke tolerere. Det ville bli revolusjon i Russland dersom Putin passivt skulle bivåne noe slikt.

Porosjenko burde ha forstått dette, eller europeiske ledere burde ha fortalt det til ham. Den ukrainske presidenten befinner seg imidlertid i en presset posisjon. Knapt noen i Ukraina har lenger tillit til ham. Økonomien er i oppløsning. USA og EU har nok med sine egne problemer. Lån og kreditter skrumper inn. Opposisjonen vil ha nyvalg. Bevæpnede høyrenasjonalistiske grupperinger krever en mer resolutt krigføring mot den russiskvennlige befolkningen i Øst-Ukraina. Og når folk er i en vanskelig stilling, kan de foreta skjebnesvangre feilvurderinger.

Mobiliseringen av det russiske flyvåpenet er en klar advarsel til Porosjenko: Et angrep på Donetsk og Lugansk som truer med å bryte gjennom forsvaret til folkerepublikkene, vil resultere i en hard gjengjeldelse fra russiske flystyrker.

Forhåpentligvis innser Porosjenko hvor farlig situasjonen er, slik at han beordrer tilbaketrekning av de ukrainske styrkene og opphør av bombarderingen av den russiskvennlige befolkningen i Øst-Ukraina.

Dette innlegget ble publisert i Ukraina. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s