Hva ønsker Kiev?

Resultatet av Kiev-regimets bombardering av Donetsk.

Resultatet av Kiev-regimets bombardering av Donetsk.

I de siste dagene har kamphandlingene i Øst-Ukraina tiltatt kraftig ved at Kiev-regimets styrker har gått til angrep på posisjoner som kontrolleres av de russiskvennlige folkerepublikkene Donetsk og Lugansk. Samtidig har de ukrainske styrkene gjenopptatt bombarderingen av byer og tettsteder i de to folkerepublikkene. Flere sivilpersoner har blitt drept, og et vannverk, strømledninger og bolighus har blitt ødelagt.

Russiske massemedier har utførlig berettet om oppblusningen av krigen i Øst-Ukraina, og folk har fått se bilder av redde mennesker som bombarderes av Kiev-regimets styrker. Dette har naturlig nok frembrakt sterke følelser, og det pågår en mengde diskusjoner om hva som kan være årsaken til Kiev-regimets offensiv, og hva man fra russisk side kan gjøre for å stanse blodbadet.

Det de fleste kommentatorer har bitt seg merke i, er at Kiev-regimets offensiv sammenfalt med Petro Porosjenkos statsbesøk i Tyskland, et statsbesøk den ukrainske presidenten dramatisk avbrøt med henvisning til det han betegnet som russisk aggresjon og opptrapping av konflikten.

Den dominerende oppfatningen er at den ukrainske ledelsen frykter at Donald Trump skal inngå en avtale med Putin, for eksempel om Syria, der ukrainske interesser (slik Kiev-regimet oppfatter dem) vil bli ofret, samtidig som Kiev-regimet har få venner i Europa. Om noen måneder vil Frankrike trolig få en president som er tilhenger av å oppheve de vestlige økonomiske sanksjonene mot Russland. Britene har nok med Brexit. Polakker og baltere er det ingen som bryr seg om. Bare i den tyske forbundskansleren Angela Merkel har Kiev en slags venn. I en slik situasjon forsøker Porosjenko og kretsen rundt ham å fremprovosere en krise for å tvinge Vesten til å ta Ukraina under sine vinger før alt om noen måneder kan være tapt.

Det er i så fall et farlig spill som får en til å tenke på utbruddet av krigen mellom Russland og Georgia i 2008. På et Nato-toppmøte i april 2008 satte Tyskland og Frankrike foten ned for et georgisk ønske om medlemskap i den vestlige militæralliansen. I august samme år gikk Georgia til angrep på utbryterrepublikken Sør-Ossetia, som var beskyttet av russiske fredsbevarende styrker. Den georgiske presidenten, Mikheil Saakasjvili, kan ha trodd at han kunne tiltvinge seg kontrollen over utbryterrepublikken ved et overraskelsesangrep. En annen – og trolig mer sannsynlig – forklaring er at han ønsket å tvinge de vestlige landene til å oppta Georgia i Nato ved å fremprovosere en konflikt der Russland kunne fremstilles som aggressor. I så fall forregnet Saakasjvili seg kraftig.

Angrepet på Sør-Ossetia utløste en krig mellom Russland og Georgia som endte med et georgisk sammenbrudd og en russisk anerkjennelse av Sør-Ossetia og Abkhasia, en annen utbryterrepublikk, som selvstendige stater. Selv lever Saakasjvili, som er tiltalt for korrupsjon og maktmisbruk i hjemlandet, idag i landflyktighet.

Blant mulige russiske tiltak for å gjøre slutt på blodbadet i Øst-Ukraina har både en anerkjennelse av folkerepublikkene Donetsk og Lugansk og en militær intervensjon for å frembringe et regimeskifte i Ukraina blitt foreslått. I debattprogrammet ”Kveld med Vladimir Solovjov” 31.01.2017 tok programlederen, Vladimir Solovjov, som regnes som et halvoffisielt talerør for russiske myndigheter, til orde for å trekke tilbake den russiske anerkjennelsen av Petro Porosjenko som ukrainsk president og å anerkjenne de styrende i folkerepublikkene Donetsk og Lugansk som Ukrainas legitime myndigheter.

Putin er mektig, men også han må forholde seg til folkemeningen. Han kan derfor bli tvunget til å foreta drastiske tiltak mot et ukrainsk regime som dreper mennesker de fleste russere oppfatter som sine landsmenn.

Dette innlegget ble publisert i Ukraina. Bokmerk permalenken.

2 svar til Hva ønsker Kiev?

  1. Tilbaketråkk: En klar advarsel | Kaleidoskop

  2. Tilbaketråkk: En tysk ørefik | Kaleidoskop

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s